CITI: ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΚΡΙΒΗ Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

Ο κυβερνητικός συνασπισμός σπάει λόγω του ονοματολογικού, σημειώνει η Citigroup σε σημερινό της note, σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ενώ αναφερόμενη στις δηλώσεις Τσακαλώτου, επισημαίνει πως το κόστος δανεισμού της χώρας παραμένει πολύ υψηλό.

Όπως σημειώνει, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε την Τετάρτη ότι θα επιδιώξει ψήφο εμπιστοσύνης εάν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αποσυρθούν από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, προσθέτει η Citi, οι ΑΝΕΛ αναμένεται να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση και να ψηφίσουν εναντίον της επίμαχης συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ μια συνάντηση μεταξύ του Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή, για να επισημοποιήσει το “διαζύγιο”.

Η αμερικάνικη τράπεζα αναφέρει πως ο Έλληνας πρωθυπουργός Α. Τσίπρας μπορεί πιθανώς να υπολογίζει σε αρκετές ψήφους στο κοινοβούλιο για να περάσει τη συμφωνία των Πρεσπών ακόμη και χωρίς την υποστήριξη των ΑΝΕΛ.

Όπως σχολιάζει η Citi, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ επέζησαν πολύ περισσότερο από ό,τι είχαν αρχικά προβλέψει οι περισσότεροι και έτσι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχει αυτή η κρίση, μόλις λίγους μήνες πριν από τις επερχόμενες εκλογές.

Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί ακόμα να αποφασίσει να παραμείνει στην εξουσία, επικεφαλής μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, παρά να επιδιώξει πρόωρες εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν ότι το κόμμα του κ. Τσίπρα βρίσκεται πίσω από τη Νέα Δημοκρατία, κατά 10-12 μονάδες, με την τελευταία να εμφανίζεται πιθανότατα ως επικεφαλής της νέας κυβέρνησης.

Παράλληλα η Citi σχολιάζει τις δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος ανέφερε ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να βγει στις αγορές για να αντλήσει 7 δισ. ευρώ το 2019 και η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να επαναγοράσει μέρος των δανείων του ΔΝΤ ή και της ΕΚΤ, χρησιμοποιώντας το μαξιλάρι ρευστότητας.

Όπως τονίζει η Citi με την οικονομία να βελτιώνεται σιγά σιγά, τα δημόσια οικονομικά να συνεχίζουν επίσης να βελτιώνονται και με την ύπαρξη του γενναίου cash buffer, θα είχε πιθανώς νόημα η Ελλάδα να εξοφλήσει μερικά από τα πιο ακριβά δάνεια.

Ωστόσο, το κόστος της χρηματοδότησης από τις αγορές παραμένει υψηλό, με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων να κυμαίνονται στο 4,3%-4,4%, και έτσι είναι δύσκολο η Ελλάδα να επιστρέψει πλήρως στη χρηματοδότηση της αγοράς.

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr, της Ελευθερίας Κούρταλη, 10/1/2019]