Μέσα από μια ηλιόλουστη μέρα γιόρτασε η Ιερισσός τον προστάτη της, τον προστάτη των καραβοκύρηδων και των θαλασσινών, Άγιο Νικόλαο, Επίσκοπο Μύρων της Λυκίας της Μικράς Ασίας, τον θαυματουργό.
Έναν Άγιο που γεννήθηκε στα Πάταρα της Λυκίας στα μέσα του 3ου αιώνος και εκοιμήθηκη οσιακώτατα κατά το 330 μ.Χ.
Θεωρείται και είναι προστάτης των ανθρώπων που υδροκοπούν εργαζόμενοι στη θάλασσα, γιατί κατά την πρώτη του επίσκεψη στα Ιεροσόλυμα, λαϊκός ων και νεώτατος, ηρέμησε το υγρό στοιχείο και φυσικά αυτό εσφράγισε την περαιτέρω του λαοφιλή διακονία στην Εκκλησία.
Εξελέγη Επίσκοπος Μύρων της Λυκίας και επέδειξε φιλανθρωπότατο πνεύμα για το ποίμνιο του, που τον λάτρεψε και τον τίμησε, με το να αναφέρεται στο πρόσωπό του σαν σε αδελφό και φίλο και προστάτη. Άκρως ενδιαφέρουσα η συμμετοχή του στην Α’ Οικ. Σύνοδο το 325 μ.Χ. στη Νίκαια της Κωνσταντινούπολεως, Ιερά, Μεγάλη και Οικουμενική Σύνοδος που κατετρόπωσε τον Άρειο, διακηρύσσοντας το τέλειο της Θεότητας και το τέλειο της ανθρωπότητος του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού.
Κατά την κυριώνυμο ημέρα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη της πανηγυρικής Λειτουργίας του Αγίου στον νεόδμητο Ναό του Αγίου Νικολάου της ομώνυμης Ενορίας, πλαισιούμενος από τον Πρωτ. π. Εμμανουήλ Λούπο, κτίτορα του Ιερού Ναού και πολιό Γέροντα, πρώτο Εφημέριο και ιδρυτή της Ενορίας, τον Πρωτ. π. Μακάριο Ζωνάρα, Εφημέριο της Παναγίας Ιερισσού και τον δραστήριο Εφημέριο της εορταζούσης Ενορίας Πρωτ. π. Βασίλειος Ανυφαντής και τους Διακόνους π. Γεώργιο Κυριάκου και π. Κωνσταντίνο Ισαακίδη.
Για να προσκυνήσει τον Άγιο και προστάτη του και να λατρέψει τον Κύριο που μας τον χάρισε, προσήλθε ο Λαός της Ιερισσού, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Αριστοτέλη κ. Γεώργιο Ζουμπά, τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Στέλιο Βαλιάνο, τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Ιερισσού κ. Γεώργιο Πασχαλίδη, τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου κ. Ιωάννη Δουλάκη, την Πρόεδρο της Κοιν. Δημοτικής Επιχειρήσεως Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ κα Κατερίνα Μήτρου, τον Λιμενάρχη Ιερισσού κ. Ζαφείρη Γιόκοτο με εκλετούς συνεργάτες που σήμερα τιμούσαν τον Προστάτη τους ως Λιμενικό Σώμα, τον Διοικητή της Π.Υ. Ακάνθου – Σταγείρων κ. Διαμαντή Ταραζά, κ.α.
Το μήνυμα του Μητροπολίτη
Ο Σεβ. κ. Θεόκλητος απευθύνοντας λόγο αγαθό στο πολυπληθές εκκλησίασμα, χρησιμοποίησε ως εποπτικό μέσο το Απολυτίκιο του Αγίου και μάλιστα τους τιμητικούς όρους που η Εκκλησία αποδίδει στο πρόσωπο του μεγάλου Ποιμενάρχου της: “…κανόνα πίστεως και εικόνα πραότητος και εγκρατείας διδάσκαλον…” και τους οποίους ψάλλει μετά χαράς το εκκλησίασμα. Δηλαδή, μετέφερε στον Λαό την πίστη της Εκκλησίας ότι ο εορτάζων Άγιος ήταν και είναι υπόδειγμα και διδάσκαλος πίστεως, πραότητος και εγκρατείας!
Στο σημείο αυτό ώθησε το ακροατήριο του και το παρότρυνε να βιώσει αυτές τις αρετές του Αγίου μέσα από ένα χωρίο σταθμό του Απ. Παύλου από την Α’ προς Τιμόθεον επιστολή του, μια επιστολή που απέστειλε ως πνευματικός πατέρας στο πνευματικό του παιδί, τον Τιμόθεο, λέγοντας: «…τύπος γίνου των πιστών εν λόγω, εν αναστροφή, εν αγάπη, εν πνεύματι, εν πίστει, εν αγνεία…» (Α’ Τιμ. δ’ 12), δηλαδή, “…γίνε παράδειγμα των πιστών και με τους λόγους σου, και με την συμπεριφορά σου κατά τις συναναστροφές σου με αυτούς, και με την αγάπη σου και με την πνευματική σου ζωή, που με τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος θα ζεις, και με την πίστη και με την αγνότητα και καθαρότητά του βίου σου!”.
Ερμηνεύοντας τη σκέψη του Θείου Παύλου με βάση την αγιοζωή του Αγίου Νικολάου, ο Σεβασμιώτατος παρετήρησε ότι είναι ανεκτίμητη η αξία που έχει το παράδειγμα του ενάρετου ανθρώπου μέσα στην κοινωνία και την ανώτερη αξιολογικά θέση του σε σχέση με τα απλά λόγια, που πολλές φορές κουράζουν και είναι και επικίνδυνα. Τα λόγια της αρετής είναι εύκολα, είπε ο Μητροπολίτης, και γι’ αυτό πολλοί μέσα στην Εκκλησία καταπιανόμαστε με αυτά σε μια ιερή φιλολογία, που πλειστάκις εγγίζει τα όριο της υποκρισίας και της αδιαντροπιάς. Μιλάμε με στόμφο για ηθική, για αρχές και κουνάμε το δάκτυλο στους άλλους με κάθε ευκαιρία!
Αν όμως για λίγο ανεβεί η κουρτίνα που καλύπτει την προσωπική και καρδιακή μας ζωή, και γυρέψει κανείς να ελέγξει την ιδιωτική ή δημόσια ζωή μας, τότε αλίμονο, γιατί είναι πιθανόν να βρεθούμε στο σκαμνί της συνειδήσεώς μας, βαρυνόμενοι για παραβάσεις εντολών του Κυρίου που με απολυτότητα γυρεύουμε την τήρησή τους από τους άλλους!
Η πείρα λέει, και είναι πολλή πικρή, ότι πολλοί στην Εκκλησία από μας που τολμούμε να κηρύσσουμε τον λόγο του Θεού, είπε ο ομιλητής, κηρύσσουμε ό,τι οι ίδιοι δεν πιστεύουμε, με βαθιά όμως και παραφουσκωμένα λόγια, και μάλιστα με το αζημίωτο!
Πολλές φορές μάλιστα πυργώνουμε τα όμορφα λόγια μας και τα μεγαλοποιούμε, προσπαθώντας να περιθριγκώσουμε τα δικαιώματα μας, που ίσως απειλούνται από άτακτους διεκδικητές ή κοπτόμεθα να προστατευθούμε από παρεκτροπές “ημετέρων” ή συνεργατών μας, που όσο μακρύτερα είναι από τον Θεό, τόσο πιο γοερές και επικίνδυνες είναι.
Και κατέληξε ο Δεσπότης: “Αλήθεια είναι ότι ο κόσμος ψάχνει την ψυχική του αγαλλίαση και γαλήνη σήμερα μακριά από τον Θεό και την Εκκλησία Του, γιατί εμείς με την υποκρισία μας λέμε ναι σε όλα στο σημερινό κοσμοείδωλο για να αρέσουμε. Και ο κόσμος, ιδίως η νεολαία, διαγινώσκοντας στα πρόσωπά μας την ενσάρκωση της υποκρισίας, του υπολογισμού και του συμφέροντος, φεύγει από την Εκκλησία. Μήπως πρέπει να διερωτηθούμε αν η Εκκλησία σήμερα πάσχει και υποφέρει εξαιτίας μας; Μήπως κάναμε τον Θεό συνεργάτη στην ασέβεια μας και στα συμφέροντά μας, εκμεταλλευόμενοι και καπηλευόμενοι τα ιερά; Τέλος, μήπως πρέπει να ρωτήσουμε τον ίδιο τον Άγιο Νικόλαο και την αγία βιοτή του, ως κανόνα πίστεως και πραότητος και εγκρατείας διδάσκαλο να μας απαντήσει; Τι λέτε, αν απολάμβανε ο Λαός σήμερα την εμπειρία και την διακονία ενός Αγίου Νικολάου μέσα στους Ιερούς Ναούς θα αποκοβόταν από την Εκκλησία και θα την απέρριπτε;”
Τα Ιερά Αναλόγια τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος των Ιεροψαλτών της τοπικής Μητροπόλεως κ. Ιωάννης Κέκερης, ο πολλά υποσχόμενος Λαμπαδάριος του Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου πόλεως Χίου κ. Ιωάννης Καλαϊτζόγλου και ο οικείος Ιεροψάλτης κ. Στέλιος Χαιμαδός.
[ΠΗΓΗ: http://www.im-ierissou.gr/, από https://www.romfea.gr/, 6/12/2018]