ΤΟΡΠΙΛΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

Και στην Ήπειρο έχουν προβλήματα οι επενδυτές λόγω αντιδράσεων

Τον έντονο προβληματισμό τους για την πορεία της αγοράς υδρογονανθράκων, η οποία περιορίζεται προσώρας σε τελετές μονογραφής συμβάσεων, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα και χωρίς να γίνεται ουσιαστική πρόοδος των ερευνών στην πράξη, εκφράζουν στελέχη του κλάδου.

Μάλιστα οι καθυστερήσεις αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ξένος μεγάλος επενδυτής της αγοράς στην περιοχή της Ηπείρου, επιτείνουν τον προβληματισμό και την ανησυχία για το μέλλον της δραστηριότητας των εξορύξεων στη χώρα μας.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως ανέφεραν πηγές της αγοράς στο περιθώριο του χθεσινού συνεδρίου του Economist, ότι η ισπανική εταιρεία Repsol εξαιτίας των αντιδράσεων που επιχειρούν να στήσουν μπλόκο στις έρευνες στην περιοχή των Ιωαννίνων, καταγράφει ήδη απώλειες ύψους 4 εκατ. ευρώ, σε ένα επενδυτικό πρόγραμμα για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Όταν οι Ισπανοί έχουν ήδη χάσει τόσα πολλά χρήματα, είναι λογικό να είναι παγωμένοι και να μην έχουν ακόμη μονογράψει τη σύμβαση για τη νέα περιοχή που τους έχει απονεμηθεί, στο Ιόνιο, σχολίαζαν οι ίδιες πηγές.

Όμως τα αρνητικά σήματα προς τους ξένους επενδυτές, δεν περιορίζονται μόνο στους ακτιβιστές που έχουν μετακομίσει στα Ιωάννινα, με τον αρμόδιο υφυπουργό περιβάλλοντος να δηλώνει μάλιστα ότι αντιτίθεται στις εξορύξεις και ότι θα συμμετείχε στις αντιδράσεις.

Πρόσφατα προέκυψε μια νέα απόφαση που ουσιαστικά ναρκοθετεί την πορεία της αγοράς υδρογονανθράκων. Συγκεκριμένα προωθείται από την κυβέρνηση η δημιουργία παρατηρητηρίων δραστηριοτήτων για όλες τις περιοχές έρευνας υδρογονανθράκων.

Στις επιτροπές αυτές προβλέπεται να μετέχουν φορείς, το υπουργείο, εταιρείες, επιμελητήρια, εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών και… οι οικολογικές οργανώσεις  Greenpeace και WWF, οι οποίες δηλώνουν ιδεολογικά αντίθετες με τις εξορύξεις και ζητούν την κατάργηση της χρήσης των ορυκτών καυσίμων.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr, του Χάρη Φλουδόπουλου, 3/10/2018]