ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΡΑΣΤΕΣ

Συνεχίστηκε την Παρασκευή για δεύτερη μέρα στην αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης η δίκη για την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός το Φεβρουάριο του 2013 στις Σκουριές Χαλκιδικής , για την οποία κατηγορούνται κάτοικοι της περιοχής. Η διαδικασία εξελίσσεται με καταθέσεις μαρτύρων κατηγορίας και παρά τις επίμονες ερωτήσεις του δικαστηρίου ουδείς εξ αυτών ήταν σε θέση να αναγνωρίσει ανάμεσα στους κατηγορούμενους κάποιον από τους δράστες της επίθεσης.

Αντιθέτως, όσοι κατέθεσαν ότι τους γνωρίζουν τους περιέγραψαν ως φιλήσυχους ανθρώπους και οικογενειάρχες που δεν θα μπορούσαν να προβούν στις βαρύτατες πράξεις που τους καταλογίζει το κατηγορητήριο. Χαρακτηριστική ήταν η κατάθεση εργολάβου που έχασε εκείνη τη νύχτα από τον εμπρησμό μηχανήματα αξίας ευρώ σύμφωνα με το κατηγορητήριο. “Οι άνθρωποι αυτοί είναι συγχωριανοί μου και ποτέ δεν θα έκαιγαν τις περιουσίες μας Είμαστε φίλοι συμμαθητές μεγαλώσαμε μαζί και πήγαμε μαζί φαντάροι είπε ενώ δεύτερος εργολάβος που υπέστη ζημιά ευρώ εξαιτίας του εμπρησμού έκανε λόγο για βιοπαλαιστές και παιδιά που δεν έχουν αναρχική διαγωγή”.

Ο ίδιος μάρτυρας περιέγραψε άλλο περιστατικό κατά το οποίο άγνωστοι άσχετοι με την περιοχή της Χαλκιδικής σπάσανε τα τζάμια των μηχανημάτων του. “Πιστεύω ότι το έκαναν ξένοι όχι ντόπιοι”, ανέφερε άλλος μάρτυρας, εργοδηγός της εταιρείας χρυσού, όταν ρωτήθηκε σχετικά από την έδρα. Υπάλληλοι της εταιρείας φύλαξης του εργοταξίου αφού περιέγραψαν την επίθεση,  κλήθηκαν να καταθέσουν για αντικείμενα που συνέλλεξαν από το εργοτάξιο συνδεόμενα με την επίθεση.  Οι συνήγοροι υπεράσπισης σχολίασαν ότι ενώ οι ίδιοι μάρτυρες ήταν ιδιαίτερα περιγραφικοί στις καταθέσεις που έδωσαν στην Αστυνομία για το θέμα αυτό εντούτοις στην επ’ ακροατηρίω εξέτασή τους δεν θυμούνταν και δεν απαρίθμησαν πολλά από τα αντικείμενα, κάποια πολύ χαρακτηριστικά ,τη στιγμή μάλιστα που ορισμένοι κατέστησαν κατηγορούμενοι με βάση αυτά.

Όπως φαίνεται από την έως τώρα εξέλιξη της ακροαματικής διαδικασίας, το ζήτημα των πειστηρίων είναι κάτι που αμφισβητείται από τους υπερασπιστές, που υποστηρίζουν ότι δεν τεκμαίρεται εάν αυτά συλλέχθηκαν από τον τόπο της επίθεσης και ότι πράγματι συνδέονται με αυτή. Η δίκη διακόπηκε το απόγευμα και θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα οπότε αναμένεται να καταθέσουν μάρτυρες αστυνομικοί

 

ΠΗΓΗ: ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 27/10/2018