Μπορεί το συνολικό στοκ των επιστροφών φόρου να έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ωστόσο η αγορά εξακολουθεί να στερείται ένα πολύ σημαντικό ποσό ρευστότητας από τη μη επιστροφή εκκαθαρισμένων φόρων. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Αυτό που δεν προκύπτει από τους πίνακες είναι οι λόγοι για τους οποίους μειώθηκε το στοκ των επιστροφών, όπως και οι λόγοι για τους οποίους ένα πολύ σημαντικό ποσό δεν έχει ακόμη επιστραφεί στους φορολογούμενους, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι το “απόθεμα” των επιστροφών φόρου έφθασε στο ανώτερο σημείο του τον Ιούλιο του 2016. Ανερχόταν τότε στα 3,8 δις ευρώ ενώ στον τέλος του περασμένου μήνα (Σεπτέμβριος 2018) είχε περιοριστεί στα 1,08 δις ευρώ. Η μείωση αυτή οφείλεται σε τρεις λόγους. Πρώτον στο γεγονός ότι με την σταδιακή κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών για τα φυσικά πρόσωπα (π.χ. ιατρικές δαπάνες) περιορίστηκαν δραματικά τα ποσά που επιστρέφονται στους φορολογούμενους από τη φορολογία εισοδήματος. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι σημαντικά ποσά επιστρέφονται στους φορολογούμενους με τους δανειστές να βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό του υπουργείου Οικονομικών. Η πίεση αυτή έγινε με τη σύνδεση της αποταμίευσης δόσεων του τρίτου μνημονίου με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων αποκλιμάκωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες. Μάλιστα, μέρος των δόσεων δινόταν από τους δανειστές αποκλειστικά για την αποπληρωμή οφειλών του δημοσίου. Ο τρίτος λόγος είναι ότι φορολογική διοίκηση αργά αλλά σταδιακά βελτιώνει τις διαδικασίες για την επιστροφή φόρων.
Η προσπάθεια για την επιτάχυνση των επιστροφών φόρου, μετά από πίεση των δανειστών, συνεχίζεται από το υπουργείο Οικονομικών. Πρόσφατα ψηφίστηκε διάταξη του υπουργείου Οικονομικών η οποία προβλέπει ότι ποσά επιστροφών έως 10.000 ευρώ που εκκρεμούν για περισσότερες από 90 ημέρες θα καταβληθούν στους δικαιούχους τους χωρίς περαιτέρω έλεγχο και προϋποθέσεις.
Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτουν επίσης ότι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων που έχουν καθυστερήσει για περισσότερο από 90 ημέρες ανέρχονταν στα 464,8 εκατ. ευρώ. Για ποσό ύψους 261 εκατ. ευρώ έχουν αποσταλεί ειδοποιήσεις στους φορολογούμενους προκειμένου να κάνουν κάποιες απαραίτητες ενέργειες για την ολοκλήρωση της επιστροφής (προσκόμιση δικαιολογητικών κα).
[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, του Σπύρου Δημητρέλη, 26/10/2018]