ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣτΕ

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου έχει εξειδικευτεί στο περιβαλλοντικό δίκαιο και με το βαθμό του συμβούλου Επικρατείας, ήταν εισηγήτρια σε μεγάλες υποθέσεις, όπως είναι η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο, των μεταλλείων Χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, κ.ά.

Σε δήλωση, μετά την γνωστοποίηση της σημερινής απόφασης του υπουργικού συμβουλίου με την οποία προήχθη στην ανωτάτη βαθμίδα του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, προέβη η νέα πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

«Αισθάνομαι την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, για την οποία με επέλεξε το υπουργικό συμβούλιο, ως τιμητικό βάρος, που με καλεί να ανταποκριθώ με όλες μου τις δυνάμεις. Και έχω την ελπίδα ότι, σε συνεργασία με τους συναδέλφους μου, το ανώτατο δικαστήριο, κατά τη διάρκεια της θητείας μου, θα προχωρήσει όπως απαιτεί η παράδοσή του και ο συνταγματικός του ρόλος, στα πλαίσια του κράτους δικαίου και της δημοκρατικής παράδοσης της χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προηγουμένως, το υπουργικό συμβούλιο, μετά από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, πραγματοποίησε προαγωγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας και τον Άρειο Πάγο.

Εκτός από την κ. Σακελλαροπούλου, που είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο και θα παραμείνει στη θέση αυτή για μια τετραετία, προήχθησαν δυο σύμβουλοι Επικρατείας σε θέσεις αντιπροέδρων. Οι δυο νέοι αντιπρόεδροι του ΣτΕ είναι ο Δημήτρης Σκαλτούνης και ο Μιχάλης Πικραμένος.

Ακόμη, τρεις νέοι αντιπρόεδροι στον Άρειο Πάγο, είναι ο αρχαιότερος αρεοπαγίτης Ιωσήφ Τσαλαγανίδης που είχε παραληφθεί και ήρθε πρώτος στην προτίμηση της διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής και οι αρεοπαγίτες Ειρήνη Καλού και η Δήμητρα Κοκκοτίνη.

Το βιογραφικό

Η νέα πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, είναι γόνος δικαστικής οικογένειας από την Θεσσαλονίκη.

Ο αείμνηστος πατέρας της, Νικόλαος Σακελλαρόπουλος, διετέλεσε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ενώ ήταν μέλος της σύνθεσης του ανωτάτου δικαστηρίου που εκδίκασε την υπόθεση Ανδρέα Παπανδρέου-Γιώργου Κοσκωτά.

Ακόμη, η Αικατερίνη Σακελλαρόπουλου ήταν μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωσταντίνου για την λίστα Λαγκάρντ.

Έως σήμερα, η κ. Σακελλαροπούλου υπηρετούσε στο Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ, ενώ επί σειρά ετών ήταν στο Ε΄ Τμήμα, το λεγόμενο και «οικολογικό». Έχει εξειδικευτεί στο περιβαλλοντικό δίκαιο και έχει μεταπτυχιακό στο Δημόσιο Δίκαιο στο πανεπιστήμιο Paris II (Γαλλία), ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια, ημερίδες και εκδηλώσεις σχετικά με το δίκαιο του περιβάλλοντος, κλπ..

Με το βαθμό του συμβούλου Επικρατείας, ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις, όπως είναι η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο, των μεταλλείων Χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, στα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας, τα οποία διασώθηκαν ως διατηρητέα κλπ..

Παράλληλα, από το 2005 διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστών, Δίκαιο του Περιβάλλοντος.

Επίσης, διετέλεσε γενική γραμματέας της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας (1985-1986), πρόεδρος (1993-1995 και 2000-2001) και αντιπρόεδρος (2006- 2008).

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Εισήλθε στο ΣτΕ ως εισηγητής τον Νοέμβριο του 1982 και αναδείχθηκε σε αντιπρόεδρο τον Οκτώβριο του 2015.

[Φωτό: INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ]

[ΠΗΓΗ: https://radio4.gr/, 17/10/2018]