Ελεύθερη πτώση κατέγραψε τον Σεπτέμβριο το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν. Ο δείκτης υποχώρησε στις 101,3 μονάδες, επιστρέφοντας σε επίπεδα Δεκεμβρίου 2017, έναντι 105,2 μονάδων τον Αύγουστο και 105,3 μονάδων τον Ιούλιο.
Τα στοιχεία -που ενσωματώνουν και τις κυβερνητικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ αλλά και την πορεία της πραγματικής οικονομίας το τελευταίο διάστημα και τις προσδοκίες της αγοράς για το μέλλον- δείχνουν ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να “κεφαλαιοποιήσει” οικονομικά τα οφέλη από την έξοδο από τα μνημόνια.
Τα στοιχεία καταγράφουν σημαντική πτώση σε όλους τους επιμέρους δείκτες: στη βιομηχανία, στις υπηρεσίες, στο λιανεμπόριο, αλλά και στις κατασκευές. Ελαφρά βελτίωση καταγράφεται μόνο στον δείκτη των καταναλωτών.
Ουσιαστικά, το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα επιδεινώνεται για δεύτερο συνεχή μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει η Κομισιόν από τον ΙΟΒΕ. Γεγονός που ανατρέπει τα επιχειρήματα της κυβέρνησης – όπως αποτυπώνονται στα ενημερωτικά δελτία που παρουσίασε και στους ξένους επενδυτές – για ενίσχυση της εμπιστοσύνης για την πορεία της οικονομίας.
Ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος είναι ο λεγόμενος “πρόδρομος δείκτης” για την πορεία της οικονομίας. Αποτελεί την πρώτη ένδειξη για το πώς θα κινηθεί το ΑΕΠ (εν προκειμένω το 3ο τρίμηνο). Η κυβέρνηση έχει στηρίξει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην επιτάχυνση του ΑΕΠ το β’ εξάμηνο τους στόχους για τον προϋπολογισμό 2019, αλλά και τις υπόλοιπες ελληνικές επιδιώξεις αναφορικά με τις συντάξεις, τα αντίμετρα και τη διαδικασία εξόδου της Ελλάδος στις αγορές.
Σημειώνεται ότι στην ΕΕ υπήρξε μεν πτώση αλλά οριακή στον ανάλογο δείκτη (από τις 112,2 στις 111,3 μονάδες), σημάδι ότι οι πιέσεις στην ελληνική οικονομία είναι πολύ πιο έντονες.
[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, της Δήμητρας Καδδά, 27/9/2018]