ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑΤΑ

Προφανώς και θα έχετε διαβάσει το φοβερό «κουφό»: η ιρλανδική κυβέρνηση διαφωνεί με την απόφαση της Κομισιόν και δεν δέχεται τα 14,3 δια. ευρώ σε φόρους που πρέπει να της πληρώσει η Apple! 14,3 δια! Για σκεφτείτε! Κάτι περισσότερο από το μισό μας «μαξιλάρι», με μια «ζαριά»! Για την ιστορία, η Apple επιχειρεί εκτεταμένα στην Ιρλανδία με τις ευλογίες και τη «βοήθεια» της ιρλανδικής κυβέρνησης. Η «βοήθεια» αυτή θεωρήθηκε από την Κομισιόν ως έμμεση κρατική βοήθεια στον τεχνολογικό κολοσσό, λόγω της χαμηλής φορολογίας που του είχε επιβάλει το ιρλανδικό κράτος. Έτσι η Κομισιόν επέβαλε στην Apple πρόστιμο 14,3 δια ευρώ που πρέπει να πληρώσει στους Ιρλανδούς, οι οποίοι όμως σχεδόν το αρνούνται, υπό τον φόβο απώλειας της επένδυσης και αποχώρησης του αμερικανικού κολοσσού.

Τρελό; Και όμως! Φαίνεται ότι τα 14,5 δις. ευρώ είναι πολύ λίγα μπροστά στα οφέλη που αποκομίζει η χώρα από την Apple αλλά και τις άλλες πολυεθνικές υψηλής τεχνολογίας που έχουν επενδύσει mega-bucks στη μεταμνημονιακή Ιρλανδία, η οποία τρέχει με ρυθμούς ανάπτυξης γύρω στο 7%! Γιατί υπάρχει και ο κίνδυνος εκ Δυσμών. Η φορολογική μεταρρύθμιση του Τραμπ στοχεύει στον επαναπατρισμό των αμερικανικών κολοσσών και των κεφαλαίων τους από φορολογικούς παραδείσους μειώνοντας τους φορολογικούς συντελεστές από το 35% στο 21%, «απειλώντας» άμεσα την ιρλανδική ανάπτυξη.

Την ίδια στιγμή η Κύπρος, ακόμη μία χώρα στη μεταμνημονιακή εποχή, τρέχει με ανάπτυξη γύρω στο 4% και δανείζεται με επιτόκιο 2,4% σκοράροντας στην εμπιστοσύνη των επενδυτών και των διεθνών οίκων, τη στιγμή που η Ελλάδα αν έβγαινε στις αγορές θα δανειζόταν με 4,6%, περίπου. Απαγορευτικό δηλαδή! Και βέβαια ενώ τα success stories των κρατών που έπεσαν στα «δίχτυα» μνημονίων συνεχίζονται, εμείς εδώ έχουμε έναν κουμπαρά εξαιρετικά ακριβοπληρωμένο, αποτέλεσμα ενός «ματωμένου» πλεονάσματος –αποστραγγίσματος στην ουσία κάθε αναπτυξιακής πρωτοβουλίας, τον οποίο αδημονούμε πότε επιτέλους θα σπάσουμε για να αρχίσουμε το μοίρασμα.

Στον αντίποδα, 750 εκατ. ευρώ ζητεί από το ελληνικό Δημόσιο η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, θυγατρική της Eldorado Gold, για ζημιές που υπέστη λόγω καθυστερήσεων στην έκδοση αδειών για το έργο στις Σκουριές. Έτσι τα μυριάδες προσκόμματα ενάντια σε κάθε νέα επιχειρούμενη επένδυση, η υψηλή φορολογία, οι αναβολές στις αξιολογήσεις από διεθνείς οίκους και η αβεβαιότητα που συνεχίζεται λόγω και των αναταραχών σε Ιταλία και Τουρκία απομακρύνουν τους επενδυτές και περιορίζουν τους ρυθμούς ανάπτυξης σε εξαιρετικά χαμηλές πτήσεις.

Στη μεταμνημονιακή Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ όχι επένδυση δεν θα δούμε, αλλά θα πληρώσουμε κι από πάνω…

[ΠΗΓΗ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, της Εφης Μπάσδρα, καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, 27/09/2018]