Ο οικονομικός αναλυτής του Capital.gr Κώστας Στούπας, απαντά σε αναγνώστη του site, ο οποίος τον ερωτά αν είναι σωστό να επενδύσει στον χρυσό για να προστατευτεί από το επόμενο οικονομικό κραχ των αγορών που βλέπει να έρχεται.
«Δεν είναι μόνο ένα πιθανό χρηματιστηριακό κραχ που θα μπορούσε να στρέψει το ενδιαφέρον στον χρυσό, το προσφιλέστερο μέσο αποθήκευσης αξίας και συναλλαγών τα τελευταία 5.000 χρόνια. Επίσης ώθηση στον χρυσό θα μπορούσε να δώσουν σε κάποια φάση:
- Η νομισματική ασωτία των Κεντρικών Τραπεζών με τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης.
- Οι πληθωριστικές πιέσεις που μπορεί να προκαλέσει η αύξηση των τιμών που σηματοδοτεί ένας εμπορικός πόλεμος.
- Η έλευση του επόμενου βήματος ενός εμπορικού πολέμου που είναι ένας νομισματικός πόλεμος…
- Η ανεύρεση όλο και μικρότερων κοιτασμάτων χρυσού στα επίπεδα τιμών κάτω από τα 2.000 δολ. η ουγκιά.
- Η άνοδος όλο και περισσότερων λαϊκιστών στην εξουσία που υπόσχονται κοινωνικά βοηθήματα και επιδόματα ανεργίας από τη μια και μείωση των φόρων από την άλλη. Η φενάκη αυτή κάποια στιγμή θα οδηγήσει σε ελλείμματα και κατάρρευση των οικονομιών.
- Η “παγίδα του Θουκυδίδη” η οποία συνίσταται στον φόβο που προκαλεί σε μια εδραιωμένη στρατιωτική και οικονομική δύναμη η ανάδυση μιας νέας. Προκειμένου να μην την αντιμετωπίσει αργότερα σαν ίσος προς ίσο την προκαλεί όσο είναι ακόμη λιγότερο ισχυρή. Έτσι εξηγεί ο αρχαίος ιστορικός και φιλόσοφος ένα από τα αίτια του Πελοποννησιακού πολέμου. Το σχήμα ταιριάζει σήμερα σε αυτά που συμβαίνουν μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Στην εποχή μας η εξάπλωση στο διάστημα είναι θέμα λίγων χρόνων, ο χρυσός σαν μέσο αποθήκευσης αξίας και συναλλαγών κινδυνεύει από την ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων στο διάστημα. Όταν συμβεί αυτό τα κρυπτονομίσματα ίσως αποδειχτούν πιο αξιόπιστα μέσα. Προς το παρόν όμως δεν διαφαίνεται τέτοιος κίνδυνος.
Τα νομίσματα έχουν τη ρίζα τους στη λέξη νομίζω που σηματοδοτεί πως η αξία τους είναι σχετική με αυτό που πιστεύουν όσοι τα χρησιμοποιούν και τα εμπιστεύονται. Ένα έθνος είναι μια κοινότητα με κοινά χαρακτηριστικά, γλώσσα, ήθη, θρησκεία και συνήθως και νόμισμα. Στην μεταϊστορική εποχή της παγκοσμιοποίησης, άνθρωποι από διάφορες γωνιές της γης με τις ίδιες πεποιθήσεις και αξίες μπορούν να συνθέτουν τις δικές τους ιδιαίτερες κοινότητες (πατρίδες). Τα κρυπτονομίσματα αποτελούν ένα από τα στοιχεία ταυτοποίησης τέτοιων κοινοτήτων πέραν και πάνω από τα έθνη και τα κράτη τους.
Τούτα όμως είναι φιλοσοφικά και κοινωνιολογικά ζητήματα. Το ερώτημα αφορά μετοχές και επενδύσεις.
Μερικές εταιρίες εξόρυξης χρυσού με καλά θεμελιώδη στοιχεία είναι οι:
- Barrick Gold Corporation (ABX),
- Royal Gold, Inc. (RGLD,
- Franco-Nevada Corporation (FNV),
- Agnico Eagle Mines Limited (AEM).
Μερικές μικρές εταιρείες υψηλότερου ρίσκου είναι:
- Η Eldorado (EGO) η οποία είναι υποτιμημένη λόγω του πολιτικού ρίσκου της Ελλάδας καθώς η κυβέρνηση βάζει συνεχώς εμπόδια.
- Η Vista Gold(VGZ) που έχει ανακαλύψει ένα κοίτασμα στην Αυστραλία σε περιοχή των Αβοριγίνων στους οποίους έχει παραχωρήσει ένα ποσοστό. Η εταιρεία αυτή είναι φθηνή γιατί θα χρειαστεί αύξηση κεφαλαίου προκειμένου να ολοκληρώσει τις εργασίες που χρειάζονται πριν την εξόρυξη.
- Hecla Mining (HL). κλπ
Ένας σχετικά ασφαλέστερος τρόπος επένδυσης σε μετοχές εταιρειών εξόρυξης χρυσού είναι τα σχετικά ETF’s: ETF’s miners και junior miners (Μικρές εταιρείες υψηλότερου ρίσκου).
- iShares MSCI Global Gold Miners ETF (RING)
- VanEck Vectors Gold Miners ETF (GDX)
- VanEck Vectors Junior Gold Miners ETF (GDXJ)
- Direxion Daily Gold Miners Bull 3X Shares (NUGT)
- Direxion Daily Junior Gold Miners Index Bull 3x Shares (JNUG).