ΒΟΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ ΓΙΑ ΤΙS ΣΚΟΥΡΙΕΣ

Αρνητικό σινιάλο στην κυβέρνηση στέλνει ο καναδικός πολυεθνικός κολοσσός Eldorado Gold για την καθυστέρηση στην έκδοση των αδειών της επένδυσης στις Σκουριές της Χαλκιδικής.

Αν και η έκδοση της απόφασης του διαιτητικού δικαστηρίου στις αρχές του Απριλίου επιβεβαίωνε τη νομιμότητα των ενεργειών της Ελληνικός Χρυσός –θυγατρικής του ομίλου–, η αδειοδοτική διαδικασία από το υπουργείο Περιβάλλοντος για τις υπόλοιπες δραστηριότητες δεν έχει αρχίσει ακόμη.

Ο πρόεδρος της Eldorado Gold Τζορτζ Μπερνς κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων της Eldorado Gold από το Βανκούβερ δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του, ενώ έκανε γνωστό ότι «η εταιρεία αξιολογεί τις νομικές επιλογές της για την προστασία της επένδυσης». Πιο συγκεκριμένα ο επικεφαλής του ομίλου με ορυχεία χρυσού και άλλα μεταλλεία στην Τουρκία, τον Καναδά, τη Βραζιλία και φυσικά και στην Ελλάδα δήλωσε απογοητευμένος για τους χειρισμούς της κυβέρνησης: «Έχουμε ήδη ενεργή συνομιλία με την ελληνική κυβέρνηση από την ημέρα της απόφασης διαιτησίας που εκδόθηκε στις αρχές Απριλίου αλλά είμαστε απογοητευμένοι από την αποτυχία της κυβέρνησης να ενεργήσει με βάση τις προηγούμενες διαβεβαιώσεις της για να αντιμετωπιστεί το θέμα των αδειών μετά την ολοκλήρωση της διαιτησίας».

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ. Επίσης στη γραπτή ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών του εξαμήνου αναφέρει: «Η εταιρεία δεν είναι σε θέση να παράσχει ενημέρωση σχετικά με το πότε μπορούν να εκδοθούν οι άδειες. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην ανάπτυξη των περιουσιακών στοιχείων της Κασσάνδρας, συμπεριλαμβανομένων των Σκουριών, σύμφωνα με τις συμβατικές και άλλες νομικές υποχρεώσεις μας, τις οποίες οι αποφάσεις του ελληνικού δικαστηρίου έχουν υποστηρίξει με συνέπεια. Η συμμόρφωση της Eldorado Gold με τις νομικές της υποχρεώσεις επιβεβαιώθηκε και από την πρόσφατη θετική απόφαση διαιτησίας τον Απρίλιο του 2018, η οποία διαπίστωσε ότι η εταιρεία δεν παραβίασε τις διατάξεις της σύμβασης μεταβίβασης με το ελληνικό Δημόσιο»

Ο Μπερνς τόνισε επίσης για τις προοπτικές του έργου: «Το επενδυτικό σχέδιο στις Σκουριές παραμένει ένα συναρπαστικό έργο που παρέχει πρόσθετη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, αλλά απαιτεί συνεργατικό κυβερνητικό διάλογο και μια σαφή οπτική γωνία για ελεύθερες ταμειακές ροές, προκειμένου να διαθέσουμε περαιτέρω κεφάλαια για την ανάπτυξη».

ΟΙ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αδειοδοτήσεις που εκκρεμούν είναι:

  • Η τροποποίηση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου εμπλουτισμού των Σκουριών
  • Η μετεγκατάσταση των αρχαιοτήτων
  • Η αναθεώρηση της πολεοδομικής άδειας για το εργοστάσιο των Σκουριών.
  • Η τροποποίηση του προσαρτήματος της τεχνικής μελέτης για τον χώρο απόθεσης των Σκουριών.
  • Η Τεχνική Μελέτη Μεταλλουργίας του Μαντέμ Λάκκου.

[ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ, του Χρήστου Κολώνα, 1/8/2018]