ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΒΕΤΟ ΣΤΗ ΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΕ QE ΚΑΙ ΧΡΕΟΣ

Το γερμανικό “μπλόκο” στην καταβολή των δόσεων των 15 δισ. ευρώ (που είχε προγραμματιστεί για τις αρχές της επόμενης εβδομάδος και πλέον πηγαίνει για Αύγουστο και… βλέπουμε), με αιτία την απόφαση της κυβέρνησης να διατηρήσει τους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ στα λεγόμενα “προσφυγικά” νησιά του Αιγαίου, ερμηνεύεται ως μία πρόθεση επίδειξης ισχύος από την πλευρά της Γερμανίας. Η γερμανική πλευρά δεν θέλει να δημιουργηθεί προηγούμενο ανοχής παρεκκλίσεων από τα συμφωνηθέντα, σύμφωνα με μία πρώτη ερμηνεία της στάσης της, η οποία όμως έχει και άλλες παρενέργειες.

Η αναβολή τουλάχιστον για 15 μέρες της καταβολής της δόσης και της επικύρωσης των αποφάσεων που συνδέονται με την τέταρτη και τελική αξιολόγηση του μνημονίου, μεταφέρει χρονικά και άλλα πολύ κρίσιμα βήματα.

Το ένα από αυτά τα βήματα είναι η ενεργοποίηση και η εφαρμογή των αποφάσεων για το χρέος της 22ας Ιουνίου που πρέπει να γίνουν από τον ESM. Ξεκινά όμως η εφαρμογή αφού πρώτα λάβει και την πολιτική έγκριση από όλα τα κράτη – μέλη (η οποία δεν ήρθε χθες).

Το δεύτερο βήμα είναι η μικρή πιθανότητα που υπήρχε για ένταξη της Ελλάδος στο QE το διάστημα έως το τέλος του μνημονίου (δηλαδή έως την 20η Αυγούστου). Όπως όλα δείχνουν πλέον μηδενίζεται αυτή η πιθανότητα και γίνονται πιο ξεκάθαροι οι λόγοι για τους οποίους προ ημερών ο Μάριο Ντράγκι επέμενε για τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες που πρέπει να ολοκληρωθούν πριν προχωρήσει στην έκθεση βιωσιμότητας χρέους της ΕΚΤ και στις δικές του αποφάσεις.

Η ανακοίνωση του ESM

Χθες ο ESM συνεδρίασε σε επίπεδο ΥΠΟΙΚ Ευρωζώνης για την έγκριση του ελληνικού μνημονίου (που αποτελεί και τη βάση της μεαταμνημονιακής ενισχυμένης εποπτείας). Η συνεδρίαση έγινε μετά το Eurogroup και κατέληξε με 18 ναι και με 1 όχι από την Γερμανία. Ανακοίνωσε ότι “το Συμβούλιο των Διοικητών του ESM επικύρωσε κατ ‘αρχήν το Συμπληρωματικό Μνημόνιο με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών”.

Σημειώνεται ότι σήμερα με ανάλογη διαδικασία θα υπάρξει αρχική έγκριση με “αστερίσκο” Γερμανίας από τον ESM και για τα 15 δισ. ευρώ των δόσεων.

Οι αμυντικές δαπάνες

Ουσιαστικά εκκρεμεί η γερμανική κοινοβουλευτική διαδικασία. Πλέον, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει και επισήμως την πρότασή της για “ισοδύναμα” 28 εκατ. ευρώ που θα προέρχονται, σύμφωνα με πληροφορίες, από κωδικούς των αμυντικών δαπανών.

Η Κομισιόν θα προσαρμόσει ανάλογα την έκθεση συμμόρφωσης και τα κείμενα θα εγκριθούν εκ νέου κοινοβουλευτικά από την Γερμανία.

O κ. Σεντένο για την χθεσινή σύνοδο ανέφερε ότι μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, οι υπουργοί συναντήθηκαν με διαφορετικά “καπέλα” για να εγκρίνουν την επικαιροποίηση του ελληνικού μνημονίου και να δώσουν στους επιτελείς των ΥΠΟΙΚ την εξουσιοδότηση εκταμίευσης της τελευταίας δόσης ύψους 15 δισ. ευρώ.

Η πρόταση κυρώθηκε από 18 χώρες. “Η τελική απόφαση που εγκρίνει το επίσημο κλείσιμο της αναθεώρησης και παρέχει το πράσινο φως για την εκταμίευση μπορεί να γίνει μόλις ολοκληρωθούν όλες οι εθνικές διαδικασίες. Περιμένω να συμβεί αυτό στις αρχές Αυγούστου”, ανέφερε.

Η αρνητική ψήφος ήταν αυτή της Γερμανίας. Ο λόγος είναι η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διατηρήσει το καθεστώς του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου, η οποία δεν ελήφθη μετά από ενημέρωση/συμφωνία με τους θεσμούς όπως λέει η γερμανική πλευρά και έτσι αλλάζει ένα από τα 88 προαπαιτούμενα.

Έγινε μάλιστα σαφές κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι η διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ θα πρέπει να αρθεί σε έξι μήνες. Πρόκειται για μία προσωρινή παράταση που λήγει στο τέλος του έτους…

Πλέον σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Σεντένο και ο κ. Ρέγκλινγκ, η εκταμίευση αναμένεται στις αρχές του Αυγούστου. Ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί έσπευσε να καθησυχάσει ότι σε κάθε περίπτωση η εκταμίευση θα καταστεί εφικτή πριν το τέλος του μνημονίου, ενώ επισήμανε ότι τα 28 εκατομμύρια ευρώ υστέρησης που προκαλεί η διατήρηση του συντελεστή ΦΠΑ σε χαμηλά επίπεδα δεν διαταράσσουν με τίποτα το δημοσιονομικό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ καθώς, όπως επισήμανε, κάθε χρονιά η Ελλάδα καταγράφει ούτως ή άλλως υπεραπόδοση.

Αφορολόγητο, συντάξεις και QE

Προειδοποίηση υπήρξε χθες και για την δημοσιονομική προσαρμογή. Είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να παραμείνει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του προγράμματος, τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά τις συντάξεις. Όπως είπε, αυτό πρέπει να γίνει, προκειμένου να μην πληγεί η αξιοπιστία της.

Αλλά και το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, αφού ανέφερε πως ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Μάριο Ντράγκι ήταν ξεκάθαρος λίγες μέρες πριν στην Ευρωβουλή, περιέγραψε ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να γίνει κάτι τέτοιο. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι πρώτον πρέπει να υπάρχει waiver, δεύτερον πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση ότι το χρέος είναι βιώσιμο και τέλος πρέπει να ληφθούν επισήμως οι αποφάσεις. Πρόσθεσε πως για να υπάρχει waiver πρέπει να υπάρχει πρόγραμμα, σημειώνοντας πως η εποπτεία δεν είναι πρόγραμμα.

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, της Δήμητρας Καδδά, 13/7/2018]