ΣΤΑ ΣΥΡΤΑΡΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΝΩ ΤΟΥ 1 ΔΙΣ.

ΣΤΑ ΤΡΙΑΜΙΣΙ ΧΡΟΝΙΑ διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., οι επενδύσεις που θα τόνωναν τη ρημαγμένη ελληνική οικονομία και θα έδιναν απασχόληση σε εκατοντάδες εργαζομένους δεν ήρθαν ποτέ. Αντιθέτως, μαραζώνουν από τις ιδεοληψίες και τις υπουργικές αντιφάσεις απομακρύνοντας από την Ελλάδα νέους επενδυτές και φέρνοντας σε απόγνωση τους παλιούς.

Μόνο δύο από τους πέντε συνολικά επενδυτικούς φακέλους που ενέκρινε η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) για αδειοδότηση fast track, το τουριστικό θέρετρο του Ρώσου ολιγάρχη Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ αξίας 120 εκατ. ευρώ στον Σκορπιό και το ιδιόκτητο δίκτυο οπτικής ίνας νέας γενιάς της Vodafone συνολικής αξίας 60 εκατ. ευρώ, βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης.

Την ίδια στιγμή, αβεβαιότητα και παντελής έλλειψη αποφασιστικότητας κυριαρχεί στα υπουργικά γραφεία για τα υπόλοιπα πρότζεκτ, κρατώντας στο συρτάρι ιδιωτικές επενδύσει άνω του 1 δισ. ευρώ, αν υπολογιστούν και τα έργα που έχουν τεθεί σε αναστολή για προσκόμιση επιπλέον στοιχείων. Η αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιάννης Δραγασάκης, Γιώργος Σταθάκης, Αλέκος Φλαμπουράρης, Χρηστός Σπίρτζης, Σωκράτης Φάμελλος και Νίκος Παππάς και η οποία, σημειωτέον, έχει τον αποκλειστικό ρόλο έγκρισης ή απόρριψης των προτεινόμενων επενδυτικών σχεδίων, έχει να συγκληθεί από τον περασμένο Νοέμβριο! Επί της ουσίας, στα τριάμισι χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. οι επενδύσει που θα τόνωναν τη ρημαγμένη ελληνική οικονομία και θα έδιναν απασχόληση σε εκατοντάδες εργαζομένους δεν ήρθαν ποτέ. Αντιθέτως, μαραζώνουν από τις ιδεοληψίες και τις υπουργικές αντιφάσεις απομακρύνοντας από την Ελλάδα νέους επενδυτές και φέρνοντας σε απόγνωση τους παλιούς, αφού όχι μόνο δεν βλέπουν να προχωρούν τα επενδυτικά τους σχέδια, αλλά οι περισσότεροι έχουν καταβάλει στον οργανισμό Enterprise Greece, που αποτελεί την κυβερνητική ομπρέλα για την προσέλκυση και την προώθηση αντίστοιχων επενδύσεων, διαχειριστική αμοιβή που ξεκινά από τις 300.000 ευρώ! Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η εταιρεία Eunice συμφερόντων Γιώργου Καλαβρουζιώτη με δραστηριότητα στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η εταιρεία επί διετία περίμενε την έγκριση του επενδυτικού σχεδίου για ένα big project αιολικών πάρκων ισχύος 528 MW σε 23 ακατοίκητα νησιά, συνολικής αξίας 2,2 δισ. ευρώ.

Ύστερα από ατελείωτες διαβουλεύσεις με το υπουργείο Οικονομίας, ο επιχειρηματίας απέσυρε πρόσφατα το επενδυτικό του σχέδιο και, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ξεκινήσει διαδικασία διεκδίκησή της διαχειριστικής αμοιβής που είχε καταβάλει για να τρέξουν οι αρμόδιες υπηρεσίες τον φάκελό του. Αν και στην αγορά ψιθυρίζουν ότι το σχέδιο ήταν ανώριμο για να προχωρήσει (προβλήματα μισθώσει με δήμους, χρηματοδοτικό μοντέλο, θέματα εθνικής ασφάλειας κ.ά.), η εταιρεία είχε αρχικά τις διαβεβαιώσεις στελεχών της κυβέρνησης ότι το έργο μπορεί να προχωρήσει. Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε έκτων υστέρων, ανέκρουσε πρύμναν, με αποτέλεσμα ο επενδυτής να αποσύρει το σχέδιο.

Αρμόδιες πηγές που βρίσκονται κοντά στα κέντρα λήψης αποφάσεων παρατηρούν ότι ένας από τους λόγους που έχουν χτυπήσει κόκκινο οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι η κυβερνητική βαβέλ που επικρατεί στα περισσότερα από τα επενδυτικά σχέδια. Για παράδειγμα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος λέγεται ότι δηλώνει μονίμως αντίθετος με τα «φαραωνικά» έργα, τα πολυτελή ξενοδοχεία και τα malls, ενώ συχνά έχει βάλει βέτο για σειρά επενδυτικών σχεδίων και ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης. Ο τομέας των επενδύσεων είναι σαφές ότι δεν είναι το δυνατό σημείο της κυβέρνησης. Από το 2015 το υπουργείο Οικονομίας έχει ανακοινώσει την αναθεώρηση του σχεδιασμού για τις στρατηγικές επενδύσεις προκειμένου το πλαίσιο να εκσυγχρονιστεί και να χαλαρώσουν τα κριτήρια ένταξης. Τρία χρόνια μετά, στο υπουργείο υπάρχουν διάφορες εκδοχές του νέου σχεδιασμού, όμως καμία δεν έχει θεσμοθετηθεί.

[ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, της Μαριαννας Τζάννε, 29/7/2018]