ΠΕΝΤΑΕΤΕΣ ΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ

Παρεμβάσεις ηλεκτροσόκ στις δραστηριότητες της ΔΕΗ προκειμένου η εταιρεία να διαφύγει τον κίνδυνο κατάρρευσης περιλαμβάνει το πενταετές επιχειρησιακό σχέδιο της επιχείρησης που εκπόνησε η εταιρεία συμβούλων McKinsey. Το business plan αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να παρουσιαστεί σήμερα στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, το οποίο και θα αποφασίσει την εφαρμογή του. Όπως αναφέρουν πηγές, τα μεγάλα πρόβλημα που διαπιστώνονται είναι η μείωση του τζίρου της δημόσιας επιχείρησης η οποία θα συνεχιστεί με ταχύτατους ρυθμούς λόγω της υποχρέωσης να συρρικνωθούν κατά το ήμισυ οι δραστηριότητές της έως το τέλος του 2019 το μεγάλο άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των λειτουργικών της αποτελεσμάτων και του χρέους και ο δανεισμός.

Συνεπώς αναζητούνται έσοδα τα οποία, σύμφωνα με πηγές, η McKinsey υποδεικνύει για την εύρεσή τους τη μείωση των εκπτώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος και την αύξηση τιμολογίων καταναλωτών. Επιπλέον εισηγείται την περικοπή θέσεων εργασίας μέσα από πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Με τον τρόπο αυτό η ΔΕΗ θα εξοικονομήσει δαπάνες 500 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν πηγές, το επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει την επέκταση της δημόσιας επιχείρησης σε δραστηριότητες όπως οι ΑΠΕ, οι ενεργειακές υπηρεσίες και το φυσικό αέριο. Επίσης προβλέπει έσοδα από την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της εταιρείας καθώς και από τον τερματισμό των δημοπρασιών των ΝΟΜΕ.

Τέλος, και σύμφωνα με πληροφορίες, στις έξι επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στην τελευταία φάση του διαγωνισμού για την πώληση των μονάδων της Μελίτης και της Μεγαλόπολης εστάλη το κείμενο της πρόσκλησης υποβολής δεσμευτικών προσφορών. Αυτό φαίνεται να βάζει ως καταληκτική ημερομηνία την 6η Οκτωβρίου.

[ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ, του Χρήστου Κολώνα, 10/07/2018]