«ΛΙΦΤΙΝΓΚ» ΣΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ

Το έργο για τον εκσυγχρονισμό των παλιών υποδομών θα αρχίσει σε έξι μήνες και έχει (μέσω ΕΣΠΑ) προϋπολογισμό 1.000.000 €

Σε «λίφτινγκ» με σκοπό την ανάδειξη του Σπηλαίου των Πετραλώνων στη Χαλκιδική και την αναβάθμιση των υποδομών του, προκειμένου ο χώρος να γίνει πιο ασφαλής για τους επισκέπτες, αλλά και για να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες, προχωρά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Το μνημείο είναι το δεύτερο σε επισκεψιμότητα σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μετά τους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας, με μέσο όρο επισκέψεων τις 56.000. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια τα πολλά προβλήματα είχαν ως αποτέλεσμα να χάσει την αίγλη του. Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής Γιάννη Γιώργο, οι ζημιές στον φωτισμό και τα βραχυκυκλώματα διαδέχονται η μία την άλλη. «Αποτελεί πόλο έλξης για την ευρύτερη περιοχή και έναν από τους πιο διαδεδομένους τόπους στη Χαλκιδική μετά το Άγιον Όρος και τα Αρχαία Στάγειρα, την πατρίδα του μεγάλου φιλοσόφου Αριστοτέλη και δάσκαλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου» λέει στη «δημοκρατία» ο κ Γιώργος.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1.000.000 ευρώ, αναμένεται να αρχίσει σε έξι μήνες και εντάχθηκε πρόσφατα στο ΕΣΠΑ 2014-2020, ενώ δικαιούχος είναι η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας.

Μέσα από τις εργασίες αναμένεται να αναβαθμιστούν οι υφιστάμενες υποδομές που σήμερα εμφανίζουν φθορές, να γίνει ο χώρος πιο ασφαλής και, φυσικά, να προστατευτεί το μνημείο. Επίσης, θα τοποθετηθεί ηλεκτρολογικός εξοπλισμός, θα καθαριστεί ο λιθωματικός διάκοσμος και θα δημιουργηθεί πληροφοριακό υλικό για το κοινό. Για πάγιο αίτημα της περιοχής έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Στόχος να γίνει πόλος έλξης για τους τουρίστες

Σύμφωνα με τον Γιάννη Γιώργο, «η συγκεκριμένη παρέμβαση στο Σπήλαιο των Πετραλώνων είναι απολύτως αναγκαία, προκειμένου να αποκατασταθούν σημαντικές φθορές και να αναβαθμιστούν τόσο οι υποδομές όσο και η εικόνα ενός χώρου που αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών για όλη τη Χαλκιδική. Η συνεισφορά του Σπηλαίου των Πετραλώνων στην τοπική ανάπτυξη και στην τοπική οικονομία είναι εξαιρετικά μεγάλη» υπογραμμίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής

Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε το 1959 από κατοίκους του χωριού στο εσωτερικό του οποίου βρήκαν πολλά απολιθωμένα οστά ζώων. Το 1960 βρέθηκε ένα ανθρώπινο κρανίο

Πρόκειται για το αρχαιότερο ανθρώπινο λείψανο που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα στον ελλαδικό χώρο, το οποίο ανήκει σε πρώιμο μεταβατικό στάδιο ανάμεσα στον Homo erectus και στον αρχαϊκό Homo sapiens (Ανατομικά Σύγχρονος Άνθρωπος), ιδιαίτερα σημαντικό για τη μελέτη της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους καθώς και για την παρουσία του στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

[ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, του Βαγγέλη Στολάκη, 9/7/2018]