Η κυβέρνηση από τη μία πλευρά επιχειρεί να ολοκληρώσει την υλοποίηση και των τελευταίων προαπαιτούμενων για την έγκριση εκταμίευσης της δόσης των 15 δισ. ευρώ η οποία σχεδιάζεται για τις 12 ή τις 13 Ιουλίου, αλλά και την διαπραγμάτευση για την θέση του ΔΝΤ (την αποστολή του οποίου διαπραγματεύεται στην Αθήνα με τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο) και από την άλλη πλευρά “ξεδιπλώνει” την παροχολογία, με πρώτο ορόσημο τον Ιούλιο και επόμενο το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού.
Η τελική έγκριση εκταμίευσης της δόσης των 15 δισ. ευρώ του ESM, σύμφωνα με πληροφορίες, προγραμματίζεται να ληφθεί από τους υπουργούς Οικονομικών στο περιθώριο του Eurogroup της 12ης Ιουλίου, που θα ασχοληθεί και πάλι με το ελληνικό ζήτημα ή μία ημέρα αργότερα, στις 13 Ιουλίου, όταν θα συνεδριάζει το Ecofin.
Προϋποθέτει ωστόσο, πιο πριν να έχουν υπογραφεί τα τελικά κείμενα του μνημονίου (ολοκλήρωση τέταρτης αξιολόγησης), αλλά και να έχει εκδοθεί η τελική έκδοση της Έκθεσης Συμμόρφωσης της Κομισιόν.
Επίσης, θα πρέπει να οριστικοποιηθούν και να εγκριθούν οι τελικοί όροι εκταμίευσης του ποσού (Acceptance and Confirmation Notices), οι οποίοι, σύμφωνα με το πρώτο σχέδιο πρότασης του ESM, θα περιέχουν αυστηρές ρήτρες για τη χρήση της υποδοσης που θα διατεθεί για “μαξιλάρι” διαθεσίμων (δηλαδή των 9,5 δισ. ευρώ από τα 15 δισ. ευρώ), αλλά και “παράθυρο” αλλαγής χρήσης του ποσού αν ο ESM με νέα απόφασή του στο μέλλον κρίνει ότι αυτό πρέπει να γίνει.
Στο ίδιο σχέδιο του ESM αναφέρεται ότι το περιθώριο για την εκταμίευση της δόσης λήγει στις 20 Αυγούστου, μαζί με το πρόγραμμα του ESM, ενώ επιθυμητό είναι το ποσό να έρθει πολύ νωρίτερα, εντός του Ιουλίου, όταν ξεδιπλώνονται οι μεγάλες ανάγκες αποπληρωμής δόσεων δανείων.
Αναφέρεται επίσης ότι οι “περαιτέρω διασφαλίσεις” για τα 9,5 δισ. ευρώ που θα διατεθούν για ταμειακά διαθέσιμα (επί συνόλου πακέτου δόσεων 15 δισ. ευρώ) θα εξειδικευθούν σε ξεχωριστό κείμενο απόφασης. Επισημαίνεται ακόμη ότι ο ESM “προτείνει την εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ σε μετρητά ή / και με τη μορφή τίτλων του ESM (ESM Notes). H τελική απόφαση θα καθοριστεί στα σχετικά κείμενα αποφάσεων.
Διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ
Παράλληλα, η “αποστολή” του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με τον επικεφαλής κ. Ντόλμαν βρίσκεται από την Δευτέρα στην Αθήνα, με στόχο αύριο Πέμπτη να ολοκληρώσει ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση για την έκθεση που συντάσσει στο πλαίσιο του Άρθρου 4 του καταστατικού του (σ.σ. μαζί με το δικό του σενάριο βιωσιμότητας χρέους), το οποίο περιμένουν διακαώς οι αγορές ως το βασικό κριτήριο για την επιστροφή της Ελλάδας με νέα έκδοση ομολόγου.
Οι επαφές με το ΔΝΤ έγιναν, σύμφωνα με πληροφορίες και με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, το απόγευμα της Τρίτης, αλλά και το πρωί της Δευτέρας, όταν έλαβε χώρα η εναρκτήρια συζήτηση.
Παροχολογία
Η κυβέρνηση από την άλλη πλευρά ξεδιπλώνει τον κύκλο παροχολογίας στο πλαίσιο των αντιμέτρων και του δημοσιονομικού χώρου, τα οποία, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο, θα επιχειρήσει να αποτυπώσει στο προσχέδιο προϋπολογισμού που θα πρέπει να καταθέσει στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου. Άλλοι αξιωματούχοι προτάσσουν το θέμα των συντάξεων.
Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο ΥΠΟΙΚ ξεδίπλωσε και την δική του θέση. Ανέφερε ότι εντός του Ιουλίου θα επιδώσει στον πρωθυπουργό μελέτη για το πού θα στοχεύουν οι φορολογικές ελαφρύνσεις (π.χ. σε μείωση του ΕΝΦΙΑ, σε μείωση των κοινωνικών εισφορών κ.λπ.) ύψους 700 εκατ. για το 2019, προκειμένου στη συνέχεια να αποτυπωθούν στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού τον Οκτώβριο.
[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, της Δήμητρας Καδδά, 27/6/2018]