ΣΤΑΘΑΚΗΣ: «ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ»… ELDORADO: «ΑΝΑΙΤΙΕΣ ΟΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ»… ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Μάλλον περισσότερο προβληματισμένοι εξήλθαν οι εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός από τη συνάντηση με τον Υπουργό ΠΕΝ Γιώργο Σταθάκη, από όσο ήταν όταν μπήκαν… Σύμφωνα με το υπουργείο… όλα πάνε καλά και υπάρχει εποικοδομητικό κλίμα στις συζητήσεις. Η εταιρεία όμως μεταφέρει ένα τελείως διαφορετικό κλίμα… Διαμαρτύρεται σε κάθε τόνο πως σχεδόν 50 ημέρες μετά την απόφαση της διαιτησίας και ακόμα δεν έχει ξεκινήσει ή έχει προαναγγελθεί η διαδικασία έκδοσης κάποιας άδειας από αυτές που εκκρεμούν για να ξαναπάρει μπροστά το έργο.

Να θυμίσουμε πως σύμφωνα με το διαιτητικό δικαστήριο δεν υπάρχει κώλυμα για την έκδοση των αδειών για τις Σκουριές, αφού ούτως ή άλλως η διαιτησία αφορούσε άλλο θέμα.

Εν τω μεταξύ, οι εργαζόμενοι βλέπουν τον χρόνο να περνά, το έργο να υπολειτουργεί και την προοπτική να χάσουν τη δουλειά τους να πλησιάζει απειλητικά… Υπάρχουν δε και εκείνοι που περιμένουν να ξεκινήσει πλήρως αδειοδοτημένο το έργο για να προσληφθούν, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της εταιρείας.

Ο υπουργός κ. Σταθάκης πάντως, παίζει για άλλη μια φορά τις … καθυστερήσεις. Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης, η οποία «διεξήχθη σε καλό κλίμα», συζητήθηκαν τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου, σε σχέση με την επένδυση της Eldorado Gold, στη Χαλκιδική. Από πλευράς Υπουργείου τονίστηκε πως το ελληνικό Δημόσιο και συγκεκριμένα το ΥΠΕΝ, «υποχρεούται να διασφαλίσει ότι τελικά θα παραχθεί καθαρός χρυσός, αργυρός και χαλκός, τηρώντας απαρέγκλιτα συγκεκριμένες δεσμεύσεις υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, καθώς και τους περιορισμούς που επιβάλει η ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία και η Απόφαση Εγκρίσεως Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ)».

Προς το παρόν μένουμε σε αυτά που… υπογράμμισε ο ίδιος ο Υπουργός, πως δηλαδή «ο διάλογος με την εταιρεία διεξάγεται σε εποικοδομητικό κλίμα», και πως «βασική επιδίωξη είναι να υπάρξει συμφωνία μέσα στις επόμενες εβδομάδες, στο πνεύμα της απόφασης της διαιτησίας».

Θεωρητικά, «επόμενες εβδομάδες» σημαίνει λιγότερο από μήνα… Για να δούμε αυτή τη φορά…