ΟΥΤΕ ΕΙΔΑΝ, ΟΥΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ, ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟ… “ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ” ΣΧΕΔΙΟ

Πολιτικό κείμενο, χωρίς σημασία, με προεκλογικές σκοπιμότητες χαρακτηρίσθηκε από την πλειοψηφία της αγοράς το εντελώς ασήμαντο αναπτυξιακό σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση.

Η άποψη που επικράτησε, ως συνισταμένη κριτικής και σχολίων, από έγκυρους παράγοντες της επιχειρηματικής κοινότητας, είναι ότι η κυβέρνηση βρίσκεται για μια φορά ακόμη εκτός πραγματικότητας με εμφανή σημάδια αδιαφορίας στον χρόνο που χάνουμε για να επαναφέρουμε την οικονομία στην κανονικότητα.

Αυτός είναι και ο λόγος που ούτε θέσεις ακούστηκαν από τις Οργανώσεις των παραγωγικών τάξεων, ούτε δηλώσεις επιχειρήθηκαν, ούτε ανακοινώσεις συγχαρητηρίων κυκλοφόρησαν, αφού κανείς, στην αγορά, δεν θεωρεί πως εμφανίζονται ενδείξεις θετικών προσδοκιών που να προκύπτουν ή και να συνδέονται με τους αναπτυξιακούς κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Βεβαίως, για επικοινωνιακούς λόγους και επειδή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα κάνει χαιρετισμό, την άλλη Τρίτη, 29 Μαΐου, στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, οι ομιλητές θα κάνουν αναφορά στο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης αλλά χωρίς χειροκροτήματα… επαίνους και αισιοδοξίες…

Στην ουσία, αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι ουδέποτε στην ιστορία της ελληνικής οικονομίας συνέβη να περάσει τόσο αδιάφορα το οποιοδήποτε κυβερνητικό κείμενο προγραμματισμών για την οικονομία και αναλύσεων για τις προοπτικές της.

Το κεντρικό συμπέρασμα, για τις αναπτυξιακές διαθέσεις και δυνατότητες της κυβέρνησης στην φάση αυτή που περνά η οικονομία με την έξοδο από το μνημόνιο στο βάθος του χρόνου, είναι πως το πολιτικό περιβάλλον στη χώρα (που επηρεάζει εμφανέστατα και εντονότατα την οικονομία) δεν θα επιτρέψει, για πολλά χρόνια ακόμα, (τουλάχιστον μέχρι το 2022 που η Εποπτεία θα παραμείνει ισχυρή για την Ελλάδα) σοβαρές επενδύσεις με μακροπρόθεσμη προοπτική που θα άνοιγαν ανταγωνιστικούς ορίζοντες συμμετοχής και της Ελλάδας στους στόχους της Ε.Ε. για παραπέρα βιομηχανική ανάπτυξη με σκοπό την αύξηση της συμμετοχής της βιομηχανίας στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ από το σημερινό 15% στο 20%.

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, του Γιώργου Κράλογλου, 23/5/2018]