ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ KOUZINA 2018!

Εκατοντάδες κάτοικοι της Ανατολικής Χαλκιδικής «στις επάλξεις» για τη μεγάλη γιορτή!

Εικόνες γεμάτες χρώματα, βγαλμένες από την παράδοση και την ανθρώπινη καθημερινότητα κυριάρχησαν τις πρώτες ημέρες διεξαγωγής του KOUZINA 2018, αποτελώντας τμήμα της εβδομαδιαίας θεματικής ενότητας με τίτλο «η αρχαιοελληνική κουζίνα».

Με την Αρναία να πρωτοστατεί κατά την έναρξη της διοργάνωσης, το KOUZINA και οι εθελοντές του έστειλαν στον κόσμο το στίγμα της ουσιαστικής του διάστασης: της ολιστικής προώθησης κάθε γωνιάς της Ανατολικής Χαλκιδικής σε κάθε γωνιά της Ευρώπης και της μεσογειακής λεκάνης.

Δεκάδες χορευτές και χορωδοί τραγούδησαν και χόρεψαν την έναρξη του φεστιβάλ στην Αρναία, υποδεχόμενοι Κύπριους εκπροσώπους Τύπου αλλά και μέλη του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας. «Η Γιορτή του Αρνιώτικου Λουκάνικου» στην Πλατεία Γερογιανναίων της Αρναίας πρόβαλε την ιστορία του προϊόντος αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αυτό συνέβαλε στη διαμόρφωση της αρνιώτικης γαστρονομικής κληρονομιάς.

Αντίστοιχη ήταν και η διοργάνωση – ύμνος στην παλαιοχωρινή πατάτα, η οποία όμως παρουσίασε και το κυπριακό κολοκάσι σε μία κορυφαία εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία του Παλαιοχωρίου με φόντο τα παλαιοχωρινά καλλιγραφικά χαλιά και τα πέτρινα τοπικά οικήματα. Ξεχωριστή εντύπωση προκάλεσε στους συμμετέχοντες το σπιτικό παραδοσιακό «παλαιοχωρινό πρωινό», το οποίο προσφέρθηκε στην οικία Σφουγκάρου στους πράσινους λόφους του οικισμού.

Ο Γάλλος chef Loic Pasco ταξίδεψε από τη Βρετάνη μέχρι την Αρναία και σε συνεργασία με το chef Δημήτρη Πολύζο του Traditional Restaurant Μπακατσιάνος δημιούργησαν ένα εξαιρετικό μενού 4 πιάτων, βασισμένο στην τοπική πρωτογενή παραγωγή, το οποίο ανέδειξε στο απόλυτο τις τοπικές αρχαιοελληνικές γαστρονομικές επιρροές.

«Η Γιορτή του Μελιού, του Ψωμιού και του Ζυμαριού» στην Αρναία, η οποία πραγματοποιήθηκε κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο στον Πολυχώρο Γαστρονομίας «Η Αριστοτέλους» υποστηρίχθηκε από όλους τους τοπικούς φορείς αλλά και από πολλούς επαγγελματίες, ντύνοντας κυριολεκτικά την πόλη με εκατοντάδες χρώματα. Μέλη του Συλλόγου Γυναικών Επισκοπής Η ΕΡΓΑΝΗ του Δήμου Χερσονήσου Κρήτης ταξίδεψαν από το Ηράκλειο μέχρι την Ανατολική Χαλκιδική, προκειμένου να παρουσιάσουν στο κοινό το μοναδικό πάντρεμα της κρητικής ζύμης με το μέλι της Αρναίας, το οποίο αποτελεί γαστρονομικό «σήμα κατατεθέν» της. Μαζί τους οι ντόπιες νοικοκυρές παρουσίασαν τη χρήση του μελιού στην τοπική παραδοσιακή ζαχαροπλαστική, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι οι ελληνικές γαστριμαργικές καταβολές είναι ίδιες ακόμη και όταν οι τεχνικές τους διαφέρουν!

Αφιερωμένη στην κρητική κουζίνα η πρώτη εβδομαδιαία θεματική ενότητα της διοργάνωσης εκπροσωπήθηκε επάξια τόσο από τους Κρήτες φιλοξενούμενους όσο και από τους φορείς της πράσινης Βαρβάρας, οι οποίοι πρωτοστάτησαν στην εκδήλωση με τίτλο «Από τον Ψηλορείτη στο Βουνό του Αριστοτέλη». Υπέροχες μυρωδιές πλημμύρισαν την πετρόκτιστη κεντρική πλατεία, όπου πίτες κάθε λογής – παραδοσιακή βαρβαριώτικη γυριστή τραχανόπιτα, κρητικές σαρικόπιτες, ντόπιες γαλατόπιτες, πίτες με άγρια χόρτα του Αριστοτελικού Όρους, μυρωδάτες κολοκυθόπιτες – παρουσιάσθηκαν στην κατάμεστη κεντρική πλατεία της. Παράλληλα προσφέρθηκαν «κατσικάκι γεμιστό με ρύζι και άγρια χόρτα» (παραδοσιακή συνταγή Βαρβάρας) αλλά και «αντικρυστό» (παραδοσιακή συνταγή Κρήτης), προκειμένου να επιτευχθεί το «πάντρεμα» μεταξύ του Ψηλορείτη και του Αριστοτελικού Όρους!

Εκτός από τους Κύπριους, Αυστριακοί και Έλληνες εκπρόσωποι Τύπου κατέγραψαν τις δραστηριότητες της πρώτης εβδομαδιαίας θεματικής ενότητας του KOUZINA. Η επόμενη είναι αφιερωμένη στη «θαλασσινή κουζίνα». Δείτε το πρόγραμμά της εδώ

[ΠΗΓΗ: http://ergoliptesxalkidikis.blogspot.gr/, 20/5/2018]