ΚΛΕΙΔΙ ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

«Κανένας δεν προτίθεται να ανοίξει μία εταιρεία στην Ελλάδα. Δεν το έχουμε δει να γίνεται ακόμα. Άλλωστε, η εμπειρία από την Eldorado και το Ελληνικό είναι αρνητική»

Από τις 21 Αυγούστου και ύστερα από οκτώ χρόνια, οι απόλυτοι κριτές της προόδου της ελληνικής οικονομίας θα αλλάξουν. Δεν θα είναι, πλέον, οι θεσμοί που είχαμε συνηθίσει, αλλά κάποιοι πολύ πιο αυστηροί, που δεν επηρεάζονται από πολιτικούς κύκλους και προσωπικό συμφέροντα, δεν κάνουν τα στραβά μάτια και δεν μπορούν να ξεγελαστούν εύκολα. Θα είναι οι διεθνείς αγορές, που πλέον θα κρίνουν πόσο καλά πάει η οικονομία, αν γυρίζουμε σε παλιές πρακτικές και αν έχουμε κάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Το συμπέρασμα τους θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην απόδοση των ελληνικών ομολόγων.

Η Κ μίλησε με αναλυτές και hedge funds που ασχολούνται με την Ελλάδα, για να καταγράψει σε τι θα εστιάζουν οι αγορές από το τέλος του μνημονίου και μετά στην ελληνική οικονομία.

Όλοι συμφωνούν ότι το πιο σημαντικό για τις αγορές είναι το κατά πόσον η Ελλάδα θα συνεχίσει να κάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις χωρίς την πίεση της τρόικας. «To πιο σημαντικό στοιχείο ώστε να έρθουν ξένες επενδύσεις στη χώρα, είναι να συνεχίσει να κάνει η Ελλάδα μεταρρυθμίσεις», λέει ο Μιχάλης Νικολέτος, ανώτερο στέλεχος hedge fund στο Λονδίνο. «Κατά πόσο θα αρχίσει n κυβέρνηση το πισωγύρισμα στις μεταρρυθμίσεις –που γίνεται ήδη σε έναν βαθμό με τις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα– είναι το βασικό στοιχείο που παρακολουθούν οι αγορές», συμφωνεί και ο Βολφγκάνγκο Πικόλι, συμπρόεδρος της Teneo Intelligence, με έδρα στο Λονδίνο.

Καθώς υπάρχει γενικότερη ρευστότητα στην ευρωπαϊκή οικονομία, «κανένας δεν δίνει σημασία στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή», λέει ο κ. Πικόλι, που παρακολουθεί από πολύ κοντά την ελληνική οικονομία. «Τη στιγμή που το επενδυτικό περιβάλλον εκτός Ελλάδας θα χειροτερεύσει, τότε οι αγορές θα κοιτάξουν κάθε χώρα εις βάθος», αναφέρει και τονίζει ότι η χώρα σπατάλησε τις καλές εποχές με καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των αξιολογήσεων, δεν συμμετείχε στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και η ανάπτυξη ύψους 2% που σημειώνει τώρα εξαρτάται κυρίως από «εξωγενείς παράγοντες».

Δεύτερο σημείο που θεωρούν σημαντικό οι άνθρωποι της αγοράς, είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Τα Ταμείο θεωρούν ότι θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, αλλά είναι και πια αξιόπιστο όσον αφορά τη μεταμνημονιακή επιτήρηση. «Θα υπάρχει μεγαλύτερη αξιοπιστία σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση των μεταρρυθμίσεων» , λέει ο κ. Νικολέτας και προσθέτει πως «η Ελλάδα θα έχει έναν σύμμαχο στη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους».

Για το χρέος

Το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους είναι αρκετά σημαντικό για τις αγορές, αλλά δεν βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των επενδυτών. «Θέλω να ξέρω πώς θα είναι το χρέος της Ελλάδας για τα επόμενα 10 15 χρόνια, αλλά δεν είναι η πρώτη μου ανησυχία», λέει στέλεχος σε hedge fund της Νέας Υόρκης, που ζήτησε να μη δημοσιευθεί το όνομά του.

Αυτό στο οποίο όλοι φαίνεται να συμφωνούν, είναι ότι η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα αν έβγαινε στις αγορές έχοντας την προληπτικό γραμμή στήριξης, που η κυβέρνηση δεν προτίθεται να ζητήσει. «Ίσως ο κ. Τσίπρας πρέπει να δει τι γίνεται στην Αργεντινή» , λέει ο κ. Πικόλι, αναφερόμενος στη χώρα της Λατινικής Αμερικής που χρειάστηκε, 17 χρόνια μετά την πτώχευσή της, να ζητήσει προληπτική γραμμή στήριξης από το ΔΝΤ την περασμένη Τρίτη. Όπως εξηγεί ο ίδιος, αν η κυβέρνηση χρειαστεί να χρησιμοποιήσει το «μαξιλάρι ασφαλείας», το οποίο υπολογίζεται να φτάσει στα περίπου 18 δισ. ευρώ, έτσι ώστε η Ελλάδα να έχει την αναγκαία ασφάλεια πριν τελειώσει το πρόγραμμα, «τότε θα είναι πολύ πιο αδύναμη».

Ένας βασικός παράγοντας που λαμβάνουν υπόψη τους οι αγορές είναι πότε θα γίνουν εκλογές. «Από την πλευρά των επενδυτών, αν υπάρχει η πεποίθηση ότι η Ν.Δ. μπορεί να κερδίσει με αυτοδυναμία θα υπάρξει ράλι» , λέει ο κ. Πικόλι, προσθέτοντας όμως πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να δείξει από πριν «ότι έχει στρατηγική και αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσει τα θέματα που υπάρχουν», εννοώντας τη λειτουργία του δικαστικού συστήματος, την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης και την πάταξη της διαφθοράς. «Λίγα πράγματα έχουν γίνει στα οκτώ χρόνια του μνημονίου στους παραπάνω τομείς», επισημαίνει ο κ. Πικόλι και αναφέρει πως μπορεί το κόστος εργασίας να μειώθηκε αλλά η φορολογία για έναν επιχειρηματία εκτινάχθηκε.

Άλλωστε, όταν τα hedge funds αναφέρονται σε επενδύσεις στην Ελλάδα, εννοούν κυρίως επενδύσεις σε ελληνικά ομόλογα και σε μετοχές. «Κανένας δεν προτίθεται να ανοίξει μία εταιρεία στην Ελλάδα. Δεν το έχουμε δει να γίνεται ακόμα. Άλλωστε, η εμπειρία από την Eldorado και το Ελληνικό είναι αρνητική», λέει ο κ. Πικόλι.

[ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, της Ελένης Βαρβιτσιώτη από Βρυξέλλες, 13/05/2018]