ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΠΙΣΠΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΛΟΓΩ ΙΤΑΛΙΑΣ – ΤΙ ΦΟΒΑΤΑΙ Η ΑΘΗΝΑ

Μία προσπάθεια επίσπευσης των διαδικασιών με στόχο να υπάρξει σύγκλιση για το ελληνικό χρέος το ταχύτερο δυνατό βρίσκεται σε εξέλιξη, υπό την πίεση που ασκεί η έντονη πολιτική κρίση στην Ιταλία. “Προηγουμένως λέγαμε ότι η συμφωνία θα πρέπει να επιτευχθεί είτε τον Ιούνιο είτε τον Ιούλιο, τώρα στόχος είναι η συμφωνία να καταστεί εφικτή έως την 21η Ιουνίου” επισημαίνει χαρακτηριστικά κοινοτική πηγή μιλώντας στοCapital.gr.

Αναφορικά με την αδιαλλαξία της Γερμανίας που προς το παρόν φαίνεται να επιμένει σε επιμήκυνση της διάρκειας του χρέους το πολύ για 3-5 έτη και για σταδιακή εφαρμογή των μέτρων (σ.σ. όταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά η επέκταση αυτή να καλύψει χρονικό διάστημα μέχρι και 15 έτη και να γίνει άμεσα), η ίδια κοινοτική πηγή παραπέμπει στις διεργασίες που βρίσκονται αυτές τις ημέρες σε εξέλιξη στα “κέντρα” αποφάσεων.

Η ανάγκη για άμεση λύση φάνηκε ξεκάθαρα και χθες. Η ιταλική κρίση έδειξε τα “δόντια” της στις αγορές παρασύροντας και τα ελληνικά ομόλογα και κυρίως το 5ετές. Η απόδοσή του εκτοξεύθηκε στο 4,26% με άνοδο της τάξης του 25% εν συγκρίσει με τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ το 10ετές ομόλογο άγγιξε το 5%.

Αλλά μήνυμα έστειλε χθες και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης. Μίλησε για  αναταράξεις από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και ενδεχομένως στην Ισπανία και για μαξιλάρι διαθεσίμων “ούτως ώστε, ό,τι και αν συμβεί στο μέλλον, να έχουμε ένα όπλο στα χέρια μας πέρα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς”. Ωστόσο έκανε σαφές ότι “βεβαίως, αν ενταθούν αυτές οι εστίες και συνεχιστούν, θα δοκιμαστούν οι αντοχές κάθε χώρας ξεχωριστά και η Ε.Ε. θα πρέπει να δει συνολικότερες λύσεις θωράκισης”.

Έκθεση Βιωσιμότητας χρέους

Οι διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες με στόχο να τελειώσει γρήγορα το ελληνικό ζήτημα έχουν στο επίκεντρό τους την Έκθεση Βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA) η οποία συντάσσεται με ταχύτατους ρυθμούς. Αναμένεται να δείξει τις τελικές ανάγκες που υπάρχουν. Στόχος είναι να υπάρχει μία πρώτη αποτίμηση πριν από το επόμενο ραντεβού το οποίο έχει δοθεί για την Πέμπτη στον Καναδά, στις διαπραγματεύσεις που θα λάβουν χώρα στο περιθώριο της συνόδου του G7. Ανάλογη έκθεση συντάσσεται στην Φρανκφούρτη από την ΕΚΤ.

Ωστόσο πέρα από την θέση της Γερμανίας και το χάσμα που την χωρίζει με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (που γράφει τη δική του έκθεση και επιμένει ότι ο χρόνος λήγει σύντομα για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα), υπάρχει και ο ελληνικός παράγοντας: δηλαδή οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση 88 προαπαιτούμενων αλλά και η εκκρεμότητα της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ που απομένει από την 3η αξιολόγηση.

Ανησυχία για αντικειμενικές – ιδιωτικοποιήσεις

Τις προηγούμενες μέρες κοινοτικές πηγές έκαναν γνωστές τις ανησυχίες τους αναφορικά με τα δύο “ελληνικά” πεδία. Μίλησαν για μεταρρυθμίσεις της 4ης αξιολόγησης όπως αυτές των αντικειμενικών αξιών ή των ιδιωτικοποιήσεων που λόγω αυξημένου βαθμού δυσκολίας μπορεί να καθυστερήσουν, “μπλοκάροντας” τις διαδικασίες.

Έκαναν σαφές επίσης ότι το πρώτο crash test έχει οριστεί για τις 4 Ιουνίου όταν θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση της Κομισιόν αναφορικά με το 1 δισ. ευρώ της υπόδοσης (που είναι διαθέσιμη από την 1η Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου συνδεδεμένη με την 3η αξιολόγηση που έληξε τον Μάρτιο) και συνδέεται με μία απομείωση των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες η οποία ακόμη δεν έχει διασφαλιστεί.

Η πλήρης αποτυχία της προηγούμενης Πέμπτης

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Σύνοδο του Eurogroup της προηγούμενης Πέμπτης δεν συζητήθηκε το θέμα χρέος αλλά μόνο η 4η αξιολόγηση. Και τούτο διότι ήταν απογοητευτικό το αποτέλεσμα του Washington Group που προηγήθηκε με μηδενική σύγκλιση μεταξύ Γερμανίας και Διεθνούς Nομισματικού Tαμείου αναφορικά με το ελληνικό χρέος.

Όσο για τα επόμενα ραντεβού, πέρα από το G7, στις 4/6 αναμένονται τα στοιχεία για το 1 δισ. ευρώ της υποδόσης και ως στις 14 Ιουνίου η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα (δηλαδή να έχει ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο), ούτως ώστε να υπάρξει χρόνος και να γραφτεί ένα θετικό Compliance Report προς το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Οι ενδιάμεσοι σταθμοί για να δουν πώς τα πηγαίνει ελληνική κυβέρνηση αλλά και για να υπάρξει σύγκλιση για το χρέος είναι το Euroworking Group στις 7 Ιουνίου (πιθανόν με την τελική έκθεση βιωσιμότητας χρέους έτοιμη), αλλά και ανάλογες συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις 11 και τις 12 Ιουνίου.

Η ECCL

Όσο για τους “ψιθύρους” και τις παροτρύνσεις για μία προληπτική γραμμή ακόμη και της μορφής ECCL (αυστηρή γραμμή) που επανέρχονται τις τελευταίες ημέρες λόγω της ιταλικής κρίσης και των παρενεργειών της στις αγορές ομολόγων, από τις Βρυξέλλες η σταθερή απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο στο τραπέζι. Προς το παρόν τουλάχιστον…

“Προς το παρόν εργαζόμαστε με βάση το σενάριο της γρήγορης συμφωνίας για την ολοκλήρωση του προγράμματος” αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Άλλωστε αυτή είναι και η θέση της Αθήνας αλλά και της… Γερμανίας που δεν θέλει καμία “εμπλοκή” του Κοινοβουλίου της με νέα χρηματοδοτική γραμμή προς την Αθήνα.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, της Δήμητρας Καδδά, 30/5/2018]