Ο ΣΤ. ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΣΤΑΘΑΚΗ ΕΚΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΤΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Στην σημερινή ΑΥΓΗ (06/04/2018) διαβάζουμε τη ραδιοφωνική συνέντευξη του στον ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5 που έδωσε ο Στ. Ραπτόπουλος, σύμβουλος του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη, σχετικά με την επόμενη ημέρα μετά την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου

Από τη συνέντευξη του κου Ραπτόπουλου δεν γίναμε πιο σοφοί, αλλά μάθαμε τα εξής:

  • «Η εταιρεία θα κληθεί από το ΥΠΕΝ να προβεί σε συγκεκριμένες πράξεις, να συμπληρώσει τις τεχνικές μελέτες που λείπουν, να δώσει χρονοδιάγραμμα εκπλήρωσης των υπολειπόμενων συμβατικών της υποχρεώσεων ώστε η επένδυση να προχωρήσει έχοντας διασφαλίσει την πλήρη προστασία του περιβάλλοντος, κυρίως έναντι του αρσενικού». Άρα στόχος είναι η επένδυση θα προχωρήσει.
  • Το ΥΠΕΝ χαίρεται που «η απόφαση της Διαιτησίας επικυρώνει για ακόμη μία φορά και άπαξ και διά παντός ότι σκοπός της επένδυσης πρέπει να είναι η πλήρης καθετοποίηση της μεταλλουργίας, η παραγωγή καθαρών ράβδων χρυσού, αργύρου και άλλων μετάλλων στην Ελλάδα».
  • Επιβεβαίωσε αυτό που λέμε χρόνια τώρα, πως «η επένδυση στα μεταλλεία της Κασσάνδρας Χαλκιδικής έχει περιβληθεί από πολύ απαιτητικούς περιβαλλοντικούς και άλλους όρους.»
  • Το ΥΠΕΝ θεωρεί πως η Ελληνικός Χρυσός «έχει κάνει τις μισές μελέτες, είναι στη μέση του δρόμου. Αρνήθηκε και σε γραπτές επισημάνσεις του υπουργείου να εκπληρώσει το σύνολο αυτών των μελετών, άρα των συμβατικών υποχρεώσεών της. Αυτό ήταν χονδρικά και το επίδικο της Διαιτησίας, ότι με την παρελκυστική της στάση η εταιρεία έδειχνε ότι δεν επιθυμεί να ολοκληρώσει το πλήρες επενδυτικό σχέδιο». (Εντάξει, κάπως πρέπει να δικαιολογηθεί για το συγκεκριμένο αίτημα που χάθηκε στη διαιτησία).
  • Παραδέχεται πως η εταιρεία δεν θριαμβολογεί για τη Διαιτησία και κρατά χαμηλούς τόνους, όπως ήταν αναμενόμενο… Κατηγορεί όμως τα… «καθεστωτικά» ΜΜΕ (!!!): «Μεγάλη μερίδα των «καθεστωτικών MME, το φερόμενο fan club της εταιρείας, ζητωκραυγάζουν για νίκη της εταιρείας κ.λπ., αλλά η ίδια δεν το κάνει». Να υποθέσω πως η ΑΥΓΗ και η Εφημερίδα των Συντακτών χαρακτηρίζονται «αντικαθεστωτικά ΜΜΕ»;;;