ΣΗΚΩΣΕ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟΝ ΧΡΥΣΟ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ

Λόγω της επιδείνωσης των σχέσεών τους – Μετέφεραν τα αποθέματα στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, σε Βρετανία και Ελβετία.

Την απόφαση να επαναπατρίσει τον χρυσό της πήρε η Τουρκία το 2017, αποσύροντας όλα τα αποθέματα που διατηρούσε στην Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed)! Σύμφωνα με την εφημερίδα «Hurriyet», ρόλο για την απόφαση της Άγκυρας έπαιξε η σημαντική επιδείνωση των σχέσεων με την Ουάσιγκτον μετά τη σειρά διαφωνιών σε πολλά περιφερειακά και διμερή ζητήματα.

Ο επαναπατρισμός έγινε συντονισμένα και συστηματικά και το ποσό δεν ήταν διόλου αμελητέο, καθώς η Τουρκία διατηρούσε στην αμερικανική κεντρική τράπεζα 28,7 τόνους χρυσού. Η απόσυρση, παρότι δεν είχε γίνει μέχρι τώρα γνωστή στα μέσα ενημέρωσης, επιβεβαιώθηκε επίσημα και από την έκθεση απολογισμού της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας που δημοσιεύτηκε νωρίτερα τον Απρίλιο. Στο διάγραμμα της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας που αφορά τα αποθέματα σε χρυσό της Τουρκίας όσον αφορά το 2016 υπάρχει ο αριθμός 28.689 Kg, ενώ στο γράφημα του 2017 υπάρχουν κενά σημειωμένα με παύλες.

Τα συνολικά αποθέματα σε χρυσό της Τουρκίας, όπως φαίνεται από την έκθεση απολογισμού της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, ανέρχονται σε 564,6 τόνους, που αναλογούν στο ποσό των 20 δισ. δολαρίων, ενώ, όπως διευκρινίζει το ρεπορτάζ της «Hurriyet», ένα μέρος των αποθεμάτων που έφυγαν κακήν κακώς από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκε στην Τουρκία, ενώ ένα άλλο στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Κεντρική Τράπεζα της Βρετανίας και στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (Bank for International Settlements, BIS) στην Ελβετία.

Πέραν πάντως των κακών διμερών σχέσεων Τουρκίας – ΗΠΑ, ο επαναπατρισμός του χρυσού είναι αναμφίβολα και μια κίνηση εθνικής κυριαρχίας, με συμβολική, πολιτική και οικονομική σημασία.

[ΠΗΓΗ: https://elthraki.gr, 24/4/2018]