Με μεγάλη επιτυχία και με μεγαλύτερη από το αναμενόμενο συμμετοχή, από σχολεία της Αττικής και της επαρχίας ,πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα με θέμα «Τα Ορυκτά και ο Άνθρωπος: Εξορυκτική δραστηριότητα, κοινωνία και περιβάλλον τον 21ο αιώνα» στο Μουσείο Γουλανδρή που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων.
Εκ μέρους του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, χαιρέτησε ο πρόεδρος κ Αθανάσιος Κεφάλας ο οποίος επισήμανε ότι η χώρα μας είναι ιδιαίτερα ευνοημένη από την μακραίωνη γεωλογική δραστηριότητα που διαμορφώνει τον πλανήτη μας και φιλοξενεί στο υπέδαφός της πληθώρα μεταλλευμάτων και ορυκτών.
Ο κ Κεφάλας επισήμανε ότι «η αξιοποίηση των ορυκτών είναι μία αναγκαιότητα και ότι αυτά συνδέονται με την καθημερινότητά μας, Η εξορυκτική δραστηριότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κοινωνία και το περιβάλλον ακολουθώντας δε και αξιοποιώντας τις εξελίξεις της τεχνολογίας (αυτοματοποίηση, ρομποτική κτλ.) θα γίνει πιο αποτελεσματική θα προστατεύει τον ανθρώπινο παράγοντα και το περιβάλλον κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Στόχος μας, είπε ο πρόεδρος του ΣΜΕ, απευθυνόμενος στους μαθητές και τις μαθήτριες να σας δώσουμε την ευκαιρία να γνωρίσετε από κοντά μία δραστηριότητα που είναι περίπου το 3,5% του ΑΕΠ της χώρας και απασχολεί σημαντικό ποσοστό του εργατικού δυναμικού κυρίως στην Ελληνική περιφέρεια. Θα είναι μεγάλη συμβολή στην σύνδεση του σχολείου με την πραγματική οικονομία αν με αφορμή αυτή την ημερίδα κάποιοι από σας ασχοληθείτε με τις γεωεπιστήμες και διαδεχθείτε εμάς σε αντικείμενα που πραγματικά είναι γοητευτικά, εξελίσσονται δυναμικά και προσφέρουν παγκόσμιες προοπτικές.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν αρκετές ερωτήσεις για τα ορυκτά τα οποία γνώρισαν σαν σε ξενάγηση που τους έγινε στο Μουσείο Γουλανδρή, και τις οποίες απάντησε ο Γενικός Διευθυντής του ΣΜΕ κ Χρήστος Καβαλόπουλος.
Η ημερίδα λόγω της μεγάλης συμμέτοχης θα επαναληφθεί την Πέμπτη 26 Απριλίου.
Ένα από τα ερωτήματα των μαθητών των γυμνασίων και λυκείων στην ημερίδα : Από πόσα ορυκτά αποτελείται το κινητό τηλέφωνο; Στα κινητά χρησιμοποιούνται τουλάχιστον 40 ορυκτά. Ένα κινητό τηλέφωνο απαιτεί: υψηλής καθαρότητας χαλαζία, πυρίτιο, νεοδύμιο, λανθάνιο, αρσενίδιο του γαλλίου, χαλκό, ενώσεις μαγνησίου, μικρές ποσότητες χρυσού, παλλαδίου και λιθίου, άργυρο, βολφράμιο, πολλά άλλα ορυκτά καθώς και προϊόντα που παράγονται από επεξεργασία πετρελαίου.
[ΠΗΓΗ: oryktosploutos.net, του Δρ Πέτρου ΤΖεφέρη, 23/4/2018]