ΠΟΣΟ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΣΗΜΕΡΑ

Το διαχρονικό μήνυμα της Ανάστασης είναι καλά φυλαγμένο στην καρδιά κάθε ορθόδοξου Χριστιανού. Απλά, αυτές τις ημέρες του Πάσχα , η ενθυμητική επανάληψη του θείου δράματος ενισχύει τις αντοχές μας στις αντιξοότητες της ζωής και μας δίνει ελπίδες για το μέλλον.

H μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης έχει και προσωπικό νόημα για τον κάθε έναν από εμάς, διότι –πριν μας λυτρώσει μέσα από την Ανάσταση–, διαπραγματεύεται βαθιά υπαρξιακά θέματα όπως ο πόνος, η δυστυχία, και ο θάνατος. Μας δίνει έτσι την ευκαιρία να κάνουμε την ενδοσκόπησή μας, να ρίξει ο καθένας μια διεισδυτική ματιά στον εσωτερικό του κόσμο και να αναλογιστεί για την πορεία του, τις αξίες του και τους στόχους του. Η Εβδομάδα των Παθών που καταλήγει στην Ανάσταση έχει ένα βαθύτερο νόημα: το πέρασμα από τα πάθη στη λύτρωση και τον εορτασμό της ανανέωσης και της ανάτασης. Εξ’ άλλου, το Πάσχα συμπίπτει με την Άνοιξη, που η φύση ξυπνά από τη νάρκη του χειμώνα και περνά στην περίοδο της γονιμότητας και της ευφορίας.

Οι αναποδιές, οι απογοητεύσεις, οι δυσκολίες, ο θάνατος είναι το καθημερινό τοπίο μέσα στο οποίο ζει ο άνθρωπος. Οι στιγμές της ευτυχίας είναι σαν την Ανάσταση, ακολουθούν τις δυσκολίες, σαν ανταμοιβή, σαν λύτρωση.

Ειδικά αυτούς τους χαλεπούς καιρούς όμως, που τα προβλήματα συσσωρεύονται σταδιακά σε προσωπικό, τοπικό, περιφερειακό, εθνικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, η εξύψωση που θα μας προσφέρει η Ανάσταση του Κυρίου θα λειτουργήσει σαν βάλσαμο και θα χαλυβδώσει θέληση και καρδιά. Είναι τόσα τα προβλήματα που μας κατακλύζουν που πολλοί από εμάς παραμελούμε να σκύψουμε και να συμπάσχουμε πνευματικά. Μας διαφεύγει το νόημα του Πάσχα, δεν κατανοούμε τη διαδρομή μέχρι την υπέρτατη θυσία που έγινε για εμάς. Μένουμε στους τύπους, τα έθιμα και τις ευχές.

Κάπου διάβασα πως ο Ντοστογιέφσκι, στο βιβλίο του «Αδελφοί Καραμαζώφ» γράφει: «Χωρίς Θεό, όλα επιτρέπονται». Σε αντίθεση, η γιορτή του Πάσχα δηλώνει σε κάθε τόνο «Με το Θεό, όλα είναι δυνατά».

Είναι ένα παντοτινό μήνυμα ελπίδας που ξεπερνάει τους περιορισμούς μας και μπορεί να μας πάρει από το χέρι και να μας βγάλει από τη σημερινή στενωπό. Και σαν ανθρώπους, και σαν Έλληνες, και σαν ξεχωριστά άτομα τον καθέναν από εμάς.

Αυτό είναι το πραγματικό νόημα του Πάσχα.

Καλή Ανάσταση να έχουμε!