Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΥ ”ΚΟΥΤΣΜΑΝΟΣ” ΚΑΙ ”ΣΟΥΣΑΡΙΤΣΑ” ΣΤΗΝ ΑΡΝΑΙΑ

Την δεύτερη μέρα του Πάσχα η Αρναία δίνει ραντεβού με την παράδοση και πραγματοποιεί την αναβίωση των εθίμων ”Κούτσμανους” και την ”Σουσαρίτσα”.

Έτσι και φέτος για ακόμη μια χρονιά πιστοί στο ραντεβού τους, η Πολιτιστική Εταιρεία Αρναίας με την σημαντική συνδρομή, του Ιππικού  Συλλόγου Αρναίας ο ¨ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ, και σε μια ηλιόλουστη ημέρα πραγματοποίησαν με μεγάλη επιτυχία την πλήρη αναβίωση του εθίμου ”Κούτσμανους” και  ”Σουσαρίτσα”.

Νωρίς το πρωί από την κεντρική πλατεία, ξεκινούν δεκάδες ιππείς ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές και φουστανέλες για το ύψωμα του Προφήτη Ηλία, όπου τελείται η Θεία Λειτουργία, η περιφορά της εικόνας και στη συνέχεια χορεύεται ο ¨Κούτσμανους¨. Μετά το καθιερωμένο κέρασμα, οι ιππείς με τους κατοίκους μεταβαίνουν στο πεδίο βολής του ¨Κούτσμανου¨ για τον διαγωνισμό σκοποβολής. Στη συνέχεια όλοι οι συμμετέχοντες κατευθύνονται στο άλσος της Αγίας Παρασκευής, για την πραγματοποίηση της ¨Σουσσαρίτσας¨ (διαγωνισμός πετάγματος κόκκινων αυγών).

Ο «Κούτσμανους» είναι έθιμο από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας και η ονομασία του προέρχεται από παραφθορά του ονόματος του Τούρκου Αγά της περιοχής, Κοτσμανλή. Την τρίτη ημέρα του Πάσχα οι άνδρες της Αρναίας φορούσαν τα καλά τους, με τα καριοφίλια και τα άλογα τους και ανηφόριζαν για το ύψωμα του Άη-Λια. Εκεί ανέβαιναν και τα γυναικόπαιδα και οι ιερείς του χωριού. Μετά την πανηγυρική θεία λειτουργία τα παλικάρια με πρόσχημα το έθιμο διαγωνίζονταν στη σκοποβολή με στόχους κόκκινα αυγά. Στη συνέχεια οι πανηγυριώτες κατέβαιναν στο άλσος της Αγίας Παρασκευής όπου συνεχιζόταν το γλέντι.

Πλούσιο φωτογραφικό υλικό μπορείτε να δείτε εδώ ενώ μερικά αντιπροσωπευτικά βίντεο εδώ

 

[ΠΗΓΗ: http://ergoliptesxalkidikis.blogspot.gr/, 9/4/2018]