Με τα λόγια να μην χτίζουμε ανώγια και κατώγια… στις επενδύσεις, ετοιμάζεται να απαντήσει η αγορά στην κυβέρνηση και στον πολιτικό κόσμο απαιτώντας ισχυρή πολιτική βούληση.
Πέρα από τα στοιχεία, τις εκθέσεις και τις έρευνες του ΣΕΒ, του ΙΟΒΕ και άλλων Οργανισμών και φορέων των παραγωγικών τάξεων για την πορεία στις επενδύσεις και τις προβλέψεις του 2018, γίνεται έντονα αισθητή πλέον η δυσφορία των επιχειρήσεων καθώς το πολιτικό παιχνίδι συνεχίζεται με αυθαιρεσίες σε τομείς της οικονομίας, όπως οι επενδύσεις, οι εξαγωγές και οι επιχειρηματικές δράσεις.
Και μιλώντας για αυθαιρεσίες οι επιχειρηματίες αυτοί (ιδιαίτερα από γεωγραφικά διαμερίσματα της Βορείου Ελλάδος και της Αττικής) εννοούν την “εκμετάλλευση”, από την κυβέρνηση, κάποιον στατιστικών στοιχείων με κάποια κινητικότητα σε επενδύσεις (έτσι ακριβώς λένε) ως “δείκτες” δήθεν ανάπτυξης ή αναπτυξιακής προοπτικής της οικονομίας.
Αντίθετα, (προσθέτουν οι ίδιες επιχειρηματικές ομάδες) είναι ηλίου φαεινότερο… ότι οι μόνες επενδύσεις ουσίας που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2017 είναι λίγο ως πολύ εκείνες που επιβάλλονται για εκσυγχρονισμό μηχανημάτων που πολλές φορές συνδέεται και με συρρίκνωση της παραγωγής.
Άλλες επενδύσεις, από εκείνες που πραγματικά εντάχθηκαν σε επιχειρησιακά προγράμματα του 2017 ή πρόκειται να ενταχθούν σε άλλα προγράμματα του 2018, αφορούν απλή συμπλήρωση μηχανημάτων ή χώρων αποθήκευσης και συσκευασίας που εντάσσονται σε φυσιολογικές και τρέχουσες ανάγκες της παραγωγικής διαδικασίας.
Το 80-90% των επενδύσεων που ολοκληρώθηκαν το 2017 και θα συμπληρωθούν και το 2018 συνδέονται και με υποχρεώσεις επιχειρήσεων προς τους αναπτυξιακούς νόμους που εντάχθηκαν μετά το 2005.
Σε καμία περίπτωση πάντως δεν συνδέονται με αλλαγή στο κλίμα της οικονομίας, με κίνητρο την δήθεν αναπτυξιακή πορεία στην χώρα ή την βεβαιότητα πως η οικονομία επιστρέφει στην κανονικότητα μέσα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Πρόθεση των επιχειρηματικών αυτών ομάδων είναι να προκαλέσουν “διάλογο ειλικρίνειας” (έτσι τον αποκαλούν) με την κυβέρνηση και τον πολιτικό κόσμο (προφανώς μέσα από περιφερειακές και (κυρίως) κλαδικές Οργανώσεις που ανήκουν) ,στο πλαίσιο του οποίου, προβάλλοντας τις ενστάσεις τους για πολιτικοποίηση ακόμη και των λιγοστών επενδυτικών κινήσεων θα υποστηρίξουν και τα εξής:
- Όσο το πρόβλημα της οικονομίας παραμένει βαθιά πολιτικό και η οικονομία γίνεται μπαλάκι πινγκ-πονγκ στις πολιτικές αντιπαραθέσεις (μέσα στις προεκλογικές προετοιμασίες) ουδείς θα ρισκάρει κεφάλαια περισσότερα από εκείνα που επιτρέπει η σημερινή ,απαράδεκτη βεβαίως, τραπεζική και άλλη ρευστότητα.
- Όσο το κράτος αφήνει ως τελευταίο κεφάλαιο προβληματισμού και παρεμβάσεων το επιχειρείν με συνέπεια την εμφανέστατη υποχώρηση της νέας επιχειρηματικότητας η παλαιά επιχειρηματικότητα θα παραμείνει σε σκεπτικισμό και σοβαρές επιφυλάξεις.
- Όσο δεν διαμορφώνεται ένα συναινετικό πολιτικό περιβάλλον περιφρούρησης της οικονομίας από την παρεμβατική κρατική πολιτική με στόχο την διασφάλιση πόρων για να μην γίνουν δημοσιονομικές περικοπές η αποεπένδυση και η αποβιομηχάνιση της χώρας θα μας απασχολεί τουλάχιστον μέχρι το 2030.
[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr, του Γιώργου Κράλογλου, 26/12/2017]