ΘΑ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΕΙ Ο MACRON ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ;

 AFP PHOTO / THIERRY CHARLIER

Πληροφορίες λένε ότι ο Γάλλος Πρόεδρος E. Macron θα συζητήσει το θέμα της Ελληνικός Χρυσός με τον Αλέξη Τσίπρα και την επίσκεψη του στην χώρα μας, ζητώντας του να βοηθήσει για την απεμπλοκή της επένδυσης στην Χαλκιδική προκειμένου η Eldorado Gold – στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων και Γάλλοι επενδυτές – να μην αποχωρήσει από την Ελλάδα.

Κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες δύο εβδομάδες για τα Μεταλλεία Χαλκιδικής, καθώς  η μητρική εταιρεία Eldorado Gold, της Ελληνικός Χρυσός αναμένεται να λάβει τις οριστικές αποφάσεις της για τη συνέχιση ή μη της επένδυσης σε Ολυμπιάδα και Σκουριές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη βρίσκεται στην Ελλάδα ο διευθύνων σύμβουλος της καναδικής εταιρείας, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς και εν συνεχεία θα λάβει οριστικές αποφάσεις για την αποχώρηση ή μη του καναδικού Ομίλου από την Ελλάδα.

Κύκλοι της εταιρίας λένε πως αφενός οι αναίτιες καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις, που έβαλαν στον πάγο το έργο των Σκουριών από το Νοέμβριο του 2016 και βάζουν πια σε κίνδυνο και το έργο της Ολυμπιάδας, παρότι όλα τα απαιτούμενα  έγγραφα έχουν υποβληθεί προ τριμήνου, και αφετέρου το θολό τοπίο της διαιτησίας σε συνδυασμό με τις συνακόλουθες απώλειες για την εταιρεία, που έχουν καταγραφεί σε σχετική μελέτη και ξεπερνούν τα 2 δισ. δολάρια, καθιστούν τη λήψη άμεσων αποφάσεων επιτακτική ειδικά ενόψει του πολλαπλασιασμού των κεφαλαιουχικών δαπανών με στόχο την έναρξη της παραγωγής στην Ολυμπιάδα εντός του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι η  κατάσταση μεταξύ της Eldorado Gold και της κυβέρνησης οξύνθηκαν μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις περί «απάτης» και «ξέπλυμα χρήματος» του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμένου.

Η ένταση ήρθε σε συνέχεια της κίνησης του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη για την ανάθεση της υπόθεσης στη διαιτησία και, σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, το περιεχόμενο της προσφυγής –για το οποίο η εταιρεία δεν έχει ενημερωθεί ακόμη– με τις θέσεις της εποπτεύουσας αρχής θα ήταν  έτοιμο στα τέλη Αυγούστου.

Το ΥΠΕΚΑ επικαλείται τη μη τήρηση συμβατικών υποχρεώσεων από την πλευρά της «Ελληνικός Χρυσός», ενώ η εταιρεία απαντά ότι «έχει δικαιωθεί σε 16 περιπτώσεις από το ΣτΕ για τις περιβαλλοντικές μελέτες της».

Επίσης κύκλοι της εταιρείας τονίζουν ότι η διαδικασία της διαιτησίας εκτιμάται ότι θα διαρκέσει τέσσερις μήνες, δηλαδή, αν αρχίσει στα τέλη Αυγούστου, δεν θα ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη του 2017. Αυτό σημαίνει ότι η παραγωγή μετατίθεται για το 2020 από το 2019 που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.bankingnews.gr/, της Ελένης Μπότα, 6/9/2017]