ΥΠΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΗΣ ELDORADO GOLD ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

George Burns: Τι δηλώνει ο CEO της εταιρείας για την κόντρα με την κυβέρνηση και την εμπλοκή των επενδύσεων.

Την απόφαση της Eldorado Gold να αξιολογήσει το επενδυτικό της πλάνο στην Ελλάδα διατύπωσε σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική» ο George Burns, CEO της Eldorado Gold, μητρική της Ελληνικός Χρυσός. Παράλληλα τόνισε ότι αναμένει την ολοκλήρωση της διαιτησίας για την εξεύρεση κοινού τόπου συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της καναδικής πολυεθνικής και εξήρε τη συμβολή του ορυκτού τομέα στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας καθώς και της επένδυσης της Eldorado Gold στη χώρα μας.

Όπως σημείωσε ο κ. Burns, «η εταιρεία έχει δεσμευτεί να κατασκευάσει τα δύο έργα της στην Ελλάδα, στην Ολυμπιάδα και στις Σκουριές. Αλλά δεν μπορεί να το κάνει χωρίς τις άδειες που εκκρεμούν. Η Eldorado Gold δεσμεύεται από τους μετόχους της να κατανείμει με προσοχή τα κεφάλαιά τους. Ως εκ τούτου αξιολογεί επί του παρόντος τα κεφάλαια που έχει σχεδιάσει να δαπανήσει στην Ελλάδα». Και συμπλήρωσε λέγοντας πως «υπήρξαν σημαντικά κόστη που συνδέονται με τις συνεχείς καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων μας. Δυστυχώς, οι δικηγόροι μάς έχουν συμβουλεύσει ότι δεν μπορούμε να είμαστε πιο συγκεκριμένοι σχετικά με αυτό το θέμα στην παρούσα φάση». Όσον αφορά την επιλογή της διαιτησίας από την πλευρά του ελληνικού Δημοσίου ως μέσο επίλυσης των διαφορών μεταξύ των δύο πλευρών, σύμφωνα με τον κ. Burns «αντιλαμβανόμαστε ότι n διαιτησία είναι μια κανονική διαδικασία στην Ελλάδα για την επίτευξη συνεννόησης μεταξύ δύο πλευρών. Ελπίζουμε ότι εκεί θα καταλήξουμε με αυτή τη διαδικασία και θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε αυτή τη σημαντική επένδυση που θα ωφελήσει τον λαό της Ελλάδας».

Επεσήμανε πως οι επενδύσεις της εταιρείας στη χώρα μας από το 2012 μέχρι σήμερα ανέρχονται στο 1 δισ. δολάρια. Απασχολεί περισσότερους από 2.400 υπαλλήλους και έχει δαπανήσει περισσότερο από 100 εκατ. δολ. σε δραστηριότητες αποκατάστασης για την αντιμετώπιση παλαιότερων περιβαλλοντικών ζητημάτων. Εξήγησε πως το εργοστάσιο της Ολυμπιάδας που ανακατασκευάστηκε βρίσκεται σε πιλοτική λειτουργία και έχει προγραμματιστεί η εμπορική παραγωγή να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του 2017. Στις Σκουριές επίσης υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά το έργο έχει ολοκληρωθεί κατά 60%.

Άλλα ισχυρίζεται κα άλλα κάνει η κυβέρνηση

«Το κύριο εμπόδιο που αντιμετωπίζουμε σήμερα», σύμφωνα με τον κ. Burns, «είναι οι καθυστερήσεις στην απόκτηση τακτικών, αδειών ρουτίνας, για την ανάπτυξη του έργου μας» και σχολίασε πως «η κυβέρνηση της Ελλάδας έχει κάνει αλλεπάλληλες αναφορές στις διεθνείς αγορές πως είναι ανοιχτή στις επιχειρήσεις. Ωστόσο, οι συνεχείς καθυστερήσεις στην έκδοση των αδειών ρουτίνας προς τη θυγατρική της Eldorado Gold, οι οποίες αποτελούν συμβατική υποχρέωση της κυβέρνησης, υποδηλώνουν κάτι διαφορετικό απ’ αυτό που ισχυρίζεται στις διεθνείς αγορές».

«Ο ορυκτός τομέας αντιπροσωπεύει περίπου το 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ελλάδας. Δεδομένου του ορυκτού πλούτου της χώρος, δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε η συμβολή του ορυκτού τομέα να φτάνει στο 7% του ΑΕΠ εάν εφαρμοστούν οι σωστές πολιτικές. Αυτό θα έδινε σημαντική ώθηση στην ελληνική οικονομία όσον αφορά τις επενδύσεις, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τους φόρους, τα έσοδα από τις εξαγωγές. Εάν οι θυγατρικές μας Ελληνικός Χρυσός και Χρυσωρυχεία Θράκης κατάφερναν να προχωρήσουν τις δραστηριότητές τους σύμφωνα με τον επιχειρηματικό μας σχεδιασμό, θα ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων εργοδοτών και εξαγωγέων στην Ελλάδα με περίπου 3.000 άμεσους υπαλλήλους και εργολάβους. Τα έσοδα από εξαγωγές θα μπορούσαν να ανέλθουν στα 500 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, ανάλογα με τις τιμές των μετάλλων, και οι φόροι και τα δικαιώματα θα μπορούσαν να είναι σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια κατά τη διάρκεια της ζωής των ορυχείων» συμπλήρωσε ο κ. Bums.

Ορόσημο με ερωτηματικό

Το τέλος Αυγούστου θεωρείται ορόσημο για το θέμα της επένδυσης της Eldorado Gold στην Ελλάδα, οπότε και αναμένεται να έχει επιδοθεί στην εταιρεία το έγγραφο της διαιτησίας, το οποίο θα περιγράφει το αντικείμενό της και θα ονομάζει ποιος θα είναι ο διαιτητής της υπόθεσης για λογαριασμό του Δημοσίου, σύμφωνα και με τη σχετική ανακοίνωση του υπ. Περιβάλλοντος. Επίσης μέχρι τότε αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι αδειοδοτήσεις που εκκρεμούν για το υποέργο της Ολυμπιάδας. Ερώτημα παραμένει το τι θα γίνει με τις άδειες ρουτίνας που αφορούν τις Σκουριές και δεν εμπίπτουν στη διαδικασία της διαιτησίας όπως επισημαίνει η Eldorado Gold, σε αντίθεση με το υπουργείο Περιβάλλοντος.

«H Eldorado Gold δεσμεύεται από τους μετόχους της να κατανείμει με προσοχή τα κεφάλαια τους. Ως εκ τούτου αξιολογεί επί του παρόντος τα κεφάλαια που έχει σχεδιάσει να δαπανήσει στην Ελλάδα». George Burns, CE0 της Eldorado Gold.

 

[ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, της Λέττας Καλαμαρά, 24/08/2017]