41ος ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΠΛΟΥΣ ΤΟΡΩΝΑΙΟΥ ΚΟΛΠΟΥ

Με πολύ καλές καιρικές συνθήκες 26 κολυμβητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό βούτηξαν το πρωί του Σαββάτου στα φιλόξενα νερά του Τορωναίου Κόλπου, συμμετέχοντας στον 41ο Κολυμβητικό Διάπλου.

Η εκκίνηση δόθηκε στις 7.55 το πρωί από την Καλλιθέα και  ο καιρός ήταν ιδανικός για τη φετινή διοργάνωση. Μέχρι τις 12 το μεσημέρι όμως, γιατί μετά φρέσκαρε μπουκαδούρα και τα πράγματα δυσκόλεψαν. Λίγοι κολυμβητές μέχρι εκείνη την ώρα είχαν κολυμπήσει τη μισή απόσταση. Μεταξύ αυτών και ο Σκοπιανός Igor Dimovski που κατάφερε να τερματίσει πρώτος στη Νικήτη, σε 6 ώρες και 44 λεπτά. Μικροί και μεγάλοι τον περίμεναν στην ακτή για να τον χειροκροτήσουν και να τον στεφανώσουν με τον κότινο, το μοναδικό βραβείο «άθλον» για τους νικητές των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ελλάδα, αλλά και στον Διεθνή Κολυμβητικό Διάπλου του Τορωναίου Κόλπου, εδώ και 41 χρόνια.

Ο Igor μόλις πάτησε στην παραλία της Νικήτης είδε το πλήθος να ζητωκραυγάζει και να τον χειροκροτεί. Λίγο αργότερα, εμφανώς συγκινημένος, δήλωσε από την εξέδρα ότι, ενώ συμμετείχε σε πάρα πολλούς αγώνες μαραθώνιας κολύμβησης, από την Αργεντινή μέχρι τη Μάγχη, ήταν η πρώτη φορά που είδε τέτοια θερμή υποδοχή!

«Αυτός είναι ο Διάπλους του Τορωναίου Κόλπου που χαρακτηρίζεται από το Ολυμπιακό ιδεώδες. Είναι το πνεύμα της ευγενούς άμιλλας με σκοπό τη νίκη του καλύτερου και λαμβάνει σάρκα και οστά, εδώ και 41 χρόνια στη Νικήτη. Εμείς εδώ είμαστε υπερήφανοι, διότι μέσα από τον Κολυμβητικό Διάπλου του Τορωναίου Κόλπου δίνουμε και μεταλαμπαδεύουμε στους νέους μας «τα μέρη της αρετής» που αναφέρει ο Χαλκιδικιώτης Αριστοτέλης: «δικαιοσύνη, ανδρεία, μεγαλοπρέπεια, μεγαλοψυχία, φρόνησις και σοφία» ανέφερε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Σιθωνίας Ιωάννης Τζίτζιος.

Λίγο αργότερα, τερμάτισε στη Νικήτη ο Θεσσαλονικιός Παναγιώτης Σιούτας από τη Θεσσαλονίκη σε 7 ώρες και 39 λεπτά. Κάτοικοι και επισκέπτες τον υποδέχτηκαν θερμά στην παραλία και η πρόεδρος της Εκπολιτιστικής Εταιρείας Νέων Νικήτης «Ο Σίθων» Κωνσταντίνα Κούρα τον στεφάνωσε με τον κότινο.

Με 10 λεπτά διαφορά πάτησε στην ακτή ο επίσης Θεσσαλονικιός Χαρίσης Τζαναβάρας με χρόνο 7 ώρες και 49 λεπτά.

Ιστορία

Ο Διεθνής Κολυμβητικός Διάπλους του Τορωναίου διοργανώνεται από την Εκπολιτιστική Εταιρεία Νέων Νικήτης «Ο ΣΙΘΩΝ». Πρόκειται για την διάπλευση του Τορωναίου Κόλπου από την Καλλιθέα της Κασσάνδρας στην Νικήτη της Σιθωνίας, ένα μαραθώνιο κολύμβησης 26 χλμ. Οι κολυμβητές δεν χρησιμοποιούν κανένα βοηθητικό μέσο πλεύσης αλλά για την ασφάλεια τους συνοδεύονται από μηχανοκίνητες βάρκες και ταχύπλοα σκάφη που διαθέτουν ασύρματη επικοινωνία.  

Ο Κολυμβητικός Διάπλους του Τορωναίου ξεκίνησε πριν 41 χρόνια, τον Ιούλιο του 1971, όταν μια παρέα 6 Νικητιανών, με κίνητρο την αγάπη για τη θάλασσα, έκανε πραγματικότητα κάτι που για  όλους ήταν μια τρέλα, να περάσουν από τη Νικήτη της Σιθωνίας στην Κασσάνδρα, διαπλέοντας τον Τορωναίο κόλπο. Το γεγονός αυτό επαναλήφθηκε και την επόμενη χρονιά πιο οργανωμένα. Το 1973 η ίδια παρέα ίδρυσε την Εκπολιτιστική Εταιρεία Νέων Νικήτης «Ο Σίθων».

Περισσότερες πληροφορίες για το ποιοι τερμάτισαν, εδώ.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.dimossithonias.gr, 15/7/2017]