ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ Η ΥΓΕΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Με το φόβο μην αρρωστήσουν θα περάσουν και το φετινό καλοκαίρι οι κάτοικοι και οι τουρίστες στο νομό Χαλκιδικής. Οι συνθήκες που επικρατούν στις μονάδες υγείας της περιοχής είναι τραγικές, με την έλλειψη διασωστών του ΕΚΑΒ και γιατρών να είναι το μεγαλύτερο αγκάθι σε έναν νομό του οποίου ο πληθυσμός τριπλασιάζεται τους θερινούς μήνες και από τις 300.000-400.000 κατοίκους εκτοξεύεται σε πάνω από 1.000.000.

Χαρακτηριστικό είναι ότι συχνά οι ασθενείς διακομίζονται στα κέντρα υγείας ή στο Νοσοκομείο Πολυγύρου με ιδιωτικά οχήματα ή πάνω σε καρότσες φορτηγών, ενώ οι ξενοδόχοι αναλαμβάνουν την ποινική και αστική ευθύνη να μεταφέρουν με δικά τους αυτοκίνητα τους πελάτες τους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Μάλιστα μόλις πριν από περίπου δύο μήνες δύο συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους σε Ουρανούπολη και Νέα Σκιώνη εξαιτίας της έλλειψης ασθενοφόρων και της μεγάλης καθυστέρησης στη διακομιδή τους στο νοσοκομείο.

Την ίδια στιγμή με μετακινήσεις παιδιάτρων, παθολόγων και μικροβιολόγων από τα κέντρα υγείας του νομού βγαίνουν οι εφημερίες στο Νοσοκομείο Πολυγύρου, ενώ δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα δερματολόγος και ΩΡΑ. Επιπλέον με το ζόρι βγαίνουν οι εφημερίες στο κέντρο υγείας αστικού τύπου της Νέας Καλλικράτειας, αφού είναι τρομακτικές οι ελλείψεις σε γενικούς γιατρούς.

«Πληγή για τη λειτουργία του Νοσοκομείου Πολυγύρου και των κέντρων υγείας της Χαλκιδικής αποτελούν οι τραγικές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού. Η υποστελέχωση αγγίζει σχεδόν το 50%, καθώς από τις 82 οργανικές θέσεις ειδικών γιατρών που προβλέπονται καλύπτονται μόνον οι 45 μαζί με τους επικουρικούς», δηλώνει στη «ΜτΚ» η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Νομού Χαλκιδικής Ναταλία Κεσίδου.

Η ίδια τονίζει ότι συχνές είναι οι μετακινήσεις παιδιάτρου, παθολόγου και μικροβιολόγου από τα κέντρα υγείας Μουδανιών, Παλαιοχωρίου και Αγίου Νικολάου για τη στελέχωση της Παιδιατρικής του Νοσοκομείου Πολυγύρου, που λειτουργεί με μόνο δύο παιδίατρους, αλλά και του μικροβιολογικού εργαστηρίου.

«Χωρίς τις μετακινήσεις από τα κέντρα υγείας δεν θα ήμασταν σε θέση να καλύψουμε επαρκώς το κενό που υπάρχει στο προσωπικό. Επίσης δεν έχουμε ωτορινολαρυγγολόγο και δερματολόγο, οπότε τα περιστατικά αυτά αντιμετωπίζονται είτε από τους παθολόγους είτε από ιδιώτες γιατρούς, κι αν είναι πολύ σοβαρά, διακομίζονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Περιμένουμε να γίνουν προσλήψεις εντός του καλοκαιριού και να έρθουν ένας παθολόγος, ένας χειρουργός, ένας μικροβιολόγος και ένας αναισθησιολόγος», σημειώνει η κ. Κεσίδου.

Στέρεψαν από γενικούς γιατρούς

Με νύχια και με δόντια αγωνίζονται να βγάλουν τις εφημερίες οι γιατροί στο κέντρο υγείας αστικού τύπου Νέας Καλλικράτειας. Όπως δηλώνει στη «ΜτΚ» η διευθύντρια του Κέντρου Ειρήνη Οικονομίδου, αυτή τη στιγμή οι εννέα υπάρχοντες γενικοί γιατροί ξεπερνούν τον εαυτό τους κάνοντας πολύ περισσότερες εφημερίες από όσες προβλέπει ο νόμος και από όσες αντέχουν, τις οποίες έχουν λάβει υποσχέσεις ότι θα πληρωθούν.

«Το πρόβλημα της έλλειψης γενικών γιατρών διογκώνεται εν μέσω καλοκαιριού και τουριστικής περιόδου. Δυστυχώς δεν έχουμε ούτε έναν ειδικευόμενο γενικής ιατρικής. Πλέον δεν έρχονται στο κέντρο υγείας σε αντίθεση με παλαιότερα, Ειλικρινά δεν ξέρω για ποιον λόγο. Ο φόρτος εργασίας είναι τρομερός για τους εναπομείναντες γιατρούς. Σε μία εφημερία εργάζονται δύο γιατροί, εκ των οποίων ο ένας μπορεί να φύγει σε διακομιδή περιστατικού και ο άλλος να εξετάζει 150 άτομα», τονίζει η κ. Οικονομίδου και συμπληρώνει ότι «έχουμε κάνει έγγραφα στους αρμοδίους ζητώντας λύση του προβλήματος, αλλά η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχουν ούτε ειδικευόμενος για να τους στείλσυν. Οπότε συνεχίζουμε, όσο αντέχουμε. Δεν μπορούμε να κλείσουμε το κέντρο υγείας και να αφήσουμε τους ασθενείς αβοήθητους»

Τριάντα διασώστες για 1.000.000 πληθυσμό

Απελπιστική είναι η κατάσταση και σχετικά με την κάλυψη του ΕΚΑΒ στο νομό Χαλκιδικής.

«Είμαστε 30 διασώστες για 300.000400.000 κατοίκους το χειμώνα και 1.000.000 το καλοκαίρι στη Χαλκιδική. Έχουμε έξι βάσεις του ΕΚΑΒ στο νομό και με την υπάρχουσα δύναμη μπορούμε να βγάλουμε μόνο τρία ασθενοφόρα στην πρωινή βάρδια, τρία στην απογευματινή και δύο το βράδυ για όλο το νομό. Για να πούμε ότι είμαστε καλό, χρειαζόμαστε έξι ασθενοφόρα και 66 διασώστες για το χειμώνα και δέκα ασθενοφόρα και 110 διασώστες για το καλοκαίρι», δηλώνει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Παλαιολόγου.

Παράλληλα εξηγεί ότι, για να λειτουργήσει ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση, χρειάζονται έντεκα διασώστες. Συνεπώς η προκήρυξη έξι θέσεων για μετάθεση στον τομέα της Χαλκιδικής εκ μέρους της διοίκησης του ΕΚΑΒ επαρκεί, για να λειτουργήσει… μισό ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση.

Δύσκολο καλοκαίρι

Τις σοβαρές ελλείψεις που καταγράφονται κάθε χρόνο και είναι πιο εμφανείς τους καλοκαιρινούς μήνες παραδέχεται στη «ΜτΚ» και η διευθύντρια του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης Χρυσή Ματσικούδη, η οποία τονίζει ότι και το φετινό καλοκαίρι θα είναι δύσκολο εξαιτίας της έλλειψης διασωστών.

«Η μοναδική ενίσχυση που έχουμε προς το παρόν είναι επτά-οκτώ διασώστες, που θα εργαστούν τις ημέρες της άδειός τους, για να ενισχύσουν τη Χαλκιδική, και τέσσερα άτομα που ήρθαν με μεταθέσεις. Η κατανομή τους γίνεται ανάλογα με τις υπάρχουσες ανάγκες. Επιπλέον είναι σημαντικό οι τοπικές αρχές να καλύψουν τη σίτιση και τη διαμονή», επισημαίνει η κ. Ματσικούδη.

Εξάλλου ήδη τέθηκε σε εφαρμογή και για φέτος το καλοκαίρι το πρόγραμμα αεροδιακομιδών στη Χαλκιδική με ελικόπτερο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, το οποίο υλοποιήθηκε για πρώτη φορά πέρυσι. Το ελικόπτερο έχει τη βάση του στην 113 Πτέρυγα Μάχης και χρησιμοποιείται Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, οπότε είναι πιο αυξημένη η κίνηση. Ωστόσο, όπως τονίζει ο κ. Παλαιολόγου, οι αεροδιακομιδές δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα ασθενοφόρα.

«Είμαστε θετικοί στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος. Η διαδικασία όμως είναι αρκετά χρονοβόρα. Κι αυτό διότι, εάν για παράδειγμα συμβεί ένα τροχαίο ή μία ανακοπή στη Νικήτη, για να γίνει αεροδιακομιδή του ασθενούς, πρέπει να ισχύσει η ακόλουθη διαδικασία: Ασθενοφόρο θα πάει τον ασθενή στο πλησιέστερο κέντρο υγείας για τις πρώτες εξετάσεις. Εφόσον χρειαστεί αεροδιακομιδή από τη Θεσσαλονίκη, πρέπει να δοθεί από την Αθήνα εντολή, για να σηκωθεί το ελικόπτερο. Στη συνέχεια ασθενοφόρο από το κέντρο υγείας πρέπει να φέρει τον ασθενή στο πλησιέστερο ελικοδρόμιο και από εκεί να τον παραλάβει το ελικόπτερο που θα έχει έρθει από Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια το ελικόπτερο θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο ‘Μακεδονία’ και από εκεί άλλο ασθενοφόρο θα τον μεταφέρει στο νοσοκομείο. Συνεπώς το ασθενοφόρο είναι αναντικατάστατο», εξηγεί ο κ. Παλαιολόγου.

 

 

[ΠΗΓΗ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, της Νικολέττας Μπούκα, 18/6/2017]