Δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τα έσοδα από τον Τουρισμό οι επιχειρηματίες της αγοράς, την ώρα που η “αιμορραγία” στις εισπράξεις και στη μέση δαπάνη των τουριστών συνεχίζεται και τη φετινή σεζόν. Τα τελευταία αποτελέσματα της ΤτΕ από το πρώτο δίμηνο (η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά 2,8% σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο πέρυσι και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν μείωση κατά 2,7%) επιτείνουν την αγωνία του κλάδου, λίγο πριν την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου.
Στελέχη από τον τουριστικό χώρο επισημαίνουν πως οι προσφορές στα προσφερόμενα πακέτα δεν έχουν σταματήσει, και ήταν ιδιαίτερα έντονες κατά τη διάρκεια των προκρατήσεων (early bookings). Αυτό αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο και στα έσοδα του 2017. Η εικόνα θα ξεκαθαριστεί τον Ιούλιο, όμως ήδη φορείς της αγοράς εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο είναι εφικτός και ο φετινός στόχος των 14,5 δισ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, “φως” στις αιτίες της μεγάλης πτώσης που καταγράφηκε την περσινή σεζόν στα έσοδα από τον Τουρισμό (η οποία άγγιξε συνολικά το 6,4% σε σύγκριση με το 2015, με τις εισπράξεις να φτάνουν τα 13,2 δισ. ευρώ) ρίχνει το τελευταίο στατιστικό δελτίο του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Η ανάλυση δείχνει πως οι σημαντικότερες απώλειες προήλθαν από τις βασικές για τον ελληνικό Τουρισμό αγορές, και πιο συγκεκριμένα από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ.
Από αυτές τις αγορές, μόνο στη Γαλλία παρατηρείται γενικευμένη μείωση αφίξεων, διανυκτερεύσεων και εσόδων. Σε ΗΠΑ και Ιταλία οι αφίξεις είναι αυξημένες και οι διανυκτερεύσεις και τα έσοδα είναι μειωμένα, ενώ στην Γερμανία μόνο τα έσοδα είναι μειωμένα ενώ αφίξεις και διανυκτερεύσεις είναι αυξημένες.
Στην ανάλυση του Ινστιτούτου γίνεται προσπάθεια να αιτιολογηθεί η πτώση. Στην περίπτωση της Γαλλίας, οι τρομοκρατικές επιθέσεις της προηγούμενης χρονιάς ήταν η βασική αιτία που περιορίστηκαν τα ταξίδια των Γάλλων τουριστών. Ομοίως οι Αμερικανοί επισκέπτες περιόρισαν τα ταξίδια τους στην Ευρώπη λόγω των τρομοκρατικών χτυπημάτων σε Γαλλία, αλλά και σε Βέλγιο και Γερμανία. Όμως σε ότι αφορά τις αγορές της Γερμανίας και τις Αγγλίας, που αποτελούν τις βασικότερες “δεξαμενές” τουριστών για τη χώρα μας, η πτώση στις εισπράξεις, παρά την άνοδο της ζήτησης και των διανυκτερεύσεων, οφείλεται στις μεγάλες εκπτώσεις στα τουριστικά πακέτα στις οποίες προχώρησαν οι επιχειρηματίες του κλάδου.
Αν και η παρατηρούμενη απόκλιση εσόδων και αφίξεων- σημειώνεται στην έρευνα- δεν είναι πρωτοφανής (έχει παρατηρηθεί και το 2007, το 2010 και το 2012), για πρώτη φορά το 2016 παρατηρείται και απόκλιση διανυκτερεύσεων και εσόδων ενώ, παράλληλα, παρατηρήθηκε σημαντική πτώση της μέσης ημερήσιας δαπάνης (που διαχρονικά είχε παραμείνει εντυπωσιακά σταθερή μεταξύ 70 και 75 ευρώ) σε νέο χαμηλό επίπεδο, στα 67 ευρώ. Μεγάλη ανησυχία προκαλεί άλλωστε το γεγονός πως η Ελλάδα πέρσι είχε τη μεγαλύτερη συνολική μείωση στη μέση δαπάνη, ακολουθούμενη από την Κύπρο.
[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, της Βασιλικής Κουρλιμπίνη, 6/5/2017]