ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ 70 ΧΡΟΝΩΝ ΣΧΟΛΗΣ ΜΜΜ: “ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ-ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ”

Η Σχολή Μηχανικών Μεταλλίων –Μεταλλουργών του ΕΜΠ, γιορτάζοντας τα 70 χρόνια της, και το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, μαζί με το Δήμο Λαυρεωτικής, την Εταιρεία Μελετών, τον Επιμορφωτικό Εκδρομικό Όμιλο και τη Χορωδία Λαυρίου, σας προσκαλούν στην εκδήλωση «Μεταλλωρύχοι του κόσμου – Ιχνηλατώντας την ταυτότητά τους μέσα απ’ την τέχνη», το Σάββατο, 6 Μαΐου, στις 7:30 μ.μ. στο Μηχανουργείο του Τ.Π.Π.Λ.

Ομιλητής ο Δημήτρης Καλιαμπάκος, Καθηγητής ΕΜΠ, Κοσμήτορας της Σχολής ΜΜΜ.

Ποιοι είναι οι άνθρωποι πίσω από την τεράστια βιομηχανία που παράγει τις πρώτες ύλες σε ολόκληρο τον κόσμο; Τι χαρακτήρες διαμορφώνει το ιδιαίτερο περιβάλλον μέσα στο οποίο μοχθούν; Υπάρχει κι αν ναι, ποια είναι η κοινή ταυτότητα των μεταλλωρύχων σε κάθε γωνιά της γης;

Ένας αποτελεσματικός τρόπος να ανιχνεύσει κανείς αυτήν την ταυτότητα είναι το αποτύπωμα της στην τέχνη. Τα καθημερινά τεχνουργήματα που διηγούνται το σκληρό μόχθο, τις αντιξοότητες, τις ελπίδες, τους αγώνες αυτού του περήφανου κλάδου. Αλλά και τις επιρροές της σε αυτό που ονομάζεται υψηλή τέχνη, σε καλλιτέχνες που έχουν εμπνευστεί από το σκληρό, αλλά και δυναμικό και γοητευτικό κόσμο των μεταλλωρύχων.

Εκκινούμε το ταξίδι αυτής της αναζήτησης με μια εκδήλωση με πολύ μουσική, κινηματογράφο και όχι μόνο. Το εκκινούμε όχι τυχαία, στο Λαύριο. Το Λαύριο γεννήθηκε τον 19ο αιώνα ως τυπική μεταλλευτική πόλη (company town). Οι σημερινοί του κάτοικοι στην μεγάλη τους πλειοψηφία έχουν πατεράδες και παππούδες που έζησαν μια ζωή στα μεταλλεία και στη μεταλλουργία. Πιστεύουμε πως ιχνηλατώντας την ταυτότητα των μεταλλωρύχων όλου του κόσμου θα ρίξουμε περισσότερο φως και σε αυτούς τους ανθρώπους. Και ίσως απρόσμενα, μάθουμε περισσότερα τόσο για τα σημερινά χαρακτηριστικά της τοπικής κοινωνίας, όσο και για την αύρα μιας ισχυρής παγκόσμιας παράδοσης που μπορεί να γεμίσει τα πανιά μας σε δύσκολους καιρούς.

[ΠΗΓΗ: www.ntua.gr, 28/4/2017]