ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ DEAL ΜΕ ΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ- ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙ €1,23 ΔΙΣ. ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Σήμερα το σχήμα Fraport-Slentel θα καταβάλει το ποσό ύψους 1,23 δισ. ευρώ, για την απόκτηση, για 40 έτη, των 14 αεροδρομίων στο πλαίσιο ειδικής τελετής που θα λάβει χώρα στην οδό Κολοκοτρώνη στην έδρα του ΤΑΙΠΕΔ. Οι λεπτομέρειες της διαδικασίας οριστικοποιούνταν, έως χθες αργά το βράδυ, ενώ από τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Τρίτης τα αεροδρόμια πέρασαν υπό τον έλεγχο του ελληνογερμανικού σχήματος.

Την περασμένη Παρασκευή, τα συναρμόδια υπουργεία Μεταφορών, Άμυνας και Οικονομικών υπέγραψαν την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την υπογραφή των επιμέρους, ανά αερολιμένα, πρωτοκόλλων παράδοσης – παραλαβής.

Σε κάθε αεροδρόμιο τοποθετείται airport manager, που αποτελεί στέλεχος της Fraport Greece, όπως και υπάλληλοι που έχει προσλάβει ο παραχωρησιούχος. Ενδεικτικά, στο αεροδρόμιο Μακεδονία θα τοποθετηθούν περίπου 200 υπάλληλοι της Fraport, με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας να συνυπάρχει με την εταιρεία παραχώρησης.

Τι αλλάζει

Εκτός από την καταβολή του τιμήματος, ύψους 1,23 δισ. ευρώ, η έναρξη ισχύος της σύμβασης παραχώρησης, οδηγεί στην καταβολή, για τα επόμενα 40 χρόνια, ετήσιου πάγιου τιμήματος παραχώρησης αξίας 22,9 εκατ. ευρώ και ετήσιου μεταβλητού τιμήματος παραχώρησης της τάξης του 28,5% των λειτουργικών κερδών της Fraport Greece. Οδηγεί ακόμη στην έναρξη επενδύσεων, μέσα στην πρώτη τετραετία παραχώρησης, της τάξης των 400 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι αυξημένο κατά 20% συγκριτικά με το προβλεπόμενο από τη σύμβαση παραχώρησης.

Άμεσα η Fraport Greece θα υλοποιήσει παρεμβάσεις, που σχετίζονται με την αναβάθμιση της σήμανσης στα αεροδρόμια και την βελτίωση των χώρων υγιεινής με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της εμπειρίας των επισκεπτών. Οι εργασίες αναβάθμισης στα 14 αεροδρόμια (Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Χανιά, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Άκτιο, Καβάλα, Ρόδος, Κως, Σάμος, Μυτιλήνη, Μύκονος, Σαντορίνη και Σκιάθος), θα βρεθούν σε πλήρη εξέλιξη (με ανάδοχο την Intrakat) το Φθινόπωρο.

Μία ακόμη συνέπεια της έναρξης ισχύος της σύμβασης παραχώρησης αφορά την ενίσχυση της απασχόλησης.

Εκτός από τα περίπου 400 άτομα που έχει προσλάβει η Fraport, στις κατασκευαστικές εργασίες υπολογίζεται ότι θα απασχοληθούν περίπου 2.000 άτομα, ενώ η αύξηση των εμπορικών χώρων από 5.000 τ.μ. σε 12.000 τ.μ. θα ενισχύσει τις έμμεσες θέσεις απασχόλησης.

Ιδιωτικοποίηση-μαμούθ

Το ποσό που θα καταβάλει σήμερα η Fraport-Slentel στο Δημόσιο και θα μεταφερθεί στον ειδικό λογαριασμό για την μείωση του δημόσιου χρέους αντιπροσωπεύει, ουσιαστικά, την μερίδα του λέοντος των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις το 2017.

Κατά τη διετία 2015-2016 η αξία των ολοκληρωθεισών ιδιωτικοποιήσεων δεν ξεπέρασε τα 600 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα συνολικά εισπραχθέντα έσοδα τοποθετούνται σε 800 εκατ. και είναι αυξημένα διότι συμπεριλαμβάνονται πρόσοδοι παλαιότερων ιδιωτικοποιήσεων.