Η ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΤΡΑΜΠ ΜΕ ΤΗΝ CETA

16532261_304Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε την Τετάρτη το πράσινο φως για την υιοθέτηση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά, της πολυσυζητημένης CETA, με 408 ψήφους υπέρ και 254 κατά. Ένα μεγάλο μέρος της CETA θα τεθεί σε προσωρινή ισχύ από τον Απρίλιο, μέχρις ότου επικυρωθεί από όλα τα εθνικά και περιφερειακά Κοινοβούλια της ΕΕ, διαδικασία για την οποία μπορεί να απαιτηθούν χρόνια. Πάντως η συμφωνία την οποία υποστηρίζει η πλειονότητα των ευρωβουλευτών, κυρίως κεντροδεξιοί και φιλελεύθεροι, δίχασε Σοσιαλιστές και Δημοκράτες.

Της ψηφοφορίας προηγήθηκε τρίωρη συζήτηση παρουσία της Ευρωπαίας επιτρόπου αρμόδιας για τον τομέα του Εμπορίου, Σεσίλια Μάλμστρομ. Την ώρα της ψηφοφορίας, μπροστά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συγκεντρώθηκαν πολλές εκατοντάδες επικριτές της CETA, προερχόμενοι από μη κυβερνητικές οργανώσεις αλλά και από κόμματα της αριστεράς.

«Ο κόσμος έχει στραμμένο το βλέμμα του προς εμάς», είχε προειδοποιήσει η Μάλμστρομ στο τέλος Ιανουαρίου. «Δεν κάνουμε συμφωνία με τον διάβολο. Συνομιλούμε με τον Καναδά, μία από τις πιο δημοκρατικές χώρες του κόσμου», είχε τονίσει απευθυνόμενη στους πολέμιους της συμφωνίας.

Βάσει της συμφωνίας θα καταργηθεί το 99% των δασμών, ενώ προάγεται επίσης η συνεργασία Καναδά – ΕΕ σε κοινωνικά, υγειονομικά και περιβαλλοντικά θέματα. Αναλυτές επισημαίνουν ότι η CETA αποτελεί «απάντηση της Ευρώπης και του Καναδά στην πολιτική του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κι ένα μοντέλο για το μέλλον που βασίζεται στη συνεργασία, τις κοινές αξίες και τα πρότυπα», είχε δηλώσει πριν την ψήφιση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ.

Οι Πράσινοι, η Ακροαριστερά, η Ακροδεξιά και κάποιοι σοσιαλιστές ευρωβουλευτές καταψήφισαν τη συμφωνία. Οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχουν διχαστεί αναφορικά με τη συμφωνία αυτή, με κάποιους ευρωβουλευτές τους να είναι αντίθετοι, αν και αποτελούν τη μειοψηφία. Ο πρόεδρος της ομάδας, ο Ιταλός Τζάνι Πιτέλα, έχει περιοριστεί να δηλώσει πως τάσσεται υπέρ της CETA, προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτό αποτελεί «προσωπική άποψη».

Οι Οικολόγοι είναι πιο κατηγορηματικοί και τάσσονται κατά της συμφωνίας, με τον Γάλλο ευρωβουλευτή Γιανίκ Ζαντό να τονίζει ότι αποτελεί κίνδυνο για την ευρωπαϊκή κτηνοτροφία και την υγεία των Ευρωπαίων. Ο Ζαντό επέκρινε επίσης τα ιδιωτικά διαιτητικά δικαστήρια τα οποία θα τεθούν σε ισχύ μόλις εγκριθεί οριστικά η CETA.

Το περιφερειακό Κοινοβούλιο της Βαλονίας, της γαλλόφωνης περιοχής του Βελγίου, είχε εκφράσει την έντονη ανησυχία του για τα δικαστήρια αυτά στο τέλος Οκτωβρίου, προκαλώντας μια μίνι διπλωματική κρίση με τον Καναδά. Τελικά όμως η υπογραφή της συμφωνίας καθυστέρησε μόνο λίγες ημέρες.

Η διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας από όλες τις χώρες της ΕΕ αναμένεται να είναι μακρά και αβέβαιη. Και αυτό θα επηρεάσει και τις άλλες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που συζητούν οι Βρυξέλλες.

Συχνά οι πολέμιοι της συμφωνίας παρομοιάζουν τη CETA με τον Δούρειο Ίππο των ΗΠΑ για να εισβάλουν στην ευρωπαϊκή αγορά.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.politically.gr, της Κατερίνας Παναγιώτου, 20/02/2017]