ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ – ΕΞΠΡΕΣ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΥ ΧΡΥΣΟΥ

XRYSO GERMANIAΗ γερμανική κεντρική τράπεζα μετέφερε πέρυσι 216 τόνους από τα αποθέματα χρυσού της χώρας που προηγουμένως φυλάσσονταν στις ΗΠΑ και στη Γαλλία. Μέχρι το τέλος του 2017, η κεντρική τράπεζα αναμένεται να έχει επαναπατρίσει το 50% των αποθεμάτων χρυσού της χώρας, δηλαδή τρία χρόνια νωρίτερα από ό,τι αρχικά σχεδίαζε.

Η επιχείρηση επαναπατρισμού του χρυσού της Γερμανίας είχε ξεκινήσει το 2013, ώστε να πειστεί η κοινή γνώμη πως υπάρχουν όντως τα αποθέματα χρυσού. Στη διάρκεια του περασμένου έτους, η γερμανική κεντρική τράπεζα μετέφερε στα θησαυροφυλάκιά της στη Φρανκφούρτη 111 τόνους χρυσού που φυλάσσονταν στην αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης (Fed) και ακόμη 105 τόνους από το Παρίσι.

Συνολικά έχουν μεταφερθεί 300 τόνοι χρυσού από τις ΗΠΑ. Ακόμη 91 τόνοι χρυσού που φυλάσσονται στην Τράπεζα της Γαλλίας θα μεταφερθούν στη Φρανκφούρτη στη διάρκεια του 2017. Συνολικά, η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να έχει επαναπατρίσει 674 τόνους χρυσού μέχρι το τέλος του 2017 ώστε να καθησυχάσει την κοινή γνώμη πως είναι ασφαλή τα αποθέματα χρυσού της χώρας και να διαλύσει τις όποιες αμφιβολίες υπάρχουν σχετικά με την ύπαρξη των αποθεμάτων. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου η γερμανική κεντρική τράπεζα είχε αποθηκεύσει τα αποθέματα χρυσού στο εξωτερικό ώστε να μην πέσουν στα χέρια του εχθρού στην περίπτωση σοβιετικής εισβολής.

Στα τέλη του 2016, η γερμανική κεντρική τράπεζα διέθετε 1.619 τόνους χρυσού ή το 47,9% του συνόλου των αποθεμάτων στα θησαυροφυλάκιά της στη Φρανκφούρτη. Χρυσός βάρους 1.236 τόνων θα παραμείνει στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης, ενώ ακόμη 432 τόνοι θα φυλάσσονται στην Τράπεζα της Αγγλίας στο Λονδίνο. Το κόστος της μεταφοράς του χρυσού έχει ανέλθει μέχρι σήμερα στα 6,9 εκατ. ευρώ, ενώ η μεταφορά του υπολοίπου θα κοστίσει ακόμη μισό εκατομμύριο ευρώ. Ο επαναπατρισμός μέρους των γερμανικών αποθεμάτων χρυσού δεν σχετίζεται με την ενίσχυση της πολιτικής αβεβαιότητας μετά την εκλογή του κ.Τραμπ και την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, διαβεβαίωσε χθες ο κ. Καρλ Λούντβιχ Τίλε, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της γερμανικής κεντρικής τράπεζας.

[ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, από BLOONBERG, 10/02/2017]