ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ Η ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ – ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

C2iFtiPW8AIrDLdΓια ποιο λόγο δεν έχει καταθέσει μέχρι τώρα η κυβέρνηση το αναπτυξιακό σχέδιο που είχε δεσμευτεί να παρουσιάσει μέχρι το Μάρτιο του 2016, ρώτησε να πληροφορηθεί ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας  κ.κ. Τσακαλώτο και Παπαδημητρίου.

Η κατάθεση του σχεδίου ήταν ρητή δέσμευση της κυβέρνησης στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου. Ωστόσο 10 μήνες μετά την εκπνοή της προθεσμίας, η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για το θέμα. Ο κ. Χατζηδάκης, λοιπόν, διερωτάται: ποιος, άραγε, εμποδίζει την κυβέρνηση να καταθέσει τη στρατηγική ανάπτυξης για την οποία έχει δεσμευτεί; Το ΔΝΤ; Οι ευρωπαίοι εταίροι; Η αντιπολίτευση; Ο κ. Σόιμπλε;

Υπενθυμίζεται ότι στη σελίδα 1015 του ν. 4336/2015 αναφέρεται ότι:

«Η Ελλάδα πρέπει να βασιστεί στη συμφωνημένη στρατηγική ανάπτυξης και να επεξεργαστεί μια γνήσια στρατηγική ανάπτυξης, την οποία θα ενστερνιστεί και θα καθοδηγήσει η ίδια. […] Οι ελληνικές αρχές μπορούν να ζητήσουν τεχνική βοήθεια για να επεξεργαστούν περαιτέρω τη στρατηγική ανάπτυξης, η οποία θα μπορούσε να στοχεύει, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία ελκυστικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος, καθώς και της διαμόρφωσης ανθρώπινου κεφαλαίου, μέσω της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, στην ανάπτυξη της Ε&Α και της καινοτομίας. Η τεχνική βοήθεια θα μπορούσε επίσης να συνδράμει στον σχεδιασμό τομεακών προτεραιοτήτων σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι μεταφορές και η εφοδιαστική, καθώς και η γεωργία. […] Οι αρχές σκοπεύουν να οριστικοποιήσουν τη στρατηγική ανάπτυξης έως τον Μάρτιο του 2016, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, την πανεπιστημιακή κοινότητα και διεθνείς οργανισμούς.»

Ο Κωστής Χατζηδάκης επισημαίνει ότι με δεδομένη την επιτακτική ανάγκη της οικονομίας μας για χάραξη και εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών, προκαλεί ειλικρινή απορία η ολιγωρία της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα.

[ΠΗΓΗ: http://www.khatzidakis.gr, 26/01/2017]