ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

UB2o6DKrcZ0Με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη συναντήθηκε χθες ο CEΟ της Eldorado Gold, Πολ Ράιτ. Σύμφωνα με πληροφορίες, βασικό θέμα στην ατζέντα της συνάντησης μεταξύ των δύο πλευρών –που, όπως λέγεται, είχε προγραμματιστεί εδώ και καιρό– ήταν οι θέσεις της καναδικής πολυεθνικής αναφορικά με την εξέλιξη της επένδυσης της στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας. Δεν είναι η πρώτη φορά που σ κ. Ράιτ περνά την πόρτα του συγκεκριμένου υπουργείου, στην προσπάθεια διευθέτησης των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν και αποτελούν τροχοπέδη στην ευόδωση των επιχειρηματικών σχεδίων της θυγατρικής της Eldorado Gold, Ελληνικός Χρυσός. Οι εκκρεμότητες αυτές αφορούν τόσο άδειες ρουτίνας, όπως λένε οι ειδικοί, όσο και το θέμα της λεγόμενης αίτησης θεραπείας, που αποτελεί προϋπόθεση για τη λειτουργία της μονάδας μεταλλουργίας στο Μαντέμ Λάκκο.

Όπως έχει τονιστεί επανειλημμένως τόσο από τη διοίκηση της εταιρείας όσο και από την πλευρά των εργαζομένων της, ειδικά η διευθέτηση των εκκρεμοτήτων που αφορούν την παροχή αδειών ρουτίνας σχετικά με το έργο στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα θα ανοίξει τον δρόμο για την άμεση πρόσληψη 500 εργαζομένων στα μεταλλεία και την πρόσληψη άλλων 500 μέχρι το τέλος της άνοιξης στον κατασκευαστικό τομέα των Σκουριών αλλά και στο παραγωγικό έργο της Ολυμπιάδας, γεγονός που θα βοηθήσει σημαντικά την τοπική κοινωνία και αγορά. Αυτή τη στιγμή το σύνολο των εργαζομένων που απασχολεί π εταιρεία φτάνει τα 2.000 άτομα (μαζί με εργολάβους). Όπως λέγεται χαρακτηριστικά, η ευόδωση του συνολικού έργου της Ελληνικός Χρυσός μπορεί να συμβάλει στην οικονομική ισχυροποίηση της περιοχής νια τα επόμενα 40 χρόνια και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να το αγνοήσει κάποιος.

Να σημειωθεί ότι την άνοιξη του 2017 αναμένεται να ξεκινήσει η Ελληνικός Χρυσός την αξιοποίηση του κοιτάσματος στην Ολυμπιάδα που αφορά την εξόρυξη μόλυβδου, αργύρου, ψευδαργύρου και χρυσού. Το 2017 υπολογίζεται από την Ολυμπιάδα να παραχθούν 45.000 ουγκιές συμπύκνωμα χρυσοφόρου πυρίτη. Η παραγωγή στις Σκουριές αναμένεται να ξεκινήσει το 2019. Το 2015 n εταιρεία παρήγαγε 16.396 ουγκιές χρυσού, πούλησε 35.468 τόνους συμπυκνώματος ψευδαργύρου, καθώς επίσης και 14.509 τόνους συμπυκνώματος μολύβδου αργύρου.

[ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, της Λέττας Καλαμαρά, 31/01/2017]