Μετά την υποχώρηση των παρατεταμένων έντονων καιρικών φαινομένων, των τελευταίων 8 ημερών, που έπληξαν έντονα το σύνολο της Επικράτειας και κυρίως την Αλόννησο, την Σκόπελο, την Εύβοια και ιδιαίτερα την Κύμη τα προβλήματα σταδιακά υποχωρούν.
Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), η κρατική μηχανή βρίσκεται σε πλήρη δράση, ώστε η ζωή των πολιτών να επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς.
Οι δυνάμεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Πυροσβεστικής, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Ελληνικού Στρατού δεν έχουν αποχωρήσει από τις πληγείσες περιοχές και σε συνδυασμό με τη συνεργασία των πολιτών, συνεχίζουν να εργάζονται ώστε να ανοίξουν και οι τελευταίοι δρόμοι.
Μέχρι στιγμής, το πρόβλημα ηλεκτροδότησης έχει σχεδόν αποκατασταθεί πλήρως στην Αλόννησο και στη Σκόπελο, ενώ γίνονται προσπάθειες για να αποκατασταθούν οι βλάβες στο σύνολο τους.
Ήδη, μηχανήματα του στρατού συνδράμουν στο έργο των τοπικών Αρχών για το πλήρη αποχιονισμό του οδικού δικτύου των νησιών.
Για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν, κινητοποιήθηκαν χιλιάδες άνδρες και οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς και δυνάμεις του Στρατού, των ΟΤΑ και διατέθηκε εξοπλισμός από τον ιδιωτικό τομέα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ στο σύνολο των 9 Περιφερειών της Ηπειρωτικής χώρας και με βάση τον αρχικό σχεδιασμό χρησιμοποιήθηκαν 1343 μηχανήματα (εκχιονιστικά και μηχανήματα έργου) από τις Περιφέρειες, την Γενική Γραμματεία Υποδομών (ΕΥΔΕ ΚΣΣΥ), την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ Α.Ε.και τις εταιρίες παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων, για τον αποχιονισμό του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου και των αυτοκινητοδρόμων με σύμβαση παραχώρησης.
Ωστόσο, λόγω της έντασης των φαινομένων ο αριθμός αυτός των μηχανημάτων αυξήθηκε κατά πολύ. Οι θέσεις των μηχανημάτων και των σταθμών αποχιονισμού είχαν ήδη αποτυπωθεί σε χάρτες και αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΠ προκειμένου οι εμπλεκόμενοι φορείς να αλληλοενημερώνονται.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προέβη στις απαραίτητες ενέργειες για την διάθεση ενός ελικοπτέρου του ΓΕΝ για την μεταφορά δύο ατόμων τα οποία ήταν εγκλωβισμένα στο σπίτι τους σε ορεινή περιοχή της Κύμης Εύβοιας, καθώς επίσης και ενός ελικοπτέρου του ΓΕΑ για την μεταφορά δύο ατόμων από την περιοχή Καλόγερου Σκοπέλου.
Η ΕΛΑΣ, διέθεσε από 6 έως και 11 Ιανουαρίου 2017, 2.507 αξιωματικούς, 2385 αστυνομικούς, 4.767 τροχονόμους, 7.311 περιπολικά, 311 δίκυκλα, 95 γερανούς, 116 αυτοκίνητα με συμβατικές πινακίδες και 1 ερπυστριοφόρο.
Το Πυροσβεστικό Σώμα συνέδραμε συνολικά με 170 συνεργεία και επανδρώθηκαν με 407 πυροσβεστικούς υπαλλήλους, οι οποίοι, με τις εναλλαγές της βάρδιας ξεπέρασαν το σύνολο των 1000 ατόμων, ενώ συνολικά έγινε μεταφορά 87 ασθενών προς νοσηλευτικά ιδρύματα, ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και προς τις οικίες τους.
ε ασφαλή σημεία μεταφέρθηκαν 336 άτομα, ενώ πραγματοποιήθηκε μεταφορά 144 ατόμων, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, από και προς τον χώρο εργασίας τους και 100 λοιπές παροχές βοηθείας, κοπές δέντρων, αντλήσεις υδάτων, μεταφορά φαρμάκων – τροφίμων.
Τέλος ο στρατός συνέδραμε στις προσπάθειες προσφέροντας 30 μηχανήματα ανά την επικράτεια και όπου αυτό απαιτήθηκε.
Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, λόγω της έντονης και παρατεταμένης χιονόπτωσης που σημειώθηκε, εξουσιοδότησε Περιφερειάρχες που είχαν υποβάλει σχετικά αιτήματα να κηρύξουν της πληγείσες περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Με τον τρόπο αυτό δόθηκε δυνατότητα μίσθωσης επιπλέον μηχανημάτων (πέραν των προβλεπόμενων από τον αρχικό σχεδιασμό) με συνοπτικές διαδικασίες από τους ΟΤΑ, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν άμεσα για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας.
Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο της προετοιμασίας είχαν προηγηθεί και συντονιστικές συσκέψεις με εμπλεκόμενους φορείς στην έδρα της ΓΓΠΠ, ενόψει της χειμερινής περιόδου 2016 – 2017. Παρόλα αυτά ολόκληρος ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας συνεχίζει να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα αφού, μπορεί οι χιονοπτώσεις να υποχώρησαν, ο παγετός όμως παραμένει σε πολλές περιοχές της χώρας.
Ποια χωριά παραμένουν αποκλεισμένα
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την ΕΛ.ΑΣ. τα χωριά που παραμένουν αποκλεισμένα σε όλη την επικράτεια είναι τα εξής:
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Έχουν αποκλεισθεί οι οικισμοί Γιαννούλη, Σιδηρού του Δήμου Σουφλίου.
ΡΟΔΟΠΗ
Από τον οικισμό Κέχρου, προς τους οικισμούς Άνω Καμπή, Βούρλα, Κάμπο, Κάτω Καμπή, Κερασιά, Μοναστήρι, Τσούκα, Χαράδρα, Χλόη και Σάπκα. Άνω & Κάτω Βυρσίνη, Κόβαλος, Μυρτίσκη, Σμιγάδα, Κύμη, Κάρδαμος, Πατερμά.
ΑΡΤΑ
Θεοδώριαννια, του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων.
ΕΥΒΟΙΑ
Έχουν αποκλεισθεί δύο χωριάι: Μακρυχώρι και Βίταλα, του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου, ενώ η
Δημοτική Ενότητα Κύμης, έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Έχουν αποκλειστεί 13 χωριά, ήτοι: Κανάλια, Πουγκάκια, Γαρδίκι, Πλάτανος, Κυριακοχώρι, Νικολίτσι, Κολοκυθιά, Μάρμαρα, Ανατολή, Άνω Καλλιθέα του Δήμου Μακρακώμης, Πύργος, Καστανιά, Δάφνη του Δήμου Λαμιέων.
ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Έχουν αποκλεισθεί (10) χωριά, ήτοι: Σίχνικο, Μάραθος, Μαυρόλογγος, Ροσκά, Ψιανά, Δολιανά,
Παπαρούσι, Χελιδόνα, Καταβόθρα, Εσωχώρια.
[ΠΗΓΗ: http://news.in.gr/, 12/1/2017]