Ο ΤΖΟΝ ΚΙΤΜΕΡ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ – ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ

kittmerrr-thumb-largeΜε μία συγκινητική επιστολή στην προσωπική του ιστοσελίδα αποχαιρετά την Ελλάδα ο Βρετανός πρέσβης Τζον Κίτμερ λίγο πριν την αποχώρησή του. Διαβάζοντας κανείς το κείμενο συναισθάνεται την μεγάλη αγάπη του για την Ελλάδα, από τότε που ήταν ακόμα παιδί και ο πατέρας του, τού έφερνε, όπως περιγράφει αναμνηστικά δώρα από τη χώρα μας. Ακολούθησε η εκμάθηση των αρχαίων ελληνικών, που, όπως λέει, θα του άνοιγε τον δρόμο για την ιερή γλώσσα της Καινής Διαθήκης και το πρώτο του ταξίδι στην Ελλάδα το 1984, που ήταν για τον ίδιο μια αποκάλυψη.

«Ήταν άνοιξη, ήταν Πάσχα και η Ελλάδα ξυπνούσε. Ερωτεύτηκα και πάλι: αυτή τη φορά επρόκειτο για την πατρίδα σας. Το τοπίο της (γη και θάλασσα), τα μνημεία της, η κουζίνα της, το υπέροχα τέλειο κλίμα της, οι ιδιοσυγκρασίες της (τόσο διαφορετικές από τις αγγλικές ιδιοσυγκρασίες) – όλα με μάγεψαν. Κι ερωτεύτηκα το ίδιο έντονα κι εσάς τους Έλληνες», γράφει ο Τζον Κίτμερ.

Ένας έρωτας που ολοένα και δυνάμωνε, όπως εξομολογείται, όσο περισσότερο μάθαινε για τη γλώσσα, τα έθιμα, τη θρησκεία, την ιστορία, τη λογοτεχνία και τον πολιτισμό. Πρόκειται μάλιστα για μια εικόνα και ένα συναίσθημα που παρέμειναν αναλοίωτα κατά τη διάρκεια της τετραετούς παραμονής του στην Ελλάδα ως Βρετανός πρέσβης.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που χτύπησε την Ελλάδα και τις κοινωνικές επιπτώσεις εκφράζει τη βαθιά του θλίψη, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις μάχες των Ελλήνων για την ελευθερία.

«Το 1821, ανάψατε την φλόγα της λευτεριάς και αποδείξατε ότι, όσο δυνατά κι αν την χτυπούν οι άνεμοι, άπαξ και ανάψει, δεν σβήνει», γράφει χαρακτηριστικά στην επιστολή του και κάνει μια αναδρομή στην ανταλλαγή πληθυσμών στη Μικρασία, τις δικτατορίες, την Κατοχή, τον Εμφύλιο, τον Ψυχρό Πόλεμο και τέλος τη χούντα.

Ο Τζον Κίτμερ κάνει μια σύντομη αναφορά και στην επικείμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. αλλά και τα καθήκοντα που θα αναλάβει κατά την επιστροφή του στο Λονδίνο το Σάββατο. Οπως εξομολογείται στις «αποσκευές» του εκτός από τα προσωπικά του αντικείμενα θα βρίσκονται και οι πιο δυνατές και χαρούμενες αναμνήσεις από την επαγγελματική σταδιοδρομία αλλά και την προσωπική του ζωή στην Ελλάδα.

Ο Τζον Κίτμερ κλείνει την επιστολή εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στους Ελληνες και δίνει την υπόσχεση να επιστρέψει. Οχι για δουλειά, αλλά για διακοπές, ακαδημαϊκές σπουδές και για να δει τους φίλους που απέκτησε στη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τζον Κίτμερ αποθεώνει την Ελλάδα, καθώς και σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Κ» τον Ιούνιο του 2015 ο Τζον Κίτμερ δήλωνε ερωτευμένος με τη χώρα μας.

Στην τελευταία συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο κ. Κίτμερ μιλά για τον ρόλο της χώρας μας στην περιοχή, τη σημασία της βάσης στη Σούδα, τη Συνθήκη της Λωζάννης αλλά και τις προκλητικές τοποθετήσεις του Ταγίπ Ερντογάν.

[ΠΗΓΗ: http://www.kathimerini.gr/, 7/12/2016]