Η ΕΛΛΑΔΑ, Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

б�읱ᠥ񣡳龭 󴯠27�񩯠"Ǡ񡠴粠ū맭骞򠏩꯭ײַᲦquot; 쥠�quot;H ū뜤ᠪ᩠�饨흲 쥴ᢡ뫼쥭屩✫믭: ̩ᠬᴩܠ󴯠읫믭" 󴩲 28 ͯ嬢񟯵 2016 󴯠勞� Athenaeum InterContinental.  T�񩯠𯵠䩯񣡭�᩠᰼ �뫧�l屩ꡭ骼 Ŭ𯱩꼠Ű鬥맴ޱ鯬 孴ܳ󥴡頳��屯 𫡟󩯠䱜󥹭 �Ű鬥맴籟ﵠ쥠ᶯ񬞠�᭡Ʇ� �ݴﵲ 2016 ᰼ �뫧�l屩ꡭ骼 Ŭ𯱩꼠Ű鬥맴ޱ鯠�ﲠmܰ�򠦡mp; p᳷�/Growth & Jobs. (EUROKINISSI/ÉM͇ӠЁ́ÏЏՋϓ)


Ο αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και σημειώνει με έμφαση ότι η χώρα μας πρέπει να τελειώσει με την αβεβαιότητα για να προσελκύσει επενδύσεις.

Ο αμερικανός πρεσβευτής αγαπά την ποδηλασία. Στον λογαριασμό του στο twitter δηλώνει λάτρης του ποδηλάτου, αν και δεν είναι βέβαιο ότι στην Αθήνα μπορεί να ασκείται στις ορθοπεταλιές. Αυτό δεν τον εμποδίζει να παρομοιάσει την Ελλάδα με έναν ποδηλάτη στον δύσβατο δρόμο της κρίσης. Πρέπει να συνεχίσεις να κάνεις πετάλι, αλλιώς χάνεις την ισορροπία σου και πέφτεις κάτω ήταν η ακριβής του φράση. Υπονοεί ευγενικά ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις.

Αν και βρίσκεται στην Αθήνα μόλις δυόμισι μήνες, ο νέος αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ υποστηρίζει ότι υπάρχουν λόγοι για να είναι κανείς αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία και πιστεύει ότι η εικόνα που εκπέμπει η Ελλάδα στο διεθνές περιβάλλον δεν αποτυπώνει με ακρίβεια την πραγματικότητα. Πολλά έχουν αλλάξει από το 2008, όταν ξεκίνησε η κρίση επισημαίνει ο Πάιατ σε μια συνάντηση με έναν μικρό κύκλο δημοσιογράφων στην πρεσβευτική κατοικία. «Νομίζω ότι υπάρχουν θετικά σημάδια που προκύπτουν και από τις ξεκάθαρες τοποθετήσεις των ευρωπαϊκών θεσμών» λέει ο αμερικανός πρεσβευτής αναφερόμενος στις δημόσιες δηλώσεις Μοσκοβισί και Ντέϊσελμπλούμ αλλά και στις προχθεσινές αποφάσεις του Eurogroup που τις θεωρεί επιτυχία.

Ο Τζέφρι Πάιατ ήρθε στην Αθήνα από το Κίεβο, εκεί όπου έσκασε στα χέρια του η κρίση της Ουκρανίας. Η τοποθέτησή του στην Αθήνα δείχνει και τη σημασία που αποδίδει η Ουάσιγκτον στα ελληνικά ζητήματα. Ο ίδιος σταχυολόγησε τις τέσσερις προτεραιότητες της θητείας του στην Αθήνα ως εξής: πρώτον, την οικονομική ανάπτυξη και την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας. Δεύτερον, τη στρατηγική συνεργασία στον αμυντικό τομέα. Τρίτον, το Προσφυγικό. Και τέταρτον, τη συνεργασία στους τομείς της παιδείας, της εκπαίδευσης και της επιχειρηματικότητας.

Ανασχηματισμός και επενδύσεις

Τα θέματα της οικονομίας και της προσέλκυσης επενδύσεων αναμένεται βέβαια να κυριαρχήσουν στην ατζέντα του αμερικανού πρεσβευτή. Ο ίδιος δηλώνει ξεκάθαρα πως όσο η χώρα εκπέμπει αβεβαιότητα, πολιτική και οικονομική, τόσο θα καθυστερεί. Δηλώνει όμως ικανοποιημένος από τον τελευταίο κυβερνητικό ανασχηματισμό που, όπως λέει, βοήθησε στο να αποσαφηνίσει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι σε ξένους κι εγχώριους επενδυτές . Είναι σαφές ότι φωτογράφιζε την αντικατάσταση των υπουργών που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εναντιώθηκαν στις επενδύσεις της COSCO, της Ελληνικός Χρυσός κι άλλων. «Όταν συναντώ επενδυτές, το σημαντικότερο ζήτημα που μου επισημαίνουν είναι το θέμα των διοικητικών, γραφειοκρατικών και ρυθμιστικών εμποδίων» λέει ο Πάιατ, που πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί τα επόμενα χρόνια να προσελκύσει επενδύσεις στον τουρισμό, στα logistics και στην ενέργεια. «Γι’ αυτό η κυβέρνηση πρέπει να συμπτύξει τις επενδυτικές ευκαιρίες σε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τα έξω. Και δεν είναι μυστικό ότι στο παρελθόν το μήνυμα αυτό ήταν αντιφατικό».

Κυπριακό και ενέργεια

Το κομμάτι της ενέργειας αποτελεί ζήτημα υψίστης σημασίας για την αμερικανική κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται για την εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας -Ισραήλ. «Το στοιχείο όμως που θα την πάει παραπέρα είναι η πρόοδος του Κυπριακού. Τότε θα εισέλθετε σε μια ενδιαφέρουσα δυναμική γύρω από την ενέργεια» λέει ο Τζέφρι Πάιατ, που αποτυπώνει το αμερικανικό ενδιαφέρον για διαφοροποίηση των ευρωπαϊκών πηγών ενέργειας και την απεξάρτησή τους από τη Ρωσία. Σε αυτό το γεωπολιτικό κάδρο εντάσσει τη σημασία της λύσης του Κυπριακού, αν και, όπως λέει, η τελική απόφαση θα ληφθεί από τις δύο κοινότητες. «Είναι μία από αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις στη ζωή όπου έχεις μπροστά σου μια win-win κατάσταση. Η πρόκληση είναι να αναλάβεις το πολιτικό ρίσκο και να ανοιχτείς στις ευκαιρίες που γεννά μια συμφωνία στο οικονομικό και στο ενεργειακό πεδίο» λέει ο Πάιατ που θεωρεί ότι αυτή τη στιγμή, παρά τις δυσκολίες, η λύση είναι ορατή.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ο αμερικανός πρεσβευτής ρωτήθηκε πολλές φορές για τις προβλέψεις του αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. «Η μόνη κρυστάλλινη σφαίρα που διαθέτω είναι αυτή» είπε, δείχνοντας το διακοσμητικό αντικείμενο στο τραπεζάκι του σαλονιού του, από γνωστή εταιρεία καφέ της Αμερικής. Όταν όμως ρωτήθηκε από ΤΑ ΝΕΑ για το τι αλλαγές θα φέρει η νέα κυβέρνηση Τραμπ στην εξωτερική πολιτική, απάντησε με σχετική βεβαιότητα ότι θα υπάρξει μεγάλος βαθμός συνέχειας. «Στις Η ΠΑ διαθέτουμε ένα ισχυρό σύστημα ελέγχων και εξισορροπητικών λειτουργιών, ενώ το Κογκρέσο παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής. Οι βασικές αρχές είναι απίθανο να αλλάξουν δραματικά».

Ο Πάιατ ρωτήθηκε και για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία. «Η Ελλάδα είναι ένας πραγματικός πυλώνας σταθερότητας σε μια δύσκολη περιοχή» δήλωσε ο αμερικανός πρεσβευτής κι εστίασε στο ότι τα μηνύματα που παίρνει από την ελληνική κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό είναι πως η Ελλάδα ενδιαφέρεται για μια σταθερή σχέση συνεργασίας με την Τουρκία, ενώ δήλωσε υποστηρικτικός της προοπτικής συνάντησης Τσίπρα -Ερντογάν. Όταν όμως ρωτήθηκε για το τι ακριβώς είπε στον Πάνο Καμμένο που συνάντησε χθες το πρωί, απάντησε ότι «δεν θα ήμουν καλής διπλωμάτης εάν σας έλεγα τι συζητώ μαζί με τους υπουργούς κατ’ ιδίαν».

[ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ, του Απόστολου Μαγγηριάδη, 7/12/2016], photo: (EUROKINISSI)