PLAN B ΧΩΡΙΣ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΑ ΡΕΚΟΡ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ

7247d519b5874b78ad64b6f0605730edΕναλλακτική συμβιβαστική πρόταση προς τους θεσμούς σε σχέση με το νέο Εργασιακό αναζητά η νέα Υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, μετά την απόρριψη της πρότασης του προκατόχου της, Γιώργου Κατρούγκαλου κατά τον α΄ γύρο των επαφών του με τα ανώτατα κλιμάκια των δανειστών.

Και αυτό γιατί μετά τον ανασχηματισμό της περασμένης Παρασκευής εκείνο που προέχει είναι το έγκαιρο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και όχι η διατήρηση των μέχρι πρότινος “κόκκινων γραμμών” (πχ “επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων”), σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr από κυβερνητικούς κύκλου.

Στο φόντο αναζήτησης εναλλακτικής συμβιβαστικής πρότασης της κυβέρνησης προς τους θεσμούς για το νέο Εργασιακό, πρέπει σημειωθεί πως βρίσκεται και το ρεκόρ 15ετίας που σημειώθηκε τον Οκτώβριο στις απολύσεις (σ..σ. πάνω από 82.000), αλλά και η ολοένα και μεγαλύτερη διαφοροποίηση του ΣΕΒ με το υποτιθέμενο “εθνικό μέτωπο” που έχει συστήσει το Υπ. Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους.

Η διορία για τη συγκεκριμενοποίησης  της πρότασης Αχτσιόγλου λήγει καταρχάς στις 14 Νοεμβρίου, οπότε αναμένεται να ξεκινήσει ο β΄ γύρος των επαφών των δύο πλευρών στην Αθήνα με στόχο το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος (βασικό στοιχείο του οποίου είναι το νέο Εργασιακό) μέχρι 5 Δεκεμβρίου.

Στενοί συνεργάτες της κας. Αχτσιόγλου ανέφεραν στο Capital.gr πως προς το παρόν βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές της νέας Υπουργού μόνο με άλλα κυβερνητικά στελέχη –και όχι με στελέχη των θεσμών- ενόψει της πρώτης δια ζώσης συνάντησης της ίδιας (ως Υπουργού) με τους θεσμούς την επόμενη εβδομάδα.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως μέχρι χθες το απόγευμα δεν είχε κανονιστεί κάποια τηλεδιάσκεψη της κας. Αχτσιούγλου με τα ανώτατα κλιμάκια, ούτε επίσης είχε σταλεί στους θεσμούς κάποιο “κείμενο αρχών” από ελληνικής πλευράς σε σχέση με το νέο Εργασιακό, όπως είχε  προαναγγείλει ο προκάτοχος της λίγο πριν αφήσει τη θέση του επικεφαλής του Υπ. Εργασίας.

Την ίδια στιγμή που η  νέα Υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου προετοιμάζει την επαφή της με τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών την επόμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση δέχτηκε δύο “χτυπήματα”. Το ένα προήλθε από τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας και το άλλο από το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Ο ΣΕΒ, στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικής συγκυρίας το οποίο εξέδωσε χθες αναφέρει πως στις χώρες όπου εφαρμόστηκαν ανάλογα προγράμματα με εκείνο της Ελλάδας “ο σκοπός δεν είναι να “μειώσουν” τα εργασιακά δικαιώματα όσων έχουν ήδη απασχόληση, αλλά να αυξήσουν τις δυνατότητες απασχόλησης και αυτών που δεν έχουν δουλειά”.

Παράλληλα, σύμφωνα με την έκθεση του πληροφοριακού συστήματος “Εργάνη”, τον Οκτώβριο του 2016, σημειώθηκε ρεκόρ απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, ενώ το 61% των νέων προσλήψεων ήταν με σύμβαση ελαστικής απασχόλησης (μερικής, εκ περιτροπής).

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, του Δημήτρη Κατσαγάνη, 11/11/2016]