ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΗΣ Β.Α. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

arnaiaΈνας σημαντικός πολιτισμικός πλούτος περιμένει τον επισκέπτη στα μοναδικά στο είδος τους, μουσεία της περιοχής μας

Μουσείο Υφαντικής Τέχνης Αρναίας

Ολόκληρη η υφαντική ιστορία, η τέχνη και η παράδοση της Αρναίας θα «παρελάσει» μπροστά σας, καθώς θα επισκέπτεστε το Μουσείο Υφαντικής, στο παραδοσιακό κτίριο του «ιστού» της πόλης, που αναστηλώθηκε σχετικά πρόσφατα για να στεγάσει τον τρόπο ζωής ολόκληρων γενιών. Πραγματικά, η ιστορία των χειροποίητων χαλιών της Αρναίας χάνεται στο βάθος του χρόνου : σχέδια κλασικά γεωμετρικά, όπως «η κρικέλα», «ο ψαλιδωτός ήλιος» αλλά και άλλες τεχνικές, που καταγράφονται στην υπόλοιπη Μακεδονία και Θράκη, όπως τα «θηλωτά» και «με το νύχι», κυριαρχούν στους πολύχρωμους χώρους. Κυρίαρχο σχέδιο όμως είναι τα «καλλιγραφικά» αρνιώτικα χαλιά, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται (κυρίως) στη διακόσμηση των τοίχων.

Ο εκθεσιακός χώρος του Μουσείου Υφαντικής αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα :

Στο ισόγειο μπορείτε να δείτε τη διαδικασία μετατροπής των πρώτων υλών, όπως π.χ. το μαλλί που γίνεται νήμα. Στις προθήκες προβάλλονται αντικείμενα και εργαλεία που σχετίζονται με τη διαδικασία προετοιμασίας του νήματος, ενώ θα δείτε ακόμη και μεγάλα κιλίμια ή χαλιά. Στον επάνω όροφο παρουσιάζονται τα «καλλιγραφικά» αρνιώτικα χαλιά, καθώς και άλλα είδη υφαντών.

Για να περιηγηθείτε το μουσείο πρέπει να τηλεφωνήστε στο 2372050121 ή στο 2372050130 και να κλείστε ραντεβού με τον υπεύθυνο. Η είσοδος είναι ελεύθερη και οι εντυπώσεις που θα αποκομίσετε συγκλονιστικές!

Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Αρναίας

Εδώ θα συναντήσετε έναν κόσμο βγαλμένο από μια άλλη, παλαιότερη εποχή. Στο ανακαινισμένο πετρόκτιστο Αρχοντικό Ιατρού, το ονομαστό «Γιατράδικο» έχουν συγκεντρωθεί τα καθημερινά εργαλεία των ανθρώπων του βουνού και του κάμπου.

Στο ισόγειο υπάρχει έκθεση αγροτικών εργαλείων, εξοπλισμού και σκευών για την παρασκευή του ψωμιού, ειδών μελισσοκομικής, εξοπλισμού ξυλουργικής και οικοδομικής.

Στον ημιώροφο υπάρχουν εργαλεία επεξεργασίας ξύλου, εργαλεία υποδηματοποιών, είδη παρασκευής του καφέ, αλλά και το πρώτο ραδιόφωνο που ήρθε το 1941 στο χωριό.

Στον όροφο υπάρχουν ενότητες με τον υφαντουργικό εξοπλισμό, εργαλεία και είδη καθημερινής οικιακής χρήσης, καθώς και εξαιρετικού ενδιαφέροντος πυροσβεστική αντλία 200 ετών που βασίζεται στην πυροσβεστική αντλία που εφευρέθηκε από τον Κτησίβιο (285-220 π.Χ.). Παράλληλα, μεγάλη έμφαση έχει δοθεί και στο φωτογραφικό υλικό από τη ζωή του χωριού στο παρελθόν, το οποίο κοσμεί κάθε γωνιά του μουσείου.

Στο ψηλότερο δωμάτιο του αρχοντικού υπάρχει, επίσης, μια αίθουσα διαμορφωμένη σε παλιό οντά με όλα τα έπιπλα και τα αντικείμενα που υπήρχαν σε τέτοια δωμάτια στα παραδοσιακά σπίτια της Αρναίας.

Ανοικτό από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα. Είσοδος: 2€, τηλ.: 23723 50100

Ο Πύργος του Προσφορίου στην Ουρανούπολη

Το πρώτο που αντικρίζει ο επισκέπτης, καθώς πλησιάζει από μακριά προς την Ουρανούπολη, είναι ο γραφικός πύργος του Προσφορίου, δίπλα στο κύμα. Ο πύργος ανήκε ήδη από το 1018 μ.Χ. στο μετόχι της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου, που λεγόταν Προσφόριον. Στην ανατολική πλευρά και κολλητά στον πύργο βρίσκεται ο μπαρμπακάς, δηλαδή ο οχυρός του περίβολος που ανήκει στην εποχή της πρώιμης Τουρκοκρατίας. Στη βορειοδυτική του πλευρά είναι ο αρσανάς του πύργου, που χτίστηκε στο 1865. Εκεί υπήρχε και αποβάθρα, η οποία καταστράφηκε. Στον ημιυπόγειο χώρο του αρσανά φυλασσόταν η λέμβος του μετοχίου, ενώ στο ημιανώγειο υπήρχαν αποθήκες. Ο επάνω όροφος κατοικούνταν.

Ο πύργος πιθανόν να πυρπολήθηκε το 1821 μετά την κατάπνιξη της επανάστασης στη Χαλκιδική, αλλά το 1858 άρχισαν εκτεταμένες επισκευαστικές εργασίες, που έδωσαν στον πύργο τη σημερινή του μορφή. Σήμερα έχει αποκατασταθεί πλήρως από τη 10η εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και λειτουργεί ως μουσείο. Στους ορόφους του πύργου εκτίθενται πολλά ευρήματα της αρχαιότητας από τον Άθωνα, την Ιερισσό, τη Βαρβάρα, τη Μεγάλη Παναγία, το Παλαιοχώρι και τα Σιδηροκαύσια. Επίσης εκτίθενται σημαντικά ευρήματα της Μονής Ζυγού, που βρίσκεται στα σύνορα του Αγίου Όρους.

Λειτουργεί καθημερινά από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι, Είσοδος : 2€, τηλ. 2377071651, 2310285163

Το Άλσος του Αριστοτέλη

Είναι το μοναδικό οργανωμένο θεματικό πάρκο της Χαλκιδικής! Βρίσκεται ψηλά, στους λόφους των Σταγείρων, δίπλα στα απομεινάρια του Μαχαλά, της πρωτεύουσας των Μαντεμοχωρίων, και είναι περιστοιχισμένο από ένα υπέροχο φυσικό τοπίο. Έχει πανοραμική θέα σε ολόκληρο τον κόλπο της Ιερισσού και στον Άθωνα, που υψώνεται στο βάθος σαν περήφανος γίγαντας που αναδύεται από το Αιγαίο. Εκεί θα δείτε το άγαλμα του μεγαλύτερου φιλόσοφου της ιστορίας, του Αριστοτέλη, του ανθρώπου που γέννησε η γη μας για να σηματοδοτήσει την ιστορία της ελληνικής φιλοσοφίας και των επιστημών του κόσμου!

Όργανα φυσικής μέσα στο πάρκο φανερώνουν ότι η ενασχόληση του Αριστοτέλη με τη συγκεκριμένη επιστήμη συνέβαλε στην ανακάλυψη επιτευγμάτων και σπουδών, με τρόπο καθοριστικό. Το Άλσος Αριστοτέλη αποτελεί ένα υπέροχο υπαίθριο μουσείο, το οποίο προσφέρει γνώση, θέαμα και ψυχαγωγία! Λειτουργεί ολόκληρη την ημέρα, Είσοδος : 1€

 

[ΠΗΓΕΣ: Μεταλλευτικά Νέα Μάιος 2016, , http://www.dimosaristoteli.gr/, http://neikoptelema.blogspot.com, http://www.mountathosarea.org/]