Δημιουργία Μουσείου Μεταλλείας Μεταλλουργίας στο Λαύριο Ομόφωνα εγκρίθηκαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής (27ης Σεπτεμβρίου 2016) η σύναψη και οι όροι σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Αττικής και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) για την υλοποίηση του έργου «Μουσείο Μεταλλείας Μεταλλουργίας Λαυρίου στο διατηρητέο συγκρότημα Μηχανουργείου στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου Τ.Π.Π.Λ.».
Το θέμα εισηγήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου ο οποίος αναφέρθηκε συνοπτικά στην ιστορία της Λαυρεωτικής και ειδικά των μεταλλείων κατά την αρχαιότητα αλλά και στα νεότερα χρόνια. Επισήμανε ότι η παρούσα διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής στα δύο πρώτα χρόνια της θητείας της, έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάδειξη των ιστορικών μνημείων της Λαυρεωτικής.
Ο Π. Φιλίππου αναφέρθηκε επίσης στη σημαντική προσπάθεια εργασία που έχει επιτελέσει το ΕΜΠ τα τελευταία 20 χρόνια για την ανάδειξη του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου (εγκαταστάσεις πρώην Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου) και έχει καταστήσει το Λαύριο κέντρο βιομηχανικής κληρονομιάς και βιομηχανικής αρχαιολογίας.
Ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς στην τοποθέτηση που αναφέρθηκε συνοπτικά στα μεταλλεία και το σημαντικό ρόλο που έχουν διαδραματίσει στην ιστορία του Δήμου, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην αναγκαιότητα ανάδειξης των μνημείων της Λαυρεωτικής. «Η δημιουργία ενός Μουσείο Μεταλλείας Μεταλλουργίας, αποτελεί την επισφράγιση μιας πολυετούς προσπάθειας για την προστασία και την προβολή, όχι μόνο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όσο και του φυσικού πλούτου της Λαυρεωτικής γης», επεσήμανε.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 2.686.500,00 (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ). Φορέας εκτέλεσης του έργου θα είναι το ΕΜΠ με την επιστημονική αρωγή των εξειδικευμένων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το έργο θα εκτελεστεί εντός του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου (στο Διατηρητέο Συγκρότημα Μηχανουργείου). Σκοπός του έργου είναι η σύνδεση του Μουσείου Μεταλλείας Μεταλλουργίας Λαυρίου με τις δραστηριότητες του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου, ώστε να αποτελέσει μοναδικό παράδειγμα ενός σύγχρονου μουσείου, προβάλλοντας τις έννοιες «ιστορικό περιεχόμενο – αντικείμενο – δρώμενα σύγχρονη βιομηχανία – κοινωνική διάσταση».
Επιπλέον, το Μουσείο Μεταλλείας Μεταλλουργίας Λαυρίου αναμένεται να συμβάλλει μεταξύ άλλων στην αντίληψη του βιομηχανικού μουσείου όχι μόνο ως τόπου συλλογής, προστασίας και προβολής τεκμηρίων και αντικειμένων, αλλά και της κοινωνικής ιστορίας, στην ανάδειξη της φυσικής ιστορίας του Λαυρεωτικού χώρου (γεωλογία, μεταλλοφορία, κοιτασματολογία, ορυκτά που έτυχαν παραγωγικής εκμετάλλευσης μεταλλεύματα), καθώς και στη συγκριτική παρουσίαση της αρχαίας και νεότερης μεταλλευτικής μεταλλουργικής τεχνικής και την ανάδειξη της βιομηχανικής και αστικής αρχιτεκτονικής βιομηχανικών χωριών και της πολεοδομικής εξέλιξης της μεταλλευτικής πόλης του Λαυρίου.
[ΠΗΓΗ: ΕΒΔΟΜΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, 01/10/2016]