ΜΕ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΕ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΟΔΑ ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΣΕΖΟΝ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

23s18xalk-thumb-largeΚόστισε η καθυστέρηση κατά ένα μήνα στην έναρξη της τουριστικής περιόδου – Μάστιγα αποτελεί και η παραξενοδοχία.

Με μονοψήφια πτώση στις αφίξεις και διψήφια στα έσοδα κλείνει τη φετινή θερινή σεζόν η Χαλκιδική, πληρώνοντας κυρίως την κακή έναρξη της τουριστικής περιόδου, που για πρώτη φορά στα χρονικά ξεκίνησε με έναν μήνα καθυστέρηση, στα μέσα Ιουνίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, η μείωση στις αφίξεις, σε σχέση με την περσινή τουριστική σεζόν, κλειδώνει τελικά στο 8%, σε καλύτερα επίπεδη από τις αρχικές προβλέψεις που μιλούσαν για κάμψη 10% -15%, με τις απώλειες στα έσοδα να υπολογίζονται τουλάχιστον στο 10%.

Συνολικά τη Χαλκιδική επισκέφθηκαν φέτος περί τους 800.000 τουρίστες, εκ των οποίων οι 400.000 αφίχθηκαν στην περιοχή μέσω του αεροδρομίου Μακεδονία , ενώ άλλοι τόσοι, κυρίως Βαλκάνιοι, έφθασαν οδικώς στο δημοφιλέστερο τουριστικό θέρετρα της Βορείου Ελλάδος. Η πτωτική τάση της ρωσικής αγοράς συνεχίστηκε καθώς οι αφίξεις έφθασαν μετά βίας στις 60.000, όταν το 2013 ήταν στις 150.000, ενώ στα ίδια επίπεδα με πέρυσι κινήθηκαν τόσο η γερμανική (170.000) όσο και η βρετανική αγορά (60.000). Στον αντίποδα, ενθαρρυντικά μηνύματα έστειλαν οι αγορές του Βελγίου, της Ολλανδίας και της Ιταλίας, που με περίπου 10.000 αφίξεις η κάθε μία παρουσίασαν αύξηση 50% σε σχέση με πέρυσι.

Όπως λέει ο κ. Τάσιος, σε ό,τι αφορά τις αφίξεις, σημαντικό ρόλο έπαιξε ο αρνητικός αντίκτυπος της διαχείρισης του προσφυγικού και των εικόνων που μεταδόθηκαν διεθνώς από την Ειδομένη. Η ανησυχία και o προβληματισμός για τη διαχείριση του προσφυγικού παραμένουν. «Ελπίζουμε ότι η κατάσταση θα αρχίσει να σταθεροποιείται και το 2017 δεν θα βρεθούμε ξανά αντιμέτωποι με εικόνες που δημιουργούν διεθνώς αρνητικό κλίμα για τη χώρα»συμπληρώνει.

Τα δε έσοδα μειώθηκαν αναλογικά ακόμα περισσότερα εξαιτίας της υπερφορολόγησης του τουριστικού κλάδου (διπλασιασμός του ΦΠΑ στη διαμονή από το 6,5% στο 13%, αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 24% κ.α.), με τον κ. Τάσιο να φέρνει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ που υποχρεούνται να καταβάλουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που είναι νομικά πρόσωπα και o οποίος διπλασιάζει το βάρος σε σχέση με πέρυσι. Ο πρόεδρος της ΕΞΧ θίγει και το θέμα της παραξενοδοχίας, που έχει λάβει και στη Χαλκιδική διαστάσεις μάστιγας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ένωσης, τουλάχιστον 1.000 ακίνητα προσφέρουν παράνομη τουριστική στέγη στη Χαλκιδική, για περίπου 100 μέρες και σε τιμές που ξεκινούν από 30 ευρώ ανά διανυκτέρευση και φθάνουν μέχρι και 1.500 ευρώ, χωρίς βεβαίως να κόβουν τα απαραίτητα παραστατικά. Σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς, ο τζίρος της μαύρης οικονομίας από τα παράνομα τουριστικά καταλύματα ξεπερνάει τα 10 εκατ. ευρώ τη σεζόν, δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για τις νόμιμες επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου αλλά και προκαλώντας απώλειες στα δημόσια έσοδα.

[ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, του Γιώργου Χατζηλίδη, 26/09/2016]