ΕΦΟΔΟΣ ΤΩΝ ΚΙΝΕΖΩΝ (ΚΑΙ) ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

newego_large_t_1101_54609611Ένα περιστατικό που συνέβη πριν από λίγες ημέρες στον ΑΔΜΗΕ, τη θυγατρική της ΔΕΗ στη μεταφορά του ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής τάσης που αναζητεί στρατηγικό επενδυτή για το 25%, δείχνει το κλίμα που επικρατεί στην ενεργειακή αγορά για τους Κινέζους. Την ημέρα που επρόκειτο να επισκεφτούν ns εγκαταστάσεις του ΑΔΜΗΕ οι Κινέζοι της StateGridCorp., που είναι ένας από τους τρεις ενδιαφερομένους για το 25%, η διοίκηση σημαιοστόλισε την είσοδο του κτιρίου. Ενώ, όμως, είχε βάλει την κινεζική σημαία, δεν είχε πράξει το ίδιο με τις σημαίες της Γαλλίας και της Ιταλίας, όταν επισκέφθηκαν τον ΑΔΜΗΕ οι εκπρόσωποι των TERNA (Ιταλία) και RTE (Γαλλία)

Ο σημαιοστολισμός κατά την επίσκεψη των Κινέζων συζητήθηκε στον ΑΔΜΗΕ, καθώς θεωρήθηκε από κάποιους «σαφής προτίμηση» της διοίκησης προς το Πεκίνο! Η συζήτηση έγινε ακόμα πιο έντονη επειδή την προηγούμενη εβδομάδα η μητρική (προς το παρόν) ΔΕΗ είχε υπογράφει συμφωνία (MoU) με την κινεζική CMEC προκειμένου να εξετάσουν την από κοινού κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας Μελίτης II, με τη συμμετοχή και των κατασκευαστικών ομίλων ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Το επόμενο στάδιο

Στη ΔΕΗ υποστήριζαν αυτήν την εβδομάδα ότι η συνεργασία με τη CMEC, σε συνέχεια της υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) μεταξύ των δύο εταιριών, προχωρεί στο επόμενο στάδιο. Εντός των ημερών «θα διευκρινιστούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες για τη σύσταση κοινής επιτροπής η οποία θα “τρέξει” το έργο».

Μάλιστα, κατά τους ίδιους κύκλους της ΔΕΗ, οι Κινέζοι δεσμεύτηκαν ότι θα αξιοποιήσουν ελληνικό εργατικό και επιχειρηματικό δυναμικό για την κατασκευή της νέας Μονάδας στον ΑΗΣ Μελίτη (Φλώρινα) και να τηρήσουν αυστηρά την ελληνική εργατική νομοθεσία καθώς και τους περιβαλλοντικούς κανόνες. Στη ΔΕΗ προσθέτουν ότι θα υπάρξει πλήρη8 και στενή συνεργασία και διάλογοs με την τοπική κοινωνία και τουςφορείς της. Αυτό, εξάλλου, καταδεικνύουν η παρουσία του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας και του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας Θ. Καρυπίδη και Στ. Μπίρου στην τελετή υπογραφής του MoU, καθώς και η πρόσκληση σε άλλους αρμόδιους φορείς. Όσον αφορά τις αιτιάσεις ορισμένων για την επένδυση σε λιγνιτική μονάδα και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, από τη ΔΕΗ απαντούν: «Με την κατασκευή αυτήςτης υπερσύγχρονα μονάδας, σε συνδυασμό με την απόσυρση άλλων παλαιότερων πολλαπλάσιας ισχύος, αφενός ανανεώνεται ουσιαστικά το παραγωγικό δυναμικό της Ελλάδας, αφετέρου η χώρα θα υπερκαλύψει το 2025 τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς στόχους για το 2030 στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας για τη μείωση των εκπομπών C02.

Η προσέγγιση αυτή καθιστά την Ελλάδα πρωτοπόρο στη μείωση των εκπομπών C02 στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, ταυτόχρονα, η λιγνιτική παραγωγή της τάξεως του 35% διασφαλίζει τη χώρα έναντι των διακυμάνσεων των διεθνών τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου».

Και αλλού

Στην περίπτωση που επικρατήσουν οι Κινέζοι τηςStateGrid στον διαγωνισμό για τον στρατηγικό επενδυτή του ΑΔΜΗΕ και προχωρήσει (όπως θεωρεί η διοίκηση της ΔΕΗ) η υπόθεση της μονάδας Μελίτης II, τότε το Πεκίνο θα έχει βάλει γερό πόδι στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Κίνα έχει ήδη αποκτήσει συμμετοχές σε αντίστοιχες εταιρίες διαχείρισης δικτύων υψηλής τάσης σε Πορτογαλία και Ιταλία (μέσω ενός πολύπλοκου σχήματος συμμετέχουν στην TERNA, που επίσης διεκδικεί τον ΑΔΜΗΕ). Πιο σύνθετη υπόθεση φαντάζει η μονάδα Μελίτης II, καθώς θα πρέπει να επενδύσουν σημαντικά κεφάλαια και να συνεταιριστούν με τη ΔΕΗ και τους κατασκευαστικούς ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που ελέγχουν γειτονικά λιγνιτωρυχεία. Η σύσταση της κοινής εταιρίας, τα ποσοστά των μετόχων κ.λπ. θεωρούνται εξαιρετικά πολύπλοκη υπόθεση.

Από την άλλη πλευρά, η είσοδος των Κινέζων μπορεί να διευκολύνει τα σχέδια της διοίκησης της ΔΕΗ για κάλυψη των απαιτήσεων της συμφωνίας με δανειστές και Ε.Ε. περί μείωσης του μεριδίου σε παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και λιανικής αγορά έως το 2020. Η ΔΕΗ θα κατέχει μειοψηφικό ποσοστό στη νέα εταιρία που θα αναλάβει την κατασκευή και τη διαχείριση τηςλιγνιτικήςμονάδας. Αντίστοιχα μοντέλα συνεργασίας πιθανώς θα αναζητηθούν και για άλλες επενδύσεις, ταυτόχρονα με τα άλλα μέτρα που έχουν εξεταστεί, όπως η σύσταση θυγατρικής της ΔΕΗ στην οποία θα μεταφερθούν πελάτες, και στη συνέχεια θα πωληθεί σε ιδιώτη επενδυτή.

«Κλειδί» η συμφωνία για ΟΛΠ

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας πώλησης του ΟΛΠ στην Cosco θεωρείται από πολλούς «κλειδί» για την ενίσχυση των κινεζικών επενδύσεων στη χώρα μας.

Επειδή τελείωσε θετικά για το Πεκίνο το σίριαλ του ΟΛΠ (αν και οι αψιμαχίες με το υπουργείο Ναυτιλίας συνεχίζονται…) εκτιμάται ότι αυξάνονται οι πιθανότητες να έχουν αίσιο τέλος και τα υπόλοιπα επενδυτικά σχέδια κινεζικών ομίλων. Στο παρελθόν, ειδικά στην ενέργεια, είχαν ανακοινωθεί και άλλα σχέδια, τα οποία δεν ευοδώθηκαν κυρίως εξαιτίας των προβλημάτων της αγοράς φωτοβολταϊκών (όπου είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες για επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων από κινεζικές εταιρίες).

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προσπαθούν, πάντως, να επιταχύνουν τη διαδικασία, ειδικά για τον διαγωνισμό του ΑΔΜΗΕ. Έτσι, την προηγούμενη Τρίτη κατατέθηκε τροπολογία με την οποία περιορίζεται η γραφειοκρατία στη διαδικασία επιλογής του στρατηγικού επενδυτή.

[ΠΗΓΗ: ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, του Φώτη Κόλλια, 25/9/2016]