ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ…

ependyseis«Οι συνολικές εισροές ξένων επενδυτικών κεφαλαίων δηλαδή, μειώθηκαν κατά 73% το 2015 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ οι καθαρές εισροές είχαν αρνητική τιμή, δηλαδή 261 εκατομμύρια ευρώ. Με απλά λόγια, όχι μόνο δεν καταφέρνουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις, αλλά αντίθετα εξάγουμε περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια στο εξωτερικό».

ΟΑλέξης Τσίπρας ζήτησε από τους υπουργούς του καλύτερο συντονισμό και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο πεδίο των επενδύσεων. Ο Πρωθυπουργός είπε στην ομιλία του στο άτυπο Κυβερνητικό Συμβούλιο ότι η προσέλκυση των επενδύσεων θα συμβάλει στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, στην επιστροφή της ανάπτυξης και στη μείωση της ανεργίας. Πρόκειται για συλλογιστική με γραμμική λογική. Πώς άλλωστε θα πουλήσεις δίκαιη ανάπτυξη , όταν βρίσκεσαι ακόμη σε περιβάλλον ύφεσης Το πρωθυπουργικό καμπανάκι χτύπησε έπειτα από μηνύματα που λαμβάνει το Μαξίμου από τους μετρημένους στα δάχτυλα ξένους που ενδιαφέρονται να επενδύσουν κεφάλαια στην ελληνική οικονομία και βλέπουν το δαιδαλώδες σύστημα της ελληνικής Διοίκησης να αποτελεί ανάχωμα σε κάθε προσπάθεια. Το απογοητευτικό επενδυτικό σκορ αποτυπώνεται σοκαριστικά μάλιστα στα στοιχεία των ξένων άμεσων επενδύσεων του 2015 το πρώτο έτος της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΑ. Βάσει στοιχείων που δημοσιεύει η εταιρεία Enterprise Greece, ο φορέας που υποδέχεται και καθοδηγεί τους επενδυτές μέσα στον λαβύρινθο της ελληνικής γραφειοκρατίας, κατά το 2015 οι συνολικές ακαθάριστες εισροές επενδυτικών κεφαλαίων μειώθηκαν σημαντικά, ως αποτέλεσμα των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίου (capitalcontrols) και της γενικότερης οικονομικής και πολιτικής αστάθειας κατά το έτος αυτό. Οι καθαρές εισροές Ξένων Άμεσων Επενδύσεων μάλιστα παρουσιάζουν αρνητική τιμή (αποεπένδυση) . Οι συνολικές εισροές ξένων επενδυτικών κεφαλαίων δηλαδή, μειώθηκαν κατά 73% το 2015 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (από 2,2 δισ. σε μόλις 605 εκατομμύρια ευρώ), ενώ οι καθαρές εισροές (η διαφορά δηλαδή εισροών εκροών επενδυτικών κεφαλαίων) είχαν αρνητική τιμή, δηλαδή 261 εκατομμύρια ευρώ. Με απλά λόγια, όχι μόνο δεν καταφέρνουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις, αλλά αντίθετα εξάγουμε περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με την κυρίαρχη κυβερνητική αντίληψη, όσο εκκρεμεί η διευθέτηση του ελληνικού χρέους, η ελληνική οικονομία θα παραμένει δέσμια των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και της αντίστοιχα υψηλής φορολογίας. Η ρύθμιση του χρέους λένε οι κυβερνητικοί θα επιτρέψει στη χώρα να χαμηλώσει φορολογικούς συντελεστές και να δημιουργήσει ευνοϊκότερες προϋποθέσεις ανάπτυξης. Στη διάρκεια της κυβερνητικής σύσκεψης, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι αυτή τη στιγμή στις διεθνείς κεφαλαιαγορές υπάρχουν πάνω από 10 τρισ. δολάρια παρκαρισμένα σε αρνητικά επιτόκια άρα το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων.

Προφανώς οι επενδύσεις δεν επιτάσσονται αντίθετα προκαλούνται από μια σύνθετη διαδικασία διαρθρωτικών αλλαγών σε συνδυασμό με την εμπιστοσύνη που εκπέμπει μια χώρα στο διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον. Στην Ελλάδα όμως, το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε απομόχλευση, το φορολογικό περιβάλλον αλλάζει σχεδόν κάθε χρόνο, ενώ η ελληνική Διοίκηση εξακολουθεί να παράγει αναποτελεσματικότητα και διαφθορά. Την αρνητική τάση υποδαυλίζει βέβαια και η δυσανεξία των υπουργών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στα επιχειρηματικά πρότζεκτ (βλέπε Ελληνικό, COSCO, Ελληνικός Χρυσός κ,τ.λ.) που συμβάλλει στην περαιτέρω αποεπένδυση. Αυτό όμως το πρόβλημα, της αμφιθυμίας δηλαδή των κυβερνητικών στελεχών απέναντι στα σχέδια εγχώριων και διεθνών επενδυτών, δεν λύνεται ακριβώς με καλύτερο συντονισμό.

[ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ, του Απόστολου Μαγγηριάδη, 27/08/2016]