Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΟ ΔΩΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΞΟΡΥΞΗΣ

biomixan-thumb-largeΕδώ και λιγότερο από ένα έτος η Goldman Sachs και η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) θεωρούσαν βέβαιο πως η βιομηχανία λιθάνθρακα παρήκμαζε οριστικά. Σήμερα, όμως, η τιμή του παραδοσιακού αυτού ορυκτού καυσίμου γνωρίζει την πιο απότομη άνοδο των τελευταίων πέντε και πλέον ετών και αυξάνει τα κέρδη των μεγάλων εταιρειών ορυχείων.

Μετά την αιφνιδιαστική αύξηση των εισαγωγών τηςKίνας, το κόστος μεταφοράς του λιθάνθρακα θέρμανσης από τον τερματικό σταθμό του στο Νιούκαστλ έχει εκτιναχθεί κατά 35% από τα μέσα Ιουνίου και βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα ενός και πλέον έτους, πλησιάζοντας σχεδόν τα 70 δολάρια ο τόνος. «Οι ρυθμιστικέςαρχέςτηςΚίνας έχουν αναλάβει τον ρόλο που παραδοσιακά διαδραματίζουν οι αγορές, δηλαδή διορθώνουν τις τιμές όταν υπάρχει πλεονασματική προσφορά ενός εμπορεύματος», επισημαίνει η GoldmanSachs. Σε ανακοίνωσή της προς τους πελάτες της, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα επισημαίνει πως «οι περιορισμοί που επεβλήθησαν στην εγχώρια παραγωγή στις αρχές του έτους οδήγησαν σε άνοδο των τιμών παγκοσμίως και μετέτρεψαν τον λιθάνθρακα σε ένα από τα εμπορεύματα με την καλύτερη επίδοση φέτος».

Επωφελούνται, έτσι, οι μεγάλες εταιρείες εξόρυξης όπως οι Glencore και AngloAmerican αλλά και οι τοπικές εταιρείες της Ασίας όπως η Banpuτης Ταϊλάνδης. Οι μετοχέςτους έχουν σημειώσει ραγδαία άνοδο φέτος, ιδιαιτέρου τους τελευταίους μήνες. Η μετοχή τηςAngloAmerican ανέκαμψε από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα στα οποία είχαν υποχωρήσει στις αρχές του έτους φτάνοντας τις 8,7 στερλίνες, ενώ τηςGlencore κυριολεκτικά έκαναν άλμα φθάνονταςστις 2 στερλίνες. Η Banpu, που ελέγχει σημαντικό αριθμό ορυχείων στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού, εκτιμά πως οι τιμέςστις οποίες θα πουλήσει τον λιθάνθρακα θα υπερβούν τα 50 δολάρια ο τόνος, σαφώς πάνω από την προηγούμενη τιμή των 47 με 48 δολαρίων ο τόνος. Η ανάκαμψη των τιμών αποτελεί απροσδόκητο δώρο για τις εταιρείες ορυχείων, που είχαν δεχθεί καίριο πλήγμα επί χρόνια. Σε αντίθεση με όσα έλεγε πριν από ένα χρόνο, η GoldmanSachs αναγνωρίζει σήμερα πως «οι τιμές φαίνεται πως θα ενισχυθούν στο ορατό μέλλον». Τώρα προβλέπει πως οι τιμές ενός τόνου λιθάνθρακα Νιούκασλ σε τρεις, έξι και 12 μήνες θα βρίσκονται στα 65, 62 και 60 δολάρια, αντιστοίχως. Αυτά τα επίπεδα τιμών αντιπροσωπεύουν άνοδο κατά 38% σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσειςτης. Οι τιμές έχουν ενισχυθεί από τη ζήτηση των μεγάλων βιομηχανιών της Ασίας, της Ιαπωνίας και τηςΝότιας Κορέας, αλλά παράλληλα και από την Ινδία, το Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες. Η Ιαπωνία καταναλώνει τεράστιο όγκο του ορυκτού καυσίμου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς έκλεισε τον πυρηνικό της αντιδραστήρα το 2011 μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα. Η Νότια Κορέα, άλλωστε, σχεδιάζει να οικοδομήσει 20 νέες μονάδες, όπου από το 2022 θα παράγει ενέργεια με το φθηνότερο ορυκτό καύσιμο. Εξάλλου, η κατανάλωση ενέργειας στην Κίνα έχει αυξηθεί διαψεύδοντας τις προσδοκίες. Τον Ιούλιο εκτινάχθηκε κατά 8,2% σε ετήσια βάση, φθάνοντας τα 552,3 δισ. κιλοβατώρες. Σε ό,τι αφορά το ποιοι θα επωφεληθούν στον μέγιστο βαθμό, σίγουρα θα είναι οι εταιρείες ορυχείων στην Αυστραλία που έχουν λιθάνθρακα υψηλής ποιότητας.

[ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΡ_ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ, από REUTERS, 28/08/2016]