ΚΟΛΥΜΠΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗΤΗ

diaplousΜε τη συμμετοχή 20 ελλήνων και ξένων ανδρών και γυναικών διεξάγεται το Σάββατο στη Χαλκιδική ο 46ος διεθνής κολυμβητικός διάπλους του Τορωναίου κόλπου με σημείο έναρξης την παραλία της Καλλιθέας στην Κασσάνδρα και τερματισμό την ακτή της Νικήτης στη Σιθωνία.

Ο διάπλους διοργανώνεται από την Εκπολιτιστική Εταιρεία Νέων Νικήτης “Ο Σίθων” με τη συμπαράσταση του δήμου Σιθωνίας. Οι κολυμβητές θα ξεκινήσουν σας 8 το πρωί από την παραλία της Καλλιθέας της Κασσάνδρας και θα τερματίσουν στην παραλία της Νικήτης στη Σιθωνία, διανύοντας απόσταση 26 χλμ., χωρίς να χρησιμοποιήσουν πτερύγια ή άλλα βοηθητικά μέσα πλεύσης. Για την ασφάλειά τους θα συνοδεύονται από μηχανοκίνητες βάρκες και ταχύπλοα σκάφη, τα οποία θα διαθέτουν ασύρματη επικοινωνία.

Ο διεθνής κολυμβητικός διάπλους του Τορωναίου κόλπου είναι ένας από τους σημαντικότερους και πιο ιστορικούς αγώνες μαραθώνιας κολύμβησης στην Ελλάδα και αποτελεί μία προσπάθεια διάδοσης του πραγματικού αθλητικού ιδεώδους, μακριά από τις σκοπιμότητες του πρωταθλητισμού. Σημειώνεται ότι η Ε.Ε.Ν.Ν. “Ο Σίθων” έχει προγραμματίσει από σήμερα και μέχρι το Σάββατο παράλληλες αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Το ιστορικό

Τον Ιούλιο του 1971 μία παρέα νέων από τη Νικήτη, παρακινημένη από μία παράξενη έλξη για τη θάλασσα και την κολύμβηση, επιχείρησε με μόνο σύμμαχο τη νεανική ορμή της κάτι που μέχρι εκείνη τη στιγμή κανείς δεν θα μπορούσε να πιστέψει: Να περάσει από τη Νικήτη της Σιθωνίας στην Κασσάνδρα κολυμπώντας τον Τορωναίο κόλπο. Το ξεκίνημα των έξι κολυμβητών πέρασε σχεδόν απαρατήρητο στη μικρή κοινωνία της Νικήτης. Εκτός από μερικούς φίλους των έξι νέων κανένας άλλος δεν παραβρέθηκε. Έτσι ρίχτηκαν στη θάλασσα χωρίς καμία επισημότητα, με όπλο την πίστη στη σπουδαιότητα του εγχειρήματος τους, την αγάπη για τη θάλασσα και τον πραγματικό αθλητισμό. Το απόγευμα, όταν μαθεύτηκε πως οι κολυμβητές προσεγγίζουν την ακτή της Κασσάνδρας, οι κάτοικος μην μπορώντας ακόμη να το πιστέψουν, έτρεξαν με ό,τι μέσο διέθεταν, για να τους υποδεχτούν

Από τότε κάθε χρόνο -με εξαίρεση το 1974 λόγω πολιτικών εξελίξεων- ο “Σίθων” διοργανώνει το διάπλου από την Καλλιθέα της Κασσάνδρας στη Νικήτη της Σιθωνίας.

 

[ΠΗΓΗ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, του Κώστα Σιαμέλη, 13/7/2016]