ΑΙΦΝΙΔΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΩΞΙΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

bojitesΕνάμιση χρόνο μετά την αλλαγή σκυτάλης στην εταιρία Ευρωπαϊκοί Βωξίτες και το πέρασμα του ελέγχου από την S&B του ομίλου Κυριακόπουλου στην γαλλική Kerneos, σύννεφα έχουν μαζευτεί πάνω από την επιχείρηση. Ήταν Φεβρουάριος του 2015 όταν ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος ήρθε σε συμφωνία με την Kerneos για την απόκτηση από την τελευταία της δραστηριότητας του βωξίτη της S&B που ανέρχεται περίπου σε 1 εκατομμύριο τόνους σε ετήσια βάση. Στα σχέδια των Γάλλων ήταν να προχωρήσουν μάλιστα στη συγχώνευση της Ευρωπαϊκοί Βωξίτες με την ΕΛΜΙΝ (όπως και έγινε), ενώ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Jean Marc Bianchi έκανε τότε λόγο για ένα σημαντικό βήμα στη στρατηγική της Kerneos, καλωσορίζοντας τους εργαζομένους της ελληνικής εταιρίας στον γαλλικό όμιλο.

Ιούλιος του 2016 και πλέον νέα δεδομένα διαμορφώνονται, προμηνύοντας και νέες περιπέτειες για την Ευρωπαϊκοί Βωξίτες Α.Ε. Το γαλλικών συμφερόντων επενδυτικό fund, Astorg στο οποίο πέρασε ο έλεγχος της Kerneos έναν χρόνο πριν από την ολοκλήρωση του deal με τον Κυριακόπουλο, έχει κρεμάσει πωλητήριο στην Kerneos όπως αποκάλυψε δημοσίευμα του Reuters, από τον Ιούνιο ακόμη.

Μάλιστα, η επενδυτική τράπεζα Lazard έχει επιφορτιστεί με το έργο της πώλησης και της εξεύρεσης επενδυτή, ενώ στόχος της Astorg είναι να πιάσει τον στόχο εσόδων της τάξεως του 1 δισ. ευρώ από το πωλητήριο. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το εν λόγω δημοσίευμα ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους υποψήφιοι μνηστήρες , μεταξύ των οποίων ηχηρό ονόματα όπως εκείνα των εταιριών Triton, Cinven και Advent, οι οποίες επισήμως κρατούν μέχρι σήμερα κλειστά τα χαρτιά τους και δεν έχουν σπεύσει να σχολιάσουν το πιθανό ενδιαφέρον τους για την απόκτηση της γαλλικής εταιρίας.

Και μπορεί με μια πρώτη ματιά το θέμα να αφορά στις εσωτερικές, αλλαγές της γαλλικής εταιρίας, παρ’ όλα αυτά «αντανακλά» μέχρι και την Ελλάδα. Και αυτό επειδή το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς και οι μεταβολές αυτές μπορεί να επηρεάσουν και τις θυγατρικές της Kerneos στην Ελλάδα, την ΕΛΜΙΝ της οποίας ελέγχει το 53% εδώ και τέσσερα χρόνια και την Ευρωπαϊκοί Βωξίτες Α.Ε. που από κοινού με την ΕΛΜΙΝ κατέχουν το 100% της επιχείρησης. Διοίκηση και εργαζόμενοι της Ευρωπαϊκοί Βωξίτες Α.Ε. παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και με αγωνία περιμένουν να διαπιστώσουν το καινούριο καθεστώς που θα προκύψει, αν τελικά προχωρήσει η πώληση. Γιατί, μπορεί αυτή τη στιγμή να μην μπορούν να αξιολογήσουν, με ακρίβεια τις επιπτώσεις, παρ’ όλα αυτά γνωρίζουν καλά πως ένας νέος ιδιοκτήτης ενδέχεται να στελεχώσει τις επιχειρήσεις με δικούς του ανθρώπους και να οργανώσει καινούρια businessplans για τη λειτουργία της εταιρίας, τις επενδύσεις και τις δραστηριότητές της.

Και όλα αυτό συμβαίνουν την ώρα που στην Ευρωπαϊκοί Βωξίτες ήδη το κλίμα είναι τεταμένο. Το τελευταίο διάστημα οι εργαζόμενοι της εταιρίας που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα βωξίτη στον Παρνασσό από το 1934, βρίσκονται σε αναβρασμό για τις συνθήκες εργασίας και τη μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας στα μεταλλεία. Ταυτόχρονα η εταιρία δυσκολεύεται να εξασφαλίσει αδειοδότηση εκμετάλλευσης νέων κοιτασμάτων.

Πριν από δέκα ημέρες μάλιστα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων του Σωματείου Εργαζομένων της Ευρωπαϊκοί Βωξίτες Α.Ε. με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, όπου τέθηκε το θέμα της ασφάλειας στα μεταλλεία και οι διαπιστώσεις των επιθεωρητών ύστερα από ελέγχους που διενήργησαν στις εγκαταστάσεις του ομίλου.

[ΠΗΓΗ: DEALNEWS, 15/07/2016]