Δ.ΚΟΥΤΡΑΣ: ΑΛΛΑΖΕΙ ΠΛΗΡΩΣ Ο ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ

36176

«Τα μεταλλεία στη Χαλκιδική θα αποτελέσουν το “καμάρι της Ελλάδας”, φέρνοντας στην Ελλάδα επένδυση ύψους 1 έως 1,5 δισ. ευρώ, χωρίς να υπάρχει συμμετοχή του κράτους.»
Το 1,5 δισ. ευρώ θα αγγίξει, κατά τη φετινή χρονιά, ο κύκλος εργασιών από την κατασκευαστική δραστηριότητα, όπως προέβλεψε ο πρόεδρος της Άκτωρ Δημήτρης Κούτρας κατά την ετήσια γενική συνέλευση της περασμένης Παρασκευής. Σημείωσε, ακόμη, ότι η έμφαση θα παραμείνει στην ενίσχυση του διεθνούς προσανατολισμού του ομίλου Ελλάκτωρ του οποίου το 55% του ανεκτέλεστου προέρχεται από το εξωτερικό, με τη φετινή χρονιά, όπως είπε, να είναι η τελευταία που καταγράφει ζημιές ο εισηγμένος όμιλος.
Κλείνει η συμφωνία για την Ολυμπία Οδό
Στον τομέα των παραχωρήσεων, όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ελλάκτωρ Λεωνίδας Μπόμπολας, κατά το 2015, η προσοχή του ομίλου στράφηκε στην υλοποίηση των συμβάσεων για τους οδικούς άξονες παραχώρησης όπου οι εργασίες επανεκκίνησαν πέρυσι. “Στόχος είναι ολοκληρώσουμε την περίοδο κατασκευής και να εισέλθουμε στην περίοδο λειτουργίας” σημείωσε.
Πρόσθεσε ότι το 2015 η κίνηση στα οδικά έργα παραχώρησης υπήρξε σχετικά καλύτερη συγκριτικά με την αναμενόμενη, γεγονός που ενδεχομένως, να αποδίδεται στην μείωση της τιμής της. Έτσι, κατά τους πρώτους μήνες του 2015, η κίνηση αυξήθηκε από 3% στην Αττική Οδό έως 8% στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπογραφή της αναθεωρημένης συμφωνίας για την Ολυμπία Οδό μεταξύ κατασκευαστή-παραχωρησιούχου και Δημοσίου έχει, σχεδόν, ολοκληρωθεί και προβλέπει αποζημίωση για τις κατασκευαστικές εταιρείες της τάξης των 150 εκατ. ευρώ από το οποίο 45 εκατ. ευρώ αποτελούν το πριμ επιτάχυνσης. Ταυτόχρονα, η αποζημίωση του παραχωρησιούχου τοποθετείται από 60 έως 80 εκατ. ευρώ.
Με γοργούς ρυθμούς το μετρό της Ντόχα
Η κατασκευαστική, όπως σημείωσε ο αντιπρόεδρος του ομίλου Δημήτρης Καλλιτσάντσης, υλοποιεί με γοργούς ρυθμούς το μετρό στην Ντόχα του Κατάρ, έχοντας κατασκευάσει, μέσα σε ενάμιση χρόνο, 25 χιλιόμετρα σηράγγων με έξι μηχανήματα TBM. “Πρόκειται για επίτευγμα των Ελλήνων μηχανικών και μία από τις λιγοστές ξεκάθαρα ελληνικές επιτυχίες στο εξωτερικό” σχολίασε.
Στην πρωτεύουσα και την μεγαλύτερη πόλη του Κατάρ, το 2015, η Άκτωρ εμφάνισε τζίρο 360 εκατ. ευρώ, με την κατασκευαστική, που υλοποιεί και τις ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες του μετρό, να προσβλέπει στην ανάληψη των αρχιτεκτονικών εργασιών. Ταυτόχρονα, διεκδικεί, για διάστημα 20 ετών, το έργο της συντήρησης και λειτουργίας του συνολικού συστήματος του μετρό της Ντόχα όπου απασχολεί συνολικά 4.000-4.500 άτομα προσωπικό από τα οποία οι 200 είναι Έλληνες.
Επίσης, στην Ντόχα η Άκτωρ FacilityManagement παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες facilitymanagement στο συγκρότημα υπόστεγων συντήρησης αεροσκαφών και τις αποθήκες DutyFree του διεθνούς αεροδρομίου Hamad, απασχολώντας 1.500 άτομα.
Στο Ντουμπάι, η εισηγμένη ολοκλήρωσε τη διαιτησία για το βιολογικό καθαρισμό, όπου το οικονομικό αντικείμενο της διαφωνίας με το Εμιράτο είναι ποσό της τάξης των 90 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία τοποθετεί την έκδοση της απόφαση σε 2 έως 3 μήνες. Αντίστοιχη διαιτησία εκκρεμεί με το υπουργείο Δημοσίων Έργων του Κουβέιτ, ενώ η Μέση Ανατολή έχει πληγεί λόγω της πτώσης του όγκου επενδύσεων.Ωστόσο, όπως εξήγησε ο κ.Καλλιτσάντσης, οι αγορές του Περσικού Κόλπου λόγω των τεράστιων αναγκών για έργα υποδομής είναι σημαντικές, με την εταιρεία να έχει αναπτύξει, εκεί, υποδομή.
Εν γένει στο εξωτερικό η Ελλάκτωρ διαθέτει παρουσία σε 23 χώρες και σε 4 ηπείρους, καθώς εσχάτως προστέθηκε η Αφρική και συγκεκριμένη η Αντίς Αμπέμπα όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή έργου βιολογικού καθαρισμού.
Νέα έργα
Όπως σχολίασε ο κ.Κούτρας, ο κατασκευαστικός κλάδος βρίσκεται σε πλήρη μετασχηματισμό ο οποίος ξεκίνησε πριν από το 2000. “Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δημιούργησαν μία ευφορία ύπαρξης έργων και γι’ αυτό δεν φάνηκε, τότε, η αλλαγή του κατασκευαστικού κλάδου. Ωστόσο, τα τελευταία 20 χρόνια επέζησαν οι εταιρείες που σκέφτηκαν διαφορετικά. Εφεξής θα έχουμε συγχρηματοδοτούμενα έργα ή παρόμοιες δραστηριότητες με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην ανάπτυξη της χώρας” ανέφερε.
Για αλλαγή του κατασκευαστικού κλάδου από το παραδοσιακό μοντέλο της μελετοκατασκευής έκανε λόγο και ο Δ. Καλλιτσάντσης. “Δεν βλέπουμε τον ρόλο μας στο να φτιάξουμε ένα δρόμο ή μια γέφυρα. Έχουμε χτίσει τεχνογνωσία, έχουμε ήδη αποκτήσει σημαντική δραστηριότητα και στο εξωτερικό που δεν εξαντλείται στην κατασκευή και μόνο έργων” σημείωσε.
Η νέα γενιά έργων περιλαμβάνει τις επεκτάσεις του Μετρό. Όπως και της Αττικής Οδού, οι οποίες είναι απαραίτητες διότι, όπως εξήγησε ο κ. Κούτρας, θα συνδέσουν τον Πειραιά με την Αθήνα, αλλά και η διασύνδεση της περιφερειακής του Αιγάλεω με τον Πειραιά. Σημείωσε ακόμη ότι τα σιδηροδρομικά έργα, όπως η επέκταση προς την Πάτρα αποτελούν κλασικά δημόσια έργα που δεν έχουν εξαντληθεί. Κατασκευαστικό αντικείμενο αναμένεται να προέλθει και από την υλοποίηση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης.
“Ξεκινήσαμε πριν από 20 χρόνια τις μεταλλευτικές εργασίες στη Χαλκιδική και πήραμε τις άδειες που αμφισβητήθηκαν από κάποιους. Και η Αττική Οδός είχε αμφισβητηθεί, αλλά αποτελεί σήμερα το καμάρι της Ελλάδας” σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κούτρας. Αντίστοιχα, όπως πρόσθεσε, τα μεταλλεία στη Χαλκιδική θα αποτελέσουν το “καμάρι της Ελλάδας”, φέρνοντας στην Ελλάδα επένδυση ύψους 1 έως 1,5 δισ. ευρώ, χωρίς να υπάρχει συμμετοχή του κράτους.
Η Ελλάκτωρ δραστηριοποιείται και στην ηλεκτροπαραγωγή σε σύμπραξη με την Edison και όπως σημείωσε ο κ. Α.Καλλιτσάντσης, το γεγονός αυτό δημιούργησε πίεση στην αγορά, αναγκάζοντας τη ΔΕΗ να δώσει έκπτωση στον καταναλωτή της τάξης του 15%.
Η διοίκηση της εισηγμένης υπεραμύνθηκε της αναγκαιότητας της υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης και σημείωσε ότι για το αεροδρόμιο στο Καστέλι υπάρχουν ενστάσεις σε σχέση με την αυξημένη συμμετοχή στο έργο του Δημοσίου. Και αυτό επειδή, θα πρέπει να δοθεί όσο το δυνατό μεγαλύτερη συμμετοχή στον ιδιώτη τόσο λόγω της οικονομικής κρίσης όσο και εξαιτίας της απόφασης της Eurostat για ταξινόμηση του προϋπολογισμού του κατασκευαστικού αντικειμένου των συμβάσεων παραχώρησης στο έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης.
Στο μέτωπο των υπόλοιπων δραστηριοτήτων του Ελλάκτωρ, η θυγατρική Reds βρίσκεται στη διαδικασία πολεοδόμησης της νέας ανάπτυξης εμπορίου-αναψυχής Cambasproject στην Κάντζα Αττικής, διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει ένα χρόνο. Ακόμη, η συμμετοχή στο καζίνο της Πάρνηθας εμφάνισε τζίρο 88,5 εκατ. ευρώ (-35% συγκριτικά με το 2014) και καθαρή κερδοφορία ύψους 1,1 εκατ. ευρώ.
Μεγέθη
Το 2015 ο όμιλος επένδυσε 91 εκατ. ευρώ χωρίς τις κεφαλαιουχικές δαπάνες του Μορέα (22 εκατ. ευρώ), ενώ συνολικά, κατά την πενταετία 2010-2015, δαπάνησε ποσό ύψους 315 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός δανεισμός ανέρχεται (31.12.2015) σε 1,492 δισ. ευρώ από τα οποία 1,17 δισ. αποτελούν τον μακροπρόθεσμο δανεισμό. Τα καθαρά δάνεια διαμορφώνονται σε 833,4 εκατ. ευρώ έναντι 719 εκατ. το 2014 και ο καθαρός εταιρικός δανεισμός στα 517 εκατ. έναντι 414 εκατ. το 2014.

[ΠΗΓΗ: capital.gr., του Δημήτρη Δελεβέγκου, 27/6/2016]